Vittorio Craxi: "Vaig insistir a Puigdemont que convoqués eleccions per evitar el 155"

Bobo Craxi

Vittorio “Bobo” Craxi (Milà, 1964) és exdirigent històric del Partit Socialista italià, exsubsecretari d'assumptes exteriors, delegat a l'ONU pel segon Govern Prodi i actualment observador atent de la situació a Catalunya. Sobre aquest tema ha publicat recentment un llibre, “Lettere da Barcellona” (Biblion International Monographs). Es tracta d’un recull d'articles, cartes i reflexions sobre la realitat catalana.

 

Durant la passada tardor ha estat vostè un dels promotors de la crida per la represa del diàleg entre l'Estat espanyol i la Generalitat, subscrita entre d'altres, per l'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi i per l'exsecretari dels Demòcrates d'Esquerra italians Piero Fassino. L’endemà de l'1-O va anar a Barcelona. Quin record té d'aquells dies?


Recordo una situació força carregada de tensió per les moltes expectatives i incògnites que s'havien creat. D'una part, la certesa que el camí final per assolir la independència de Catalunya ja s'havia complert impulsant una bona part de la població catalana cap a una èpica que a la fi s'ha demostrat ser una perspectiva política sense sortida. El que ens semblava més urgent era donar un senyal per tal que no es tingués la impressió que aquesta crisi territorial fos considerada un fet marginal i perifèric sinó que reclamés la responsabilitat de tots nosaltres, europeus que vivim a quatre passos: el Mediterrani és el pati de casa nostra.


 

Va pensar mai en la possibilitat que s’exercís una repressió tan forta per part de l’Estat?

Intuïa el risc d'una escalada violenta que, efectivament, amb l'1-O va arribar a la seva culminació amb conseqüències morals, polítiques i judicials que, malauradament encara duren. Vaig intentar parlar amb el president Carles Puigdemont amistosa i francament per tal que evités per a ell i pels seus un pitjor desenllaç i vaig insistir perquè convoqués eleccions amb l’objectiu d'evitar l'aplicació de l'article 155 i poder obrir successivament amb l'Estat un diàleg que amb el temps donés fruits positius. Tot i que el problema està sobre la taula i està encara obert, el meu punt de vista no ha canviat.


 

Quin és concretament el seu punt de vista?

Que només a través d'un corredor polític, per molt estret que sigui, és possible resoldre les controvèrsies polítiques i territorials. Abans que res, però, és sempre necessari evitar enfrontaments perquè, la història ens ho ensenya, acostumen a portar exclusivament cap a traumàtics precipicis.

 

L'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa ha estat contemplada a Europa, especialment entre els ambients progressistes, com una esperança per desactivar la crisi catalana. No obstant això, els Jordis i part del Govern Puigdemont continuen encara en presó preventiva o a l'exili junt a cantants i activistes. Creu que el poble de Catalunya ha d'alimentar esperances en l'acció d'aquest govern?

 

Durant el desenvolupament d'aquesta crisi s'ha demostrat amb força claredat que no existeix una única visió sobre les qüestions relatives al poble català. En societats democràtiques avançades, el pluralisme és la sal de la democràcia. Amb aquest pluralisme cal fer els comptes per no generar il·lusions ni condicionar perspectives d'una part en perjudici de l’altra. En aquest sentit la visió més laica de Pedro Sánchez ens porta a pensar que no es tracta d'un obtús interlocutor defensor del status quo. Només polítics d'una generació europeista i de pau poden superar les fractures de la convivència, cercant redefinicions de marcs institucionals capaços de contenir diferents exigències. Cal tenir en compte que estem parlant d'una població, la catalana, que mirant-ho bé no està dividida per dogmes religiosos sinó que està lluitant per afirmar les seves pròpies arrels històriques i la seva identitat cultural que pot fer conviure molt bé en pau com ho ha fet durant segles. Es tracta de definir un nou marc de compatibilitats.


 

Les eleccions municipals de la pròxima primavera tindran inevitablement un valor polític elevat. Sobretot a Barcelona. Què en pensa?

Sempre són una fase política important, especialment si han de decidir el destí d'una ciutat com Barcelona que és una gran Capital del Mediterrani trasbalsada per esdeveniments traumàtics com els d'aquests anys, també amb víctimes per terrorisme. En una situació de polarització política com l'actual està clar que aquestes eleccions municipals representen una fase que podria acabar determinant l'actual crisi d'aquesta polarització. La presència de candidats de signe diferent units per arrels comunes (com les del socialisme català i europeu) significa que és possible en un futur proper una identitat comuna resumida en un bon govern de la ciutat. Per això crec que caldrà tenir paciència per superar els traumes d'aquests anys i reprendre un nou camí de futur diferent.

 

Què hi veu, al final de tot aquest camí?


L'amnistia pels polítics encara empresonats. Qui ha parlat de cosir i desinfectar les ferides de la societat catalana, ha fet bé. Aquest és el primer pas cap a la reconciliació.

 

 

  

 

 
Comentaris
https://www.youtube.com/watch?v=JEJUY1vvSfY
Joaquim Coello "Vaig insistir a Puigdemont que convoqués eleccions per evitar el 155"
Paco
Desinfectar és el pas per la reconciliació? Amb aquest argument ja n'he tingut prou....més que polítics semblen incendiaris....
Ab
Uah uah uah Un fracassato della politica che vive ancora del denaro rubato da suo padre e dagli pseudo socialisti alla corte di Berlusconi Una nullità che opina di politica solo per dimostrare che ancora esiste L’unico vantaggio è che è meno pericoloso di Valls
caesar
no señor Craxi, no nos venda esa moto, el 155 o golpe de estado en las instituciones catalanas estaba ya firmado por PSOE/PSC, C´S y PP, hiciese lo que hiciesen las instituciones catalanas o decidiese el M.H.P. , un articulo creado por manuel fraga ( antes el 144 ), todo un demócrata del régimen del 78.
magrab
Evitar el 155 amb eleccions? Ja per fí han confirmat que no entrava en els plans de Rajoy. Era 155, sí o sí. Pluralisme, a Espanya? Fora d'Espanya,. tot sembla fácil només és questió d'un canvi de política a Madrid. No, senyors, no és política, Catalunya és un assumpte d'estat. L'estat espanyol ni és ni mai serà plural. Clar, Craxi és un socialista, no s'espera més d'ell. Per tot el nivell intel·lectual que pot tenir, no enten res.
SIAU SPAIN
El 155 només és una excusa per actuar violentament contra els catalans indepes. És violència d'estat embolcallada dins d'un article de "la sagrada Constitución Española" per a què la UE no els sancioni. Sento un fàstic immens per l'hipocresia dominant dins de la UE. Els estats colonitzadors sempre han titllat de "terroristes" els nacionals que volien l'alliberament del seu poble. I, desprès, una vegada arribada i acceptada la independència s'han lamentat dels morts en el conflicte. +
Va insistir en que s'oblidés la voluntat del poble
I després no va fer res per aconseguir una mediació efectiva per donar sortida a les aspiracions de dos milions i mig de catalans. És la idea de democràcia del socialisme. Una elit "progressista " fa el que li dóna la gana en nom del poble. Tot pel.poble però sense el poble: una versió del despotisme Il.lustrat. Després els estranya que els socialistes estiguin baixant arreu d'Europa.
Continuem amb el procés cap a la independència de Catalunya!!!!
S'HA ACABAT LA FARSA!!! CONTINUEM AMB EL PROCÉS CAP LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA!!!
El sr. Craxi hauria de tornar a estudiar la història no tant llunyana del seu país, la lluita que va portar a terme, els empresonaments, les repressions, les execucions i tot el que la població va fer i patir per poder-se alliberar dels austríacs, que estaven allí des de feia molts anys. Els italians estan, i amb raó, molt orgullosos del que van fer i dels seus herois, però els costa molt entendre que altres països puguin desitjar el mateix
Flama
El que esta clar hores d ara, es que encara que hagues convocat eleccions, i si a sobre guanyaven un altre cop els independentistes estariem exactament igual. Amb presos i 155. No cal que domen mes voltes i perdem temps i energies. El que cal es veure que fem a partir d ara.
VOL DIR PER EVITAR LA DECLARACIÓ D’INDEPENDENCIA
Que es pensen que ens xupem el dit?
¿Quien es este tío?
Su opinión no tiene ningún peso para el nostre Gran President. Otra cosa sería se se tratará de un pastor de las Islas Feroe. O del tuitero Rufián.
Ab
13 negativi Chi di questi 13 conosce Bobo Craxi? Chi di questi 13.conosce la storia politica d’Italia almeno dal 1984 a oggi?

envia el comentari