El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
UxR crida a la vaga per frenar l’article 155 i exigir l’alliberament dels ‘Jordis’
  • CA

 

La plataforma Universitats per la República (UxR) ha fet aquest dilluns una crida a tots els estudiants a participar a una nova vaga, el proper dijous 26 d’octubre, i a una “mobilització permanent” perquè “s’apliquin els resultats del referèndum de l’1-O, perquè el govern espanyol acabi amb l’estat d’excepcionalitat i la vulneració de drets fonamentals a Catalunya”. Els coordinadors de la plataforma han afegit que la mobilització ha de servir també per reclamar la “immediata posada en llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i l’absolució de tots els detinguts en relació amb l’organització del referèndum”. Al mateix temps, han afegit, ha de servir per exigir que “no s’apliqui l’article 155 i es respectin les institucions catalanes”.

 

El coordinador d’UxR, Jordi Vives, ha dit en roda de premsa que la plataforma s’afegirà als actes i accions “a favor de la democràcia” que es faran a les universitats catalanes i a la “resta d’accions de les entitats sobiranistes que s’anunciïn durant aquesta setmana”. És per això que la plataforma també dona suport a les concentracions de la comunitat educativa que es faran dimecres sota el lema “No ens toqueu… l’educació”, a les 18 hores a diferents punts del país.

De la seva banda, un altra de les representats d’UxR, Aina Delgado, ha detallat que per al dia de la vaga hi ha convocada una manifestació a les 12 hores, que arrencarà a la plaça de la Universitat de Barcelona. Els promotors de la convocatòria, que s’adaptarà segons les novetats, espera que es tornin a mobilitzar moltes persones al carrer de manera “cívica i pacífica”.

 

Delgado ha afegit que UxR és una “plataforma transversal que aglutina persones de tota la comunitat universitària, amb nuclis a tot el país”. El seu objectiu és “assegurar el dret a l’autodeterminació del poble català i que es facin efectius els resultats de l’1-O”. El gruix de la plataforma no es pot quantificar però “el termòmetre” del seu pes és la resposta massiva a les seves convocatòries, han assegurat.

La representant universitària ha comentat que, des de la campanya del referèndum i la seva celebració, hi ha hagut “atacs constants a la democràcia” i han estat “vulnerats drets fonamentals” a Catalunya. Així mateix, ha lamentat que “aquesta setmana l’Estat espanyol, tot i les demandes de diàleg per part del Govern de la Generalitat, ha començat el tràmit per aplicar l’article 155 amb la intenció de destituir el Govern de Catalunya i prendre el control del Parlament, que estarà totalment controlat per l’Estat”. A més, ha manifestat, l’empresonament de Sànchez i Cuixart “suposa la demostració final que l’Estat espanyol s’ha allunyat dels valors democràtics i que ha passat a ser un Estat autoritari”.

 

Les entitats que formen part d’UxR i han convocat a la vaga són Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Joves Unió de Pagesos, Joventuts d’Esquerra Republicana, Joventut Nacionalista de Catalunya, Joventut Comunista de Catalunya, Front Estudiantil Unitari, Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, Consells d’Estudiants de Catalunya, Consell Nacional de Joventut de Catalunya, Associació d’Estudiants Progressistes, Assemblees de Joves per la Unitat Popular, Assemblea Nacional de Joves Independentistes i Arran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa