El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vox demana fer proves de castellà per garantir que tots els espanyols el parlin bé
  • CA

Vox vol garantir l'”obligació” de tots els espanyols de conèixer el castellà i per a això ha demanat al Congrés fer proves de nivell que ho acreditin, “especialment als territoris que tinguin una altra llengua cooficial”. El partit liderat per Santiago Abascal ha portat aquest debat al Ple del Congrés amb una proposició no de llei signada per la secretària general del grup parlamentari, Macarena Olona, i el diputat per Alacant Eduardo Luis Ruiz.

Vox vol aconseguir el suport de la majoria de la cambra per garantir l'”obligació de tots els espanyols” de conèixer el castellà, “mitjançant proves de nivell o altres mètodes d’ensenyament i d’avaluació oficials, especialment als territoris que comptin amb una altra llengua cooficial“. També reclama al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per garantir el dret a “viure plenament i a estudiar exclusivament en castellà a tot el territori nacional”, així com a relacionar-se amb totes les Administracions en la llengua oficial de l’Estat.

Vox defensa que ha de garantir-se que el castellà sigui la llengua vehicular, de comunicació i de treball de totes les administracions, sense perjudici que es complementi amb la llengua cooficial en aquells territoris que la tenen. En qualsevol cas, sosté que “en cap cas” es podrà obligar a un funcionari a conèixer o fer servir una llengua diferent al castellà i conèixer la cooficial no pot ser requisit per accedir a una ocupació pública.

De la mateixa manera, reclama que tota comunicació de les administracions aparegui escrita en castellà amb forma i grandària que, si més no, siguin iguals a les de l’altra llengua cooficial. I el mateix exigeix per a qualsevol organització que rebi qualsevol tipus de subvenció o ajuda pública. Per assegurar el compliment d’aquests requisits Vox vol que el govern espanyol inclogui una relació d’infraccions i sancions que permetin a l’Estat sancionar l’incompliment de la norma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa