El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Unió tanca la porta a la Casa Gran i està disposada a revisar el pacte amb CDC
  • CA

El congrés d’Unió va rebutjar ahir per àmplia majoria una esmena del col•lectiu crític El Matí que plantejava adherir-se a la Casa Gran del Catalanisme d’Artur Mas. En canvi, es va aprovar la predisposició a “revisar” tot el pacte de federació amb Convergència.

De fet, en la seva ponència d’organització, CDC va apostar el juliol passat per la fusió amb Unió, opció que els democristians rebutgen. També van proposar celebrar abans d’un any una “conferència nacional municipal de CiU per revisar les normes de presentació de candidatures en l’àmbit municipal”.

Així doncs, Unió va donar un cop de porta la petició dels convergents de revisar únicament les seves relacions a l’àmbit local i van proposat que, si s’obre la porta a algun canvi en la federació, haurà d’abordar-se un replantejament global del pacte que van segellar convergents i socialcristians el 2001.

El coordinador de la ponència d’estratègia política i secretari general d’Unió, Josep Maria Pelegrí, va assegurar que el seu partit se sent “satisfet” amb el pacte de federació “malgrat alguns conflictes” territorials, però ha puntualitzat que si les dues formacions convenen a revisar les seves relacions, no hauran de centrar-se en un aspecte concret sinó fer-ho a nivell global.

Per contra, es van rebutjar altres esmenes que plantejaven la presentació de llistes electorals per separat de CDC quan no hi hagi acord sobre la composició de la candidatura, o bé la confecció de llistes electorals paritàries entre els dos socis de federació.

També van ser derrotades les esmenes que proposaven un rebuig explícit a entrar en un Govern espanyol o prendre com a camí la independència de Catalunya si el Tribunal Constitucional retalla l’Estatut.

Els socialscristians estudiaran trencar el Galeuscat

En la ponència d’estratègia política, el partit també es compromet a estudiar la possibilitat de trencar l’aliança amb els seus socis de Galeuscat, PNB i BNG, a les eleccions europees, en posar en dubte els beneficis d’aquesta aliança.

En concret, la referència adoptada en la ponència assenyala que Unió “es planteja obrir un procés de reflexió sobre el sentit i utilitat de Galeuscat per a Catalunya, CiU i Unió, per valorar si és útil continuar junts en una llista a les eleccions europees i en quins termes”.

Per a Unió, el balanç de resultats obtinguts per l’aliança de Galeuscat en l’àmbit europeu “no és del tot positiu”, de manera que “s’estudiaran possibles alternatives que portin millors beneficis globals per a Unió i per a Catalunya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa