Vox ha registrat una proposta de resolució al Parlament amb l’objectiu de retirar de l’espai públic el nom del president Lluís Companys. En el text, portat a registre aquest dimarts, insta al Govern a esborrar el nom del president màrtir de carrers, centres oficials, monuments i edificis públics. Segons el partit ultra, ho demanen “en atenció a la seva responsabilitat política principal i directa, com a president de la Generalitat, dels crims a la rereguarda durant la Guerra Civil espanyola”.
El text, defensat pel diputat Manuel Acosta, insisteix en un estrambòtic argument com ara que “la sentència de la pena de mort i posterior afusellament no justifica en cap cas l’absolució dels sus crims”. En aquesta línia d’una visió esbiaixada de la Història, afegeixen el seu “condol i homenatge als 8.352 catalans assassinats per Companys entre el 1936 i el 1939”. La proposició de llei reclama “fer un reconeixement públic de les víctimes de la repressió a la rereguarda” o bé “aixecar monuments públics en honor de les víctimes i restaurar els ja existents”.

Així mateix, en el text registrat al Parlament, que té 7 pàgines i al qual ha tingut accés El Món, emfatitzen que Companys va signar el decret que va crear el Comitè de Milícies Antifeixistes, que segons els ultraespanyolistes tenien com a tasques “perseguir, torturar i en darrera instància assassinar a tot el territori sota el seu control tots els que no simpatitzessin amb els ideals republicans totalitaris”. La moció és tot un acte de revisionisme històric de la figura del president màrtir i del cop d’estat feixista de juliol de 1936.
Tampoc s’estan de res i demanen la “condemna del cop d’estat promogut el 6 d’octubre de 1934”, obviant que Companys va ser empresonat i indultat pel mateix govern de la república espanyola per els fets d’aquella data. En aquest marc, estan convençuts que “enaltir la seva figura és contrari a la dignitat de les víctimes i als valors de la democràcia”. Una proposta registrada quatre dies després de commemorar l’afusellament del president al castell de Montjuïc per part del règim feixista espanyol després d’un judici sumaríssim.