El Govern assegura que es podrà votar “sense sortir de casa”

El vot per correu pel 14-F es podrà demanar de forma telemàtica

Els catalans podran demanar el vot per correu de forma telemàtica i lliurar el seu sufragi al carter immediatament després de rebre la documentació electoral al domicili. D’aquesta manera, podran votar “sense sortir de casa” en les properes eleccions al Parlament, marcades pel 14 de febrer. 

Aquesta mesura ha rebut el vistiplau de la Junta Electoral Central (JEC) i permetrà reduir l’afluència als col·legis electorals en el marc de la pandèmia del Covid-19, ha explicat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, en una entrevista al programa Més 324.

Per garantir que tots els electors que vulguin puguin recórrer a aquesta fórmula, la Generalitat ha demanat al Govern central gestionar el possible increment en el vot per correu davant els propers comicis.

La data

Segons Solé, el Govern treballa per poder celebrar les eleccions catalanes el 14 de febrer i està obert a “escoltar la veu de tots” en una taula de partits per explorar consensos sobre aquest assumpte.

Tot i això, ha afirmat que “la situació epidemiològica és la que acaba determinant la possibilitat” de votar, i ha precisat que a dia d’avui no hi ha cap criteri objectiu que generi dubtes davant aquesta data.

Sobre el comitè d’experts que el Síndic de Greuges ha reclamat per estudiar si es podrà votar el 14-F, el conseller ha dit que el propi Procicat ja és un comitè d’experts que analitza la convocatòria de les eleccions des d’una perspectiva tècnica.

A més, ha destacat que la Generalitat està “totalment alineada” amb la reivindicació del Síndic de garantir el dret al vot de tots, tenint en compte que pot haver-hi persones que pel seu estat de salut no puguin anar als col·legis electorals.

Ha subratllat que organitzaran les eleccions tenint en compte tres objectius bàsics: preservar la salut i la seguretat, garantir el dret a vot i defensar la legitimitat de les eleccions.

Vot electrònic i campanya 

En paral·lel, Solé ha defensat la instauració d’un sistema de vot totalment telemàtic: “Seguirem treballant i insistint perquè el vot electrònic sigui una realitat, que resoldria la situació de votar en pandèmia però també la situació dels catalans que estan a l’estranger”.

D’altra banda, també ha afirmat que la campanya electoral haurà de fer-se “amb la mínima presència possible”, i si se celebra en algun cas un acte presencial haurà de complir amb les mesures dictades pel Procicat.

 

Nou comentari