El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Unitat contra la repressió de l’Estat: la recepta de Cuixart per reeixir
  • CA

Unitat contra la repressió de l’Estat. Aquesta ha estat la tesi del discurs de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, a l’acte que ha organitzat l’entitat per homenatjar els represaliats per l’1-O i cridar a la mobilització ciutadana. Cuixart ha instat la representació dels partits polítics que ha assistit a l’acte, entre ells els presos polítics, a construir una proposta col·lectiva “que pugui ser esmenada les vegades que calgui”. “La millor proposta serà la que construïm entre tots, no renunciem a discutir-la. Només així ens en sortirem com a poble i com a nació”, ha advertit Cuixart, visiblement emocionat davant la primera Diada en llibertat des que el govern espanyol va aplicar el 155.

Jordi Cuixart durant el seu discurs / Jordi Borràs

Cuixart ha advertit que l’independentisme “mai renunciarà a les seves lluites”, entre elles, aconseguir l’amnistia i l’autodeterminació a la taula de diàleg amb el govern espanyol. “L’Estat ha de seure tard o d’hora en una taula de negociació, però aquesta només serà efectiva si garanteix el dret a l’autodeterminació”, ha avisat abans de demanar a l’independentisme que no renunciï a defensar la seva proposta als carrers. “Fem-ho entre tots, sense pors ni retrets”, ha dit en una crida a la unitat dels partits independentistes, que darrerament han evidenciat una falta de consens entorn a la taula de negociació i a altres qüestions com l’ampliació de l’aeroport del Prat.

El president d’Òmnium, molt emocionat, ha demanat treballar conjuntament en el que considera “una causa col·lectiva” en la que “només podrem reeixir plegats”. “La repressió busca dividir-nos i frustrar-nos perquè deixem els nostres anhels”, ha assegurat abans de recordar que la causa independentista és “una qüestió de drets humans”. Cuixart creu que l’estat espanyol rebutja la via escocesa perquè “la unitat d’Espanya els importa més que els drets humans”, però adverteix que “cap rei ni cap govern” podrà decidir el futur de Catalunya.

Cuixart insta els partits independentistes a preparar una proposta conjunta / Jordi Borràs

Davant la frustració de l’independentisme, Cuixart ha instat la ciutadania a “tornar a omplir-se d’orgull”. “No oblidem mai tot el que hem estat capaços de fer, perquè hem capgirat el país com un mitjó”, ha assenyalat en referència a la força de la gent al carrer, el que ha promès defensar des de la presidència d’Òmnium. “No podem permetre que ningú aigualeixi el que estem construïnt com a nació. És el moment d’omplir la plaça d’Urquinaona al costat dels amics de l’ANC i l’AMI”, ha afegit en referència a la manifestació multitudinària prevista per aquesta tarda.

Elisenda Paluzie i Jordi Cuixart s’abracen després de l’acte d’Òmnium / Jordi Borràs

Cuixart ha defensat que “la Catalunya que van construir els nostres pares i la que volem construir nosaltres pels nostres fills” ha de basar-se en la protecció del català, en situació d’emergència lingüística. “L’estat espanyol vol relegar el català a una llengua folclòrica, i no ho permetrem”, ha dit el líder d’Òmnium, que ha defensat aferrissadament la llengua com element cohesionador de la societat.

Suport d’activistes internacionals

Òmnium ha donat el tret de sortida al primer acte polític de l’entitat per la Diada demanant l’amnistia per totes les persones represaliades pel procés. “Som a Estrasburg. Veurem com reacciona l’Estat si es troba amb una condemna”, ha avisat l’entitat. L’acte ha comptat amb la intervenció de Nora Cortiñas, cofundadora de l’associació Madres de Plaza de Mayo. “Donarem suport sempre a la llibertat dels pobles i l’autodeterminació”, assegura Cortiña en un vídeo des de l’Argentina. L’activista ha desitjat a l’independentisme català que “mai més sigueu reprimits per defensar la vostra terra”.

Posteriorment ha intervingut Gerry Adams, expresident del Sinn Féin, que també ha enviat un missatge a Òmnium on crida a persistir fins aconseguir la independència. “Teniu dret a decidir el vostre propi futur. Us enviem la nostra solidaritat”, ha assegurat el polític irlandès. La darrera en enviar un missatge ha estat Jody Williams, la mestra estatunidenca guardonada amb el Premi Nobel de la Pau el 1997 per la seva lluita contra les mines antipersones. Williams ha assegurat que va quedar “horroritzada” amb els vídeos de la resposta de Madrid al referèndum, i ha promès “fer el possible” per visibilitzar la causa i aconseguir el referèndum que Catalunya demana.

Abans del discurs de Jordi Cuixart s’ha fet una interpretació musical del poema La Gent, de Joan Brossa. Per cloure l’acte, una coral infantil ha interpretat Els Segadors.

Interpretació del poema La Gent, de Joan Brossa / Jordi Borràs

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Amb rates no es defensa la nació a setembre 11, 2021 | 14:27
    Amb rates no es defensa la nació setembre 11, 2021 | 14:27
    Aquest home viu en un estat d'eufòria psicodèlica constant. Quan mira erquis ell hi deu veure bones persones.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 11, 2021 | 14:34
    Luisnomeacuerdo setembre 11, 2021 | 14:34
    Los odiadores revolcándose a gusto en sus vómitos, que disfruten para una vez al año que tienen para hacerlo no se lo vamos a impedir.
    • Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a setembre 11, 2021 | 19:05
      Guaita-que-fan-ara setembre 11, 2021 | 19:05
      el camarada Luis.no.mea.......cagat de por per lo que pugui venir
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a setembre 12, 2021 | 16:02
      uno que vive en Tabarnia setembre 12, 2021 | 16:02
      presta atencion al girar en una esquina
  3. Icona del comentari de: Pedro a setembre 11, 2021 | 15:15
    Pedro setembre 11, 2021 | 15:15
    Ese es un machista. El otro día apartando a la comunista, que queramos o no es la alcaldesa y mucho más que él institucionalmente, para dirigirse a calmar la plebe. ¿ Dónde están las feministas que se han callado?
  4. Icona del comentari de: Que asco de tio a setembre 11, 2021 | 16:01
    Que asco de tio setembre 11, 2021 | 16:01
    Yo creo que este se vacuna, no es normal lo que hace y lo que dice, además tiene pinta de ir ido desde que salió del trullo, se vé que dejó al novio allí.
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a setembre 12, 2021 | 16:01
      uno que vive en Tabarnia setembre 12, 2021 | 16:01
      tu llevas la vacuna de la rabia, no? asi suelen hacerla las ratas como tu, que sin tomar ya vas bebido
  5. Icona del comentari de: Ja a setembre 12, 2021 | 13:32
    Ja setembre 12, 2021 | 13:32
    I contra la repressió de la Generalitat, què fem, traïdor? Ens abraçem a l'Iceta o a la Colau?
  6. Icona del comentari de: Tela a setembre 12, 2021 | 13:34
    Tela setembre 12, 2021 | 13:34
    Erc no vol, Cuixart, i ho saps. Primer el partit. Aquesta és la miseria dels venuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa