Unitat de l'extrema dreta a la manifestació de SCC

Un manifestant fent la salutació feixista al seu pas per la comissaria de Policia de la Via Laietana
Un manifestant fent la salutació feixista al seu pas per la comissaria de Policia de la Via Laietana | Jordi Borràs

Si una cosa defineix el panorama de la ultradreta espanyola, és precisament la gran fragmentació que pateix des de principis dels anys 80. No obstant, la massiva manifestació convocada avui per Societat Civil Catalana ha esdevingut també un acte unitari sense precedents de les diverses famílies ultradretanes que l'han secundat. A banda de treure centenars de milers de persones al carrer, arrossegats per la crida a la mobilització que han fet tant partits polítics parlamentaris com SCC, la manifestació d'avui també ha servit per unificar tots els partits i entitats d'un entorn polític històricament dividit i enfrontat.

Ja sigui a través de les xarxes socials o de les seves pàgines web, una dotzena llarga d'organitzacions d'extrema dreta d'arreu de l'Estat espanyol han confirmat la seva assistència a la marxa d'avui a Barcelona. Entre les organitzacions que han fet aquesta crida a la participació hi ha la xenòfoba Plataforma per Catalunya, Som Identitaris (la nova formació islamòfiba de Josep Anglada), el partit neofeixista Democracia Nacional, Somatemps, Nosotros (partit liderat per l'exregidor popular de Palafolls, Óscar Bermán), la Fundación José Antonio, La Falange, Falange Auténtica, Falange Española de las JONS, Alternativa Española, Legión Urbana (organització paral·lela a les activitats de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona), Generación Identitaria, Vox i l'associació integrista catòlica Hazte Oír.


Activistes de la xenòfoba Generación identitaria lluint samarretes amb l'emblema de la seva organització avui a Barcelona.
Activistes de la xenòfoba Generación identitaria lluint samarretes amb l'emblema de la seva organització avui a Barcelona. | Jordi Borràs

 

La consigna a seguir per l'organització de la manifestació ha estat la de lluir banderes catalanes i espanyoles, fet que han secundat la majoria d'organitzacions d'extrema dreta. Tot i això, a la marxa s'hi ha vist alguna bandera franquista, també alguna de Falange, a banda d'indumentària amb emblemes d'organitzacions d'extrema dreta i fins i tot una samarreta amb la cara de Franco.

A l'esquerra, rere una bandera neofeixista, Alberto Fernández durant una celebració de la Selecció Espanyola de Futbol l'any 2012. A la dreta Alberto Fernández a la manifestació d'avui.
A l'esquerra, rere una bandera neofeixista, Alberto Fernández durant una celebració de la Selecció Espanyola de Futbol l'any 2012. A la dreta Alberto Fernández a la manifestació d'avui. | Jordi Borràs

 

El Món ha pogut reportar la presència d'alguns militants rellevants de l'extrema dreta més combativa. S'ha pogut documentar , entre d'altres, la presència d'activistes com Alberto Fernández, exregidor de PxC de l'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat a més d'impulsor del desaparegut Casal Tramuntana.


A l'esquerra, Alejandro Fernández a la marxa d'avui. A la dreta, tatuatge d'Alba Daurada a la cama de Fernández el 2014 durant una marxa convocada per Somatemps.
A l'esquerra, Alejandro Fernández a la marxa d'avui. A la dreta, tatuatge d'Alba Daurada a la cama de Fernández el 2014 durant una marxa convocada per Somatemps. | Jordi Borràs

 

També s'ha vist a la manifestació Alejandro Fernández, exmilitant del neonazi Movimiento Social Republicano, antic activista també del Casal Tramuntana i actualment militant a les files de PxC. Alejandro Fernández, que llueix un tatuatge amb l'emblema del partit neonazi grec Alba Daurada a la cama, és conegut per haver participat l'any 2004 a una marxa en record del nazi Rudolf Hess a la localitat germànica de Wundsiedel, a Baviera. Tal i com ha explicat El Món durant la manifestació d'avui s'han produït diversos incidents per part de membres d'extrema dreta.
Comentaris
Pepi
Habéis perdido. Vuestros insultos nos crecen , habéis fracasado. No habrá independencia, a celebrar otra derrota como 1714. Los catalanes de bien hemos demostrado al mundo vuestras mentiras
CRL
El 1 de octubre de 2017 el Estado español predicó con el ejemplo para sacar de las cloacas a esta mierda fascista que huele a odio y a ignorancia. Si España pensaba que perjudicaría a Cataluña activando a esta escoria, ha cometido un grandísimo error, la ultraderecha que se sentía cómoda y arropada en la derecha dura del PP durante cuarenta años saldrá de su pozo negro para tomar el mando del rebaño neonazi que el patrioterismo del gobierno español y sus cómplices ha vuelto a poner en el tablero
l
L'extrema dreta ja te el PP de l'Albiol i els Ciudadanos. A banda d'això, aquests grupets poca cosa poden fer.
Entonces, separatas
¿Ser español es ser de extrema derecha?¿Hay alguien en Cataluña que no sea totalmente imbécil?
Mack
Molt bona feina!! Un agraïment a tots els periodistes. Força
Un chist...
- Vargas LLosa: "yo soy español, español, español..." - Y... ¿dónde tienes el dinero? - En Panamá, por supuesto!
Jordi (Català i Suís)
Remarques: 1-no és "extrema dreta" exactament: és extrema dreta espanyola. No hi ha pas extrema dreta catalana perquè simplement aquesta gent no són pas catalans i ens volen sotmesos als Espanyols. Hauríem de parlar clarament dels Feixistes Espanyols. 2-Nova estratègia dels Espanyols: conservar els milers de policies espanyols a CAT i enviar-nos milers de feixistes de fora de CAT per provocar el merder que volen i fer el que ja sabem que volen fer: VOLEN ocupar el carrer a CAT.
Toni
Supongo que estaréis de broma no? Hay que ser muy ignorante para creerte semejante manipulación. Vosotros a lo vuestro así acabaremos.
Nuria de Mexic
Veient tot aixó he pensat que pot passar alguna cosa terrible els propers dies: la UE ha donat ales a Rajoy i a la seva gent, aquesta que avui ha desfilat per Barcelona, Recordem com Europea no va condemnar a temps a Hitler i li van donar carta blanca. Si passa alguna desgràcia en aquests propers dies Europa será directament responsable. El recolzament que han donat a Rajoy dona ales a tota aquesta gentusa. Tot plegat molt, molt perillós.
Elisa
A tu, el que dius si ser español es ser de extrema derecha, vull creure que no, que aquells que varen venir ahir a Bcn, no representan la majoria, perquè ai això es el millor de cada casa ... pobre país veí!!
Perdoneu...
Si l'atac mediàtic que s'ha estat fent -i es fa- des dels mitjans de Madrid cap als catalans amb la complicitat i tolerància dels partits espanyols, es fes contra qualsevol altre col·lectiu (musulmans, immigrants, etc), amb tota mena d'atacs, mentides i tergiversacions per infondre odi, tothom els consideraria extrema dreta, Sembla que, en canvi, fer-ho contra els catalans és "normal".

envia el comentari