El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La votació del suplicatori de Puigdemont podria ser la primera setmana de campanya electoral
  • CA

La Comissió d’Afers Legals del Parlament Europeu, presidida per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez Lázara, ha aconseguit que els serveis jurídics de l’Eurocambra donin llum verda a la reactivació del procés del suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí just a temps perquè tingui impacte en la campanya electoral del 14-F. Després de mesos de tenir-ho congelat per la pandèmia, perquè d’entrada les sessions havien de ser presencials per garantir-ne la confidencialitat, Vázquez Lázara ha optat per posar en marxa telemàticament la maquinària que pretén eliminar la immunitat d’eroparlamentaris al president i els dos consellers a l’exili. Es tracta de donar resposta a la sol·licitud del Tribunal Suprem I, tal com s’està configurant el calendari, les dates més probables per a la votació en comissió de la decisió són entre l’1 i el 4 de febrer, just durant la primera setmana de campanya per a les eleccions al Parlament. La decisió, per tant –malgrat que encara requeriria una votació posterior al ple de l’Eurocambra–, influiria directament en el procés electoral català. Hi impactaria, independentment de quina fos el resultat. 

El complex procés fins a arribar a aquest arrenca ja dilluns que ve, després que s’hagués fet al juliol una programació que al setembre es va canviar i a principis de novembre s’ha tornat a rectificar. Inicialment, Vázquez Lázara, volia celebrar aquest debat de forma presencial per assegurar la confidencialitat del procediment i evitar el format virtual, susceptible de ser gravat. El fet que molts integrants de la comissió són població de risc alentia poder concretar l’agenda.  Finalment, dilluns començarà el procés amb un debat entre els membres de la comissió i el ponent de l’informe. El document que obrirà el procediment està signat per l’eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki, del grup Europeu de Conservadors i Reformistes, el mateix grup on està adscrit Vox. Dzhambazki explicarà la seva proposta a “porta tancada” als integrants de la comissió. 

Un cop celebrada aquesta sessió, la presidència de la comissió programarà els hearings, les compareixences dels tres eurodiputats afectats per la demanda del suplicatori del Tribunal Suprem, on respondran preguntes i defensaran la seva posició contrària a tramitar-lo. Un cop escoltades les parts implicades, Dzhambazki presentarà l’informe definitiu. Posteriorment, s’ha de votar l’informe en comissió –probablement entre l’1 i el 4 de febrer– i, més endavant, el procés acabarà amb la votació en ple. 

Segons fonts europarlamentàries, el Parlament s’està afanyant i accelera tràmits i convocatòries per recuperar temps perdut arran de la pandèmia i els confinaments. Tot i que el calendari sembla molt ajustat, les mateixes fonts indiquen que és perfectament factible que es vulgui fer ràpid, i més en una qüestió que “entrebanca” les relacions entre l’estat espanyol i les institucions europees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa