La UPEC analitzarà els reptes de les esquerres davant l'auge de l'extrema dreta

Els canvis en el món del treball com a conseqüència de la revolució tecnològica és el tema central de les jornades, que tindran lloc del 4 al 6 de juliol
El rector de la UPEC, Jordi Serrano, amb membres de la junta
El rector de la UPEC, Jordi Serrano, amb membres de la junta | JOAN ANTONI GUERRERO

 

La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) celebrarà una nova edició del 4 al 6 de juliol centrant-se en els conflictes i reptes actuals del món del treball. El rector de la UPEC, Jordi Serrano, ha explicat aquest dijous que aquest any s’abordarà com “les revolucions tecnològiques acaben afectant el treball, com canvien les relacions laborals i també a nivell de consciència de classe", aspectes que recull el manifest de la UPEC per aquesta edició: El futur del treball: utopia o distopia?. La universitat, que procura no centrar-se en temes conjunturals, sí que estableix lligams del tema central amb l’actualitat. En aquest sentit, Serrano ha assegurat que la dificultat de les esquerres de “plantejar solucions” a qüestions com les que es produeixen pel que fa al treball juga ara en benefici de l’actual “onada d’extrema dreta” a Europa, fet d'actualitat que s'analitzarà durant les jornades.


 

Tres debats dels que estan programats tractaran específicament qüestions relacionades amb el treball. El primer, el 4 de juliol, sota el títol “Com seguim treballant”, amb l’economista de CCOO i membre d’Economistas Frente a la Crisis, Bruno Estrada; la doctora en Psicologia Social per la UB i directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel, i el portaveu del Sindicat de Manters, Daouda Dieye.

 

El segon debat, el 5 de juliol, sota el títol “Treball amb drets”, comptarà amb la participació del professor titular de Dret del Treball i la Seguretat Social a la UCM Joaquín Pérez Rey; la membre del comitè d’empresa de Serveis a Bord de l’AVE (Ferrovial), Cristina Santos, i la professora del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Texas, Mònica Clua-Losada.


 

Un tercer debat, el 6 de juliol, sota el títol “Repartim la riquesa i el treball”, amb el professor de Teoria Social i Política de la UB, David Casassas; la catedràtica d’Història a la Universidad Pablo de Olavide, Lina Gálvez, i el catedràtic de Ciències Socials a la UPF i rector emèrit de la UPEC, Vicenç Navarro.

  

un diàleg entre l’escriptor i periodista John Carlin i la presentadora del programa de TV3 “FAQS”, Laura Rosel

El primer dia de la UPEC es completa amb una taula rodona sobre el futbol: “Futbol, l’opi del poble de la democràcia?”, que reunirà la periodista del digital ‘Panenka’, Alena Arregui; l’historiador i director del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona, Carles Santacana, i l’exjugador de futbol i llicenciat en Economia per la UAB, Oleguer Presas.


 

Situació política

 

Representants de les diferents forces d’esquerra catalanes protagonitzaran una de les sessions principals de la universitat, el 5 de juliol, sota el títol “I ara, què cal fer”. Hi participaran la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella; el diputat al Parlament de Catalunya pel PSC, Miquel Iceta; el diputat de Catalunya per Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, i l’exdiputada per la CUP-Crida Constituent. Aquest debat, la conferència de cloenda, sota el títol “Catalunya: de l’oasi al tsunami”, a càrrec de l’assessor Antoni Gutiérrez-Rubí, i el diàleg entre el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo, i l’exconsellera d’Interior Montserrat Tura, sota el títol “Democràcia en perill?” seran previsiblement les sessions amb més referències a la situació política actual.

 

Serrano s’ha referit durant al presentació de les jornades a la situació política actual i ha manifestat el seu neguit per l’arribada de Quim Torra a la presidència de la Generalitat, a qui considera representant d’un “nacionalisme essencialista que ens retorna a una altra època”. Per Serrano, acceptar que Torra es convertís en president “és el pitjor error del bloc republicà des del 2010”. El rector de la UPEC ha advertit que l’esquerra catalana no s’adona que la dreta a Catalunya està enmig “d’una crisi brutal” i s’hagués pogut pressionar per fer president un altre candidat. El pensament de Torra, ha seguit Serrano, “no em sembla que sigui representatiu d’aquells que el voten”.


 

La UPEC compta aquest any amb un pressupost de 65.000 euros. En l’anterior edició hi van participar presencialment unes 2.000 persones, però més de 10.000 han tingut accés al contingut de les sessions a través dels vídeos i emissions en directe que s’han fet.
Comentaris

envia el comentari