Veïns del barri d'Horta i El Carmel denuncien atacs de grups d'extrema dreta

Els propietaris d'una llibreria que havia penjat rètols independentistes ha rebut pintades amb missatges espanyolistes, racistes i nazis
Pintades espanyolistes a la Llibreria Sagitari d'Horta
Pintades espanyolistes a la Llibreria Sagitari d'Horta | LLIBRERIA SAGITARI

La situació política a Catalunya tensa la relació entre els grups d’ultradreta que es reuneixen en determinats punts dels barris d’Horta i El Carmel i alguns veïns i comerciants que reben atacs, segons han denunciat diverses fonts a 'El Món'.

 

El darrer cas més destacable és l’assetjament patit la darrera setmana per la Llibreria Sagitari d’Horta, regentada pel llibreter Jaume Andrés, que també ha denunciat atacs contra un altre comerç familiar que té al mateix barri.

 

“Tot ha començat arran dels últims moviments polítics perquè ens hem significat a favor de la independència de Catalunya, tot posant rètols, fent les aturades de país i seguint les vagues, donant així visibilitat al nostre posicionament polític”, ha explicat Andrés.


 

  

Aquest posicionament no ha agradat els grups d’ultradreta que han causat desperfectes als comerços d’Andrés: els han tallat un tendal de dalt a baix, els han pintat una diana en una persiana, les paraules “judío”, “negro” , “viva España” i una esvàstica a la paret, i els han tapat els panys amb silicona.

 

A més a més, Andrés comenta que algun individu ha passat per davant de la botiga proferint insults (“hijo de puta”, “te vas a comer los mocos”, “qué asco das”), almenys en tres ocasions. Amb tot, però, desconeixen qui ha fet les pintades i la denúncia presentada no ha pogut acusar ningú.


 

Els desperfectes als comerços els van fer divendres passat al matí i els propietaris de la llibreria van presentar una denúncia per presumpte delicte d’odi. L’Ajuntament de Barcelona s’ha encarregat de repintar les parets i la persiana per ocultar els insults. 


La situació que han viscut va originar un moviment de solidaritat entre persones del barri que es van concentrar davant la llibreria. “Va venir aquí una petita manifestació de veïns i amics del barri i va ser un èxit”, ha assenyalat Andrés.

Després de la concentració, però, hi va haver un moment de tensió perquè es van presentar alguns individus escridassant els propietaris de la llibreria: “No podies ni parlar, els crits eren constants, ens van venir a abordar, amenaçant i dient que havíem escampat que havien estat ells els que havien fet les pintades, però el fet és que no podem acusar ningú directament”.


 

Malgrat la situació que s’ha creat,  Andrés diu que continuaran exhibint el seu posicionament polític quan ho considerin oportú: “Continuarem les mateixes accions, no ens volem mostrar submisos i derrotats”.

 

Altres denúncies

 

D’altra banda, un veí del barri del Carmel que prefereix mantenir l’anonimat, ha explicat a ‘El Món’ que des del 2014 ha hagut de posar denúncies per desperfectes que grups d’ultradreta haurien fet en el seu cotxe. Es tracta en aquest cas de pintades espanyolistes, que ja ha denunciat, però que no ha pogut acusar directament ningú perquè no en té proves.

 

Aquest veí creu que els individus que cometen aquestes accions es mouen a l’entorn de la plaça Pastrana del Carmel, on és conegut que grups d’extrema dreta acostumen a reunir-se des de fa anys.




Comentaris
Karlus
Fora els feixistes ocupants
Karlus
Aquests feixistes , cal fotrels fora
LUIS
Sin la violencia del fascismo, españa no se sostiene. Es obligatoria bajo amenazas de muerte. Por eso están sentenciados. Con el proces hemos herido mortalmente al monstruo criminal español, con el arma de la palabra, de la democracia, del referendum. El fascismo herido es peligroso y va a seguir atacando la paz y la convivencia. España es nazismo, junto a su bandera siempre llevan la esvastica, y los españoles no piensan, matan.
Elisa
Viuen a la prehistòria, son uns cavernícoles violents i sense cervell. Es curiós que els violents estiguin sempre al mateix bàndol! algú hauria de estudiar-ho
De fa anys, diu l'article. Gairebé des de que el món és món. Bé, exagero, però fa molt temps, des de que va arribar la immigració dels 60. La mateixa que es va posar de cul amb l'ensenyament del català i un llarg etcètera...La novetat és que a la fi se'n parla, perquè semblava que vivíem en el millor dels móns possibles i no, a Catalunya el nacionalisme espanyol és molt gran, amb el matís de que la majoria d'ell és de caire violent. I amb la ultradreta que està de moda al món, no pinta gens bé
Tela
Al barri del Carmel un dia que hi circulava en auto, vaig haver d'aturar-me en un semàfor en roig, mentre esperava vaig llegir una "nota" a la porta del bar que tenia al costat, hi deia "Con Franco se podía fumar". Era a l'inici de l'aplicació de la prohibició de fumar en locals, llegir allò em va esgarrifar... S'ha d'acabar amb el fastigós feixisme, a sobre tolerat i consentit pels aparells de l'estat espanyol.
La nostra solidaritat amb la llibreria Sagitari d'Horta, el millor suport que els podem donar és anar-hi a comprar un llibre. Els llibres són un antídot contra el fanatisme.
És com tornar als 70. No hi havia setmana sense llibreria atacada. Fins i tot es va crear un fons solidari. I la cosa va durar a la transició "modèlica"
Faixisme?
Imagino que quan veig una pintada amb el text "Xarnegos, fora de Catalunya" i el logo de Terra Lliure, no deu ser faixisme sino armonia catalanista no violenta. No sigue tan sectaris. Aquesta manera de veure les coses es la que ens ha fet fracasar el cop d'estat, vull dir la DIU.
Al "faixista", La faixa està de rebaixa...
Col·locat la faixa bé i no escriguis bajanades, no sé on veus les pintades amb el text que dius que "veus", potser les fas tu? N'hi ha que no sou més babaus perquè no s'entreneu prou...

envia el comentari