El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vox altera una tarda a Badalona
  • CA

 

“A río revuelto, ganancia de pescadores”. És un refrany castellà que a Miguel, de 80 anys i veí de Badalona, li serveix per fer “l’anàlisi” del que està passant avui al seu barri. Vox fa el seu primer míting al Centre Cívic la Salut. Dues hores abans ja s’hi han concentrat desenes de persones que han respost a una crida antifeixista a les xarxes socials amb la missió d’impedir que el partit d’extrema dreta pugui celebrar l’acte. En Miguel, que diu que tot plegat li recorda la “guerra de la ignorància” —com es refereix ell a la guerra civil espanyola— mira a uns i altres i no aposta per ningú. L’home, que diu que ha llegit molt, creu que el conflicte actual va en benefici dels “polítics i la monarquia que ens roben” i avisa que, si la cosa segueix per aquest camí, “hi haurà garrotades i fortes”.

 

Mentre en Miguel fa el seu anàlisi de la situació arriben agents antiavalots dels Mossos. A l’altra banda de la vorera, just davant on s’arremolinen veïns del barri encuriosits pel que està passant, els agents aparten els manifestants antifeixistes que, des que han arribat, dediquen a cada persona que entra a l’edifici un ampli ventall d’insults. En algun cas s’arriba a llençar un ou. Abans hi hagut empentes i més crits, guerra de banderes i símbols. Simpatitzants de Vox entren a l’edifici desafiants, i això fa créixer la indignació entre els antifeixistes, més encara quan els Mossos han acabat formant el cordó. “Pim, pam, pum, que no en quedi ni un”, canten alguns dels concentrats.

 

GALERIA DE FOTOS DE LA PROTESTA ANTIFEIXISTA

 

mossos
Un mosso carrega contra un jove a les portes del míting de Vox | JORDI BORRÀS

 

Malgrat les intencions dels antifeixistes, finalment Vox ha aconseguit iniciar l’acte en una sala del centre cívic badaloní on s’hi han aplegat unes 250 persones. Han fet ple. “Com a tot arreu”, diu un dels responsables de l’organització. Els oradors comencen a parlar. Ho fan amb un to de predicador evangelista. Els assistents escolten atents, com si haguessin decidit conscièncientment sotmetre’s a un rentat de cervell pel qual estarien decidits a pagar. Els oradors deixen anar sobre els assistents el discurs que fa l’efecte d’un bàlsam ideològic. Per combregar amb el que defensen des del faristol l’Europa occidental que diuen defensar hauria de fer un gran ‘reset’ i retrocedir anys enrere.

 

El partit “antipartits polítics”

 

Dona la benvinguda als assistents un militant de Vox a Badalona, Juan Betran. Explica les raons perquè s’ha fet del partit de Santiago Abascal: “Perquè és gairebé un partit antipartitpolític, perquè proposem coses que ningú ha proposat en els últims 40 anys de democràcia, volem que desapareguin les subvencions a partits i sindicats i que es financin amb recursos propis”. La seva diatriba és contra els polítics principalment: “Proposem aprimar l’Estat perquè a Espanya hi sobren polítics!”

 

Una imatge del míting de Vox
Més de 200 persones han assistit a l’acte de Vox a Badalona | JOAN ANTONI GUERRERO

 

La lliçó per formar antisistemes continua amb un altre líder de Vox, Jorge Buxadé, membre del comitè executiu nacional. El to de predicador s’accentua. “S’ha acabat la política de dretes i esquerres, d’homes i dones, de nord i sud, perquè el que ens uneix a tots és la força expansiva del concepte de nació!”, exclama. I a Vox el que voen és un Estat nació “fort” que planti cara als “nacionalismes excloents que busquen trencar-lo o la globalització ultraliberal”.

 

El partit ultra no s’acomplexa en la defensa de la hispanitat, tot i que hi hagi un consens entre historiadors que aquell capítol de la història va suposar un autèntic genocidi. Res d’això commou Vox: “No ens penedim d’haver fet la més gran obra en la història de la humanitat, que és la hispanitat, i defensem una Espanya arrelada a l’Europa occidental, romana i cristiana”. El públic s’entusiasma, agita les banderetes. Buxadé defensa aleshores que es pugui celebrar la Setmana Santa a Badalona i que s’hi pugui gaudir d’una agradable tarda de toros. Més cares de joia entre els militants.

 

El míting avança. Un altre orador salta al faristol i torna al tema de la hispanitat i la reconquesta. És l’advocat Juanjo Aizcorbé, parla com un autèntic captador de voluntats. El públic l’escolta atentament, no aparten l’orella de tanta gesticulació èpica. La seva defensa del concepte d’hispanitat es converteix en supremacisme sense complexos quan assegura que la hispanitat va fer que “nadius i esclaus” es convertissin “en persones”.

 

La seva intervenció dona pas a la d’Ignacio Garriga, el cap de llista per Barcelona, que ha arribat a l’acte escortat pels Mossos d’Esquadra.

 

 

Garriga, que avisa als “separatistes que es preparin” per quan arribi Vox, clou l’acte amb una advertència: “El 28-A començarem a reescriure la història de la nostra pàtria”. També carrega contra els mitjans de comunicació, que li van en contra: “Són autèntiques maquinàries de guerra de propagació de d’odi amb l’únic objectiu de retallar la nostra llibertat”. Malgrat els entrebancs, anima els simpatitzants a lluitar perquè la campanya per les generals és, afegeix, “la més important de tota la història de la nostra nació”.

 

Els primers assistents comencen a abandonar l’acte, però els més convençuts encara agiten banderes d’Espanya i del partit. A fora s’ha fet fosc. Uns mossos vigilen l’entrada perquè no es puguin produir més incidents. Els antifeixistes ja han desaparegut, el Miguel i els altres veïns del barri també.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa