La Xarxa Europea per la Igualtat de les Llengües condemna el 25% de classes en castellà

La Xarxa Europea per la Igualtat de les Llengües (ELEN) ha condemnat “fermament” la decisió del Tribunal Suprem (TS) “contra l’ensenyament en català”, després que hagi ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà. L’organització internacional, que vetlla per la protecció, promoció i benestar de les llegües europees “regionals i amenaçades”, ha subratllat que el model educatiu català, basat en la immersió lingüística i vigent des de la restauració de la democràcia després de la dictadura de Franco, ha tingut “un èxit indiscutible” i “ha permès” que els estudiants acabin l’escola “amb un domini total d’ambdues llengües”.

Per a ELEN i les seves entitats membres, l’educació secundària a Catalunya implica una immersió “completa” en català ja que s’utilitza com a llengua vehicular tant a classe com al pati. Aquest model, “que ha demostrat ser un mètode pedagògic popular i eficaç, no hauria de rebre interferències polítiques ni judicials”, afirma l’entitat.

En un comunicat l’ELEN ha recordat que el model d’escola catalana “ha rebut elogis i suport arreu del món, incloses les institucions europees”, i ha afegit que “durant tot aquest temps” ha “gaudit” del suport “de la gran majoria dels catalans”. Alhora ha demostrat, “un cop rere un altre”, que és una eina “eficaç” que “garanteix” la cohesió social, la inclusió i la igualtat d’oportunitats “de tots els infants de Catalunya”.

A més, l’entitat internacional alerta que si la sentència judicial s’executa tindrà uns efectes “devastadors” per al model d’immersió lingüística, “però també per als valors del sistema educatiu”. L’aplicació de la sentència, considera ELEN, es traduirà en una “disminució” de la competència en llengua catalana dels estudiants, alhora que “provocarà una profunda divisió dins la societat catalana”.

Per tot plegat l’òrgan reafirma la necessitat de “protegir” el sistema d’immersió i les escoles i els professors que en forment part, dona suport a les declaracions del Govern en rebuig de la sentència i anuncia que “explorarà totes les vies” amb les institucions internacionals, europees i estatals per “garantir que la sentència sigui anul·lada”.

“El model d’educació d’immersió a Catalunya és efectiu i reeixit. Assegura que tots els alumnes, independentment de la seva llengua materna, siguin totalment bilingües quan abandonen l’educació formal. Es basa en la voluntat democràtica del poble català i en una investigació acadèmica sòlida. Aquest és clarament el sistema adequat per a la Catalunya actual. La sentència del Tribunal Suprem imposa un percentatge arbitrari sense cap prova pedagògica de suport. En el món actual, això és inacceptable”, ha afirmat la presidenta d’ELEN, la professora Elin Haf Gruffydd-Jones.

Comentaris

  Català Novembre 25, 2021 | 19:20
  Ja és molt. Però, malauradament, no servirà de res.
   Pere Novembre 26, 2021 | 11:01
   I tu què hi fas perquè el català tingui el mateix reconeixement, respecte, difusió, presència, ús... que el suec, finlandès, neerlandès, grec, danès, txec... ?
  JordiP Novembre 25, 2021 | 22:33
  " .... si la sentència judicial s’executa tindrà uns efectes “devastadors” per al model d’immersió lingüística, “però també per als valors del sistema educatiu”. Doncs serà un èxit perquè és indubtable que era l'objectiu buscat.
  Veterà antifranquista. Novembre 26, 2021 | 07:25
  Efectes devastadors, si. Justament el què el govern espanyol vol.
  Gonzalo Novembre 26, 2021 | 09:27
  Lo primero que deberían de exigirle a esa "organización" es que la web estuviese en todas las lenguas regionales de Europa.
   Gavanenc Novembre 26, 2021 | 13:32
   Potser sí, però el català, xovinista espanyol, no és pas una llengua "regional". És la llengua oficial de l'estat independent Andorra i es fa servir a l'ONU i oficial al Consell d'Europa (Andorra hi pertany). L'ONU és, aquell organisme internacional que als espanyol us feia tanta gràcia i en dèieu : "Si ellos tienen ONU nosotros tenemos DOS".
    Gonzalo Novembre 26, 2021 | 15:51
    Gavanense, pues en la Carta Europea de las Lenguas Minoritarias o Regionales, Cataluña aparece. Igual que el vascuence y el gallego. Hazte a la idea, el catalán en España no es el idioma oficial. Es solamente co-oficial en la región catalana. Lo que se llama una lengua minoritaria y folcklorica.
    Gonzalo Novembre 26, 2021 | 17:43
    Ah....la ONU....ese organismo que cuando murió franco, izó las banderas a media asta y guardaron un respetuoso minuto de silencio, con todos los diplomáticos en pie. De esa ONU hablas, no?

Nou comentari