El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vilallonga no admet que li atribueixin interpretacions que no ha fet sobre el terme ‘raça’
  • CA

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha afirmat aquest dijous al Parlament que no admetrà que ningú li atribueixi interpretacions que assegura que no ha fet a l’entorn del terme ‘raça’. Catalunya és “terra d’acollida, gresol de civilitzacions que ens han precedit, amb una llengua que ens cohesiona i moltes llengües que ens enriqueixen”, ha subratllat, sortint al pas de la polèmica generada per les declaracions de la diputada de JxCat i alcaldessa de Vic, Anna Erra, quan va convidar els “catalans autòctons” a no canviar al castellà davant de persones que “pel seu aspecte físic o pel seu nom” no semblen catalans. El grup de Ciutadans li ha preguntat perquè no es va indignar en sentir aquestes paraules.

Vilallonga ha contraatacat acusant els taronges de voler fer-se “seu” el castellà. “No és patrimoni de vostès, no l’intentin instrumentalitzar com un graner de vots”, els ha retret. “No es condemnin vostès mateixos al paper de demolir, més que no pas a construir”, ha afegit. Ciutadans també li ha recordat que en un llibre que va escriure els anys vuitanta del segle passat afirmava que la sardana era “el veritable ritual de la nostra raça”. La consellera ha afirmat que no admetrà que s’implanti un discurs que assegura que no és el seu i ha demanat que ningú posi en boca seva interpretacions que ella no ha fet. En aquest sentit, ha recalcat que va utilitzar ‘raça’ en un sentit metafòric i al·legòric. També ha opinat que, des del seu punt de vista, ser català és “sentir-se identificat amb la comunitat” i no respon “a un criteri en singular, sinó a una complexa pluralitat de factors”. Ha afegit que “centrades en un marc sòlid històric i cultural de referències comunes, hi ha moltes formes de ser català i cap d’aquestes formes és restrictiva”.

La consellera de Cultura ha reiterat fins a dues vegades que la llengua catalana “és la llengua pròpia de Catalunya”, i ha recordat a més que és llengua oficial a Andorra, té milions de parlants i “gaudeix d’una mala salut de ferro, però necessita i mereix totes les atencions”. En aquest sentit ha recordat que el català conviu i “competeix” amb el castellà i el francès, l’una amb prop de 500 milions de parlants i l’altra amb uns 300. Per això ha considerat que “l’obligació” del Govern és “protegir i afavorir l’ús de la llengua catalana”, i ha emmarcat en aquesta idea les paraules polèmiques d’Erra. “Quan una llengua mor, el nostre món es fa molt més pobre. Com a filòloga, fa molts anys que estic preocupada pel futur de la llengua catalana”, ha reflexionat.

Finalment, la consellera ha demanat a Ciutadans que en lloc de fixar-se en polèmiques com aquesta centrin l’atenció en altres que considera més importants. Per exemple, ha opinat que és “difícil” que els museus catalans “puguin brillar tant com voldríem” quan el Museu Nacional d’Art i el MACBA reben 3 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat, prorrogats el 2020, mentre que el Prado o el Reina Sofía “reben 41 milions”. I això, ha afegit, “un any rere un altre. Hi ha qui això no ho denuncia mai. Per què no ho denuncien?”, ha preguntat a Cs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa