El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vinyals: “L’Estat m’ha expulsat unilateralment per independentista”
  • CA

El cònsol honorari de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, ha assegurat en declaracions a El Món que l’Estat espanyol li ha tret les condicions de diplomàtic per la seva ideologia. L’objectiu del govern espanyol, segons ha explicat Vinyals, era que fos Letònia qui li retirés l’exequàtur que li permetia dur a terme les funcions consulars del país a Barcelona. Però com que el govern letó no ho pensava fer, ha sigut el propi Estat espanyol “qui m’ha expulsat per ser independentista”.

En declaracions a El Món, Vinyals ha explicat que el govern de Letònia l’ha informat que “el Regne d’Espanya” li ha retirat l’exequàtur. El nomenament de Vinyals com a cònsul el va fer Letònia, però el receptor -Espanya- ha d’emetre el document que en dóna el vist i plau. Espanya ha demanat a Letònia en reiterades ocasions que retirés el permís, però “els letons no m’han volgut cessar mai”, segons ha relatat Vinyals.

“Per això ara el govern espanyol m’ha retirat les credencials per actuar com a cònsol, i no puc seguir exercint”. Segons ha afegit, l’Estat “desitjava que fos el govern de Letònia qui m’expulsés de la meva funció, per la meva ideologia”, ha reiterat Vinyals. 

De fet, el ja excònsol de Letònia a Barcelona ha recordat que quan aquest país va defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya (2013), el ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel García Margallo, ja va cridar a consultes l’ambaixador letó per alertar-lo que “el cònsol de Barcelona és un independentista i l’heu de canviar”. Tot i això, els letons l’han mantingut fins ara.

 

“Des del 2013 Letònia ha rebut, de manera continuada, diverses pressions d’Espanya per a fer-me fora del càrrec, per ser independentista, però els letons no em canviaven mai. Així, l’Estat ha decidit que ‘com que no el treuen ells, el fem fora nosaltres de manera unilateral, sense que els letons puguin fer res’. I això és el que ha passat i m’han comunicat”, ha conclòs Vinyals.

  

D’altra banda, ha assegurat que la situació és “molt atípica” des del punt de vista diplomàtic, i que és “poc habitual” que es retirin les credencials en contra de l’opinió del país que ha fet el nomenament.

 

A més, Vinyals, que ha estat cònsol honorari sense cap retribució econòmica, ha recordat el cas de Javier Nart, eurodiputat de C’s que va ser cònsol del Txad mentre formava part d’un partit polític i sense que l’Estat hi veiés, en aquest cas, cap incompatibilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa