El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Xirinacs, homenatjat per ser "patriota coherent"
  • CA

El Palau de la Música es va omplir ahir a la nit per homenatjar l’activista Lluís Maria Xirinacs, mor fa poc més d’un any. L’acte, organitzat per la Fundació Xirinacs i la Comissió Centenari de l’estelada, també es va poder seguir en sis cinemes del país.

“Comença a caminar poble català, comença a caminar poble català” i “independència”, amb aquestes proclames fetes per actors que representaven la Marxa de la Llibertat de 1976, va començar Xirinacs al Palau, presenciat per unes 1.600 persones.

Diferents personalitats de la societat civil van lloar Xirinacs i la seva defensa per les llibertats. També van coincidir en definir l’exsenador com a un patriota coherent. “Era una persona que no tenia ànima d’esclau, per això resultava incòmode per a molts”, va apuntar l’escriptor Víctor Alexandre.

En el mateix sentit, el periodista Xavier Vinader va considerar Xirinacs com “un personatge políticament incorrecte, honest i fidel a unes idees”. Pel futbolista Oleguer Presas, l’activista deia el que pensava i actuava en conseqüència. “Una actitud digne d’admirar”, va afegir.

El president d’Òmnium, Jordi Porta, va definir l’exsenador com una persona excepcional, radical en el pensament, però pacifista en la forma. El director de l’acte, Joel Joan, va mostrar molt respecte per la manera de pensar de Xirinacs i la seva actitud davant les coses. “Especialment ara que estem començant a veure líders de paper”, va puntualitzar en declaracions a l’ACN.

L’acte va ser presentat per Josep Puigbó, qui va declarar ser amic de Xirinacs. El periodista olotí també va criticar els mitjans de comunicació públics del país per no retransmetre l’acte.

Xirinacs al Palau també va comptar amb l’actuació de Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Obrint Pas i At versaris, entre altres. L’acte va cloure amb la lectura, per part de l’actor Lluís Soler, del controvertit Acte de Sobirania, text que Xirinacs va deixar escrit abans de morir en un bosc d’Ogassa (Ripollès). Per acomiadar els espectadors, la Coral Sant Jordi va cantar els Segadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa