Una victòria judicial dels fabricants de matrícules fa il·legal el CAT als cotxes francesos

Els distintius territorials hauran de ser els oficials i gravats a la placa, i posar un adhesiu costarà fins a 750 € de multa

Els catalans del nord ja no podran dur l’etiqueta ‘CAT’ a la matrícula dels seus cotxes. La Cort de Cassació francesa –equivalent del Tribunal Suprem– ha dictaminat que els distintius territorials de les matrícules de França hauran de venir de fàbrica i no pas a través d’un adhesiu. I això converteix en una infracció portar el CAT enganxat a la placa, tal i com recull Ràdio Arrels. A partir d’ara, la multa per dur aquest distintiu oscil·larà entre els 135€ i els 750€.

La polèmica resolució arriba per un litigi comercial i no pas polític, un enfrontament entre els fabricants de plaques de matrícula i els fabricants d’adhesius. El setmanari francès Le Point explica que el 2009 les matrícules de l’estat francès van deixar de distingir l’origen regional del vehicle (tal i com va acabar passant a l’estat espanyol), i que bona part de la societat va demanar portar un distintiu a la matrícula per tal de reivindicar els seus orígens: una revolta de les regions contra el centralisme parisenc.

El govern francès va accedir a la petició, i va dictaminar que a les matrícules es reservaria un espai per poder-hi col·locar aquest identificador. Allò va donar pas a una indústria dels adhesius especialitzats en aquests distintius. Però el gremi de les plaques de matrícula va iniciar una batalla judicial contra els fabricants d’adhesius, insistint que aquest identificador havia de venir de fàbrica i no a partir d’un element extraïble.

Ara els jutges els han donat la raó, i qualsevol persona que vulgui portar algun identificador d’aquest tipus, haurà de demanar un joc de dues matrícules noves, que costa 65€. Enganxar-hi un adhesiu serà motiu de multa a França. Si és gravat a la placa amb el distintiu oficial, qualsevol ciutadà podrà triar l’identificador territorial que desitgi perquè no és obligatori posar-hi el departament de residència. És a dir, que un habitant de París podrà dur un cotxe amb un distintiu de la Bretanya, per exemple, si vol reivindicar els seus orígens. Però els adhesius del CAT, que sí que tenen un component polític i que fins ara participaven del buit legal, cauran. O costaran fins a 750 euros de multa.

Comentaris

  Tal com raja 18/01/2021 10:22 am
  No es poden posar adhesius? Doncs ho pintarem amb retoladors i llestos.
  Ramon 17/01/2021 11:48 pm
  Això de les matrícules és la típica cosa que si la fem els catalans en prou nombre ho tenim guanyat.
  14
  11
  Respon
  Estel 17/01/2021 10:17 pm
  La qüestió, per als catalans del nord de la ratlla, serà aconseguir de fàbrica les plaques amb el distintiu nacional nostrat. A propòsit, he vist vehicles que porten la matricula amb la franja que identifica la UE però sense la E que identifica amb Espanya, anul·lada d'origen, on es poden aconseguir aquestes plaques sense la E ? Algú ens en pot fer cinc cèntims ?
  Via fora els adormits 17/01/2021 10:02 pm
  Menys perdre el temps amb respostes inútils a la la patuleia de espanyolam poca-solta i reaccioneu amb l'acció senzilla de cobrir amb una mica de color blau la llufa espanyola de la vostra matricula, si teniu vehicle.
  Encara més 17/01/2021 9:52 pm
  Un cerdà de Puigcerdà és connacional d'un altre cerdà d'Oceja. És evident. Allò que no és normal és que hi hagi catalans que ho ignorin i a sobre des del xovinisme i la supremacia espanyola ens intentin insultar amb mots com nazis o "adoctrinados".... No cal afegir-hi res més... Sí, potser sí: Cap agressió sense resposta pacífica i no violenta.
  Sentit comú 17/01/2021 9:42 pm
  Si voleu esborrar els signes espanyols o francesos, amb una mica de traça i de pintura color pantone reflex blue podeu cobrir l'E o F, tot esperant temps millors. Si ho preferiu també les podeu tapar amb una mica de full adhesiu de color blau, si les plaques d'immatriculació del vostre vehicle son de plàstic. Quasi tot té solució. Ànims, salut i república catalana.
  Ramon 17/01/2021 8:44 pm
  M'autoesmeno. M'havia oblidat que tenim dues llengües. El català, però també l'occità. Òbviament a qui se'ns adreci en la llengua de la Vall d'Aran, l'occità, tota la simpatia del món i Mallorca.
  Ramon 17/01/2021 8:39 pm
  Molt d'acord amb en Llunyà. Si volen res, que se'ns adrecin en la llengua dels catalans. Altrament ho tenen clar. Jo ho he fet sempre. Si no som capaços de fer la llengua dels catalans necessària ni a llocs com aquest, com podem aspirar a gaire?
  LlunyDeCat 17/01/2021 8:09 pm
  Lectors Catalans: llegiu de debò els comentaris dels Espanyols i en Espanyol ? Sou masoquistes ? Fa gairebé 20 anys a Vilaweb hi havia un fòrum i tothom hi deia la seva. Allà va aparèixer un Espanyol penjant comentaris en Espanyol. Allò que pretenia és fregar per la cara dels Catalans que la llengua dels Espanyols - llur llengua - se l'han de confitar, empassar pel terror i la violència que practiquen des de l'Ocupació i Colonització militar a principis del segle XVIII. A Vilaweb ja vaig demanar a tots els Catalans que hi participaven de BOICOTAR els Espanyols i tots llurs comentaris. L'individu curiosament es passà al català quan li vàrem fer el buit total. Aquesta purriassa infecta tot el Sud de l'Albera. Però tenim l'arma letal: BOICOT a la llengua dels Espanyols i als Espanyols.
   Dr Sallop 17/01/2021 8:45 pm
   loin du chat, non, les boycotts sont mauvais, ils ne sont pas recommandés, pas de boycotts !!
   33
   40
   Respon
   Dr Sallop 17/01/2021 8:28 pm
   Les Catalans sont des gens éduqués et tolérants, les Catalans aiment les langues à parler, que ce soit Bable, Leones del Bierzo, Carche ou Gallego avec la variété de Palencia, c'est pourquoi vous n'avez pas à vous fâcher s'ils écrivent commentaires dans différentes langues, même en chinois, puisque vous êtes des gens cultivés et tolérants, allez! écris comme tu veux !!
    fat boy 17/01/2021 11:49 pm
    Quel connard. Vas te faire foutre fransquillon d'operette.
   Ramon 17/01/2021 8:21 pm
   Jo tinc la frase "echar un vistazo" entre mes deu primeres raons per la independència.
    Ramon 17/01/2021 8:23 pm
    I ara ja veuràs com el Rufián, que ací signa com Gonzalo, la ficarà dins llurs cagaradetes, vingui a tomb o no. Criatureta. Una altra joguina republicana trencada!
  Dr Sallop 17/01/2021 8:05 pm
  QUE FA UN INDEPENDENTISTE CUAN NO TE ARGUMENTS PER DEBATIR UN TEMA, DONS TREURE LES FALTES D'ORTOGRAFIA DEL CONTRINCANT, ES QUE....SOU AIXIS DE CURTETS !! AIXO SI : HEM VOTAT I HEM GUANYAT !! JUAS...JUAS...i JUAS......
  Luisnomeacuerdo 17/01/2021 7:33 pm
  Todo lo que sea para que los lazinazis se vayan a dormir con su pijamita de ron Habana cabreados bien hecho esta, a pesar de los articulillos der quico para eleverles el ánimo. Venga a por más vilagra. El lovox os vigila . Se acabó el recreo para los grocñordos fascistas independentistas
  Dr Sallop 17/01/2021 7:01 pm
  el verdugo del Cid 17/01/2021 6:53 pm @ sallop (el doctorat. si és el cas, demostra'l o compra'l a la Carles III. Sinó et posarem un plet, cosa que tant us agrada fer als merdespaÑistaÑols): el "discurs" d'en Jordi765 ens el creiem TOTS els que votarem "independència SI" el 30-M, que com veuràs, serem més de la meitat+1 dels vots emesos vàlids i no en blanc (moltíssim més que un 50%+1 en un referèndum, atès que aquí es voten més coses). .......************************************************************************pero...votareu legalment ? o il-legalment com el 1-O, que Votar es legal, pero respectant les normes, apa...que esteu ben adoctrinats !!!
  LlunyDeCat 17/01/2021 5:24 pm
  El Mass Serial Killer Espanyol Franco va demanar a Hitler el retorn del Rosselló i a canvi entrava en la guerra. Ho hauria d'haver fet i al 1945 en Patton i la 2ème DB d'en Leclerc amb tots els Bascos i Catalans hauria entrat a alliberar-nos i fotre fora la purriassa espanyola i feixista.
  Ramon 17/01/2021 4:08 pm
  Segons la llei, els rossellonesos no són compatriotes nostres, però els extremadurencs, sí. Això sol ja retrata la llei.
   Dr Sallop 17/01/2021 4:16 pm
   Els rossellonesos , son Francesos per tant NO son compatriotes nostres si de cas son de la UE com nossaltres. ::::::::::::::: Els Extremenys Si son compatriotres nostres , al igual que som tots de la UE !!
   17
   150
   Respon
    Jan 18/01/2021 10:56 am
    Tros de lluç, a veure si t'aclareixes la ment, els catalans de la comarca del Rosselló ( i de la resta de comarques catalanes), son tal com dius compatriotes nostres, nogensmenys al nord de la ratlla, fan part de la Unió Europea des de l'origen i fundació d'aquesta agrupació d'estats europeus.
    fat boy 17/01/2021 6:49 pm
    Els gibraltarencs , son britanics per tant NO son compatriotes dels extremenys si de cas eren de la UE com nossaltres. ::::::::::::::: Els Extremenys No son compatriotres nostres , al igual que erem tots de la UE !!
     Dr Sallop 17/01/2021 6:58 pm
     Els gibraltarencs , son una COLONIA , no tenen res a veure am un pais de la UE , ni am cap CCAA d'Espanya, ara be, per la mentalitat indepn, ho foteu tot al mateix sac, pero ja no cola !! no us escarrasseu que ja no cola . !! JA NO COLA !!!! PD : Catalunya no es una Colonia es una CCAA d'Espanya, ho dic per estalviarte l'amorfa comentari que faras.
      fat boy 17/01/2021 8:56 pm
      Ha, ha. Que hi posa als passaports dels gibraltarencs?, quina bandera oneja al capdamunt de The Rock?, que en pensen d'unir-se a Espanya els gibraltarencs (ja us ho han dit un parell de vegades). Una llico d'Historia: The Rock va pertanyer als arabs entre 711-1462 (751 anys), als castellans (que no espanyols) entre 1462 i 1705 (243 anys) i a Sa Graciosa Majestat Britanica des del 1705 i l'actualitat (315 anys per ara, i lo que te rondare morena), aixi que sou els ultims de la fila en quant a drets, si es que en teniu algun vist que ho vau regalar "forever" al Tractat d'Utrecht. Per altra banda que els catalans siguem espanyols et contesto el mateix que el Viktor Laszlo de Casablanca li contesta al nazi Strasser quan li diu que ara es un subdit del Reich: "Mai he acceptat tal privil.legi". I parlant de colonies, que son Sebta i Milillia?, O es que colonies nomes les tenen els altres?. Vaja, que fas com aquells que diuen que totes les dones son unes putes...menys ta mare!. Pel que fa al Nord de Catalunya ho vau regalar sense tenir-hi dret perque la Generalitat mai ho va autoritzar. En fi, tramposos, lladres, assassins, aprofitats i covards. Typical spanish.
      48
      3
    Jordi765 17/01/2021 6:11 pm
    Segons el diccionari, compatriota és la persona que és de la mateixa pàtria que una altra. Per tant , un extremeny i jo no som compatriotes, a no ser que la seva pàtria sigui Catalunya.
     Dr Sallop 17/01/2021 6:25 pm
     Jordi765 : : : : Que ja no cola !! que teniu el discurs que ja no s'el creu ningú !!
      el verdugo del Cid 17/01/2021 6:53 pm
      @ sallop (el doctorat. si és el cas, demostra'l o compra'l a la Carles III. Sinó et posarem un plet, cosa que tant us agrada fer als merdespaÑistaÑols): el "discurs" d'en Jordi765 ens el creiem TOTS els que votarem "independència SI" el 30-M, que com veuràs, serem més de la meitat+1 dels vots emesos vàlids i no en blanc (moltíssim més que un 50%+1 en un referèndum, atès que aquí es voten més coses).
     Dr Sallop 17/01/2021 6:21 pm
     Segons el diccionari, compatriota és la persona que és de la mateixa pàtria que una altra. Per tant , un extremeny i jo si que som compatriotes, tots som Espanyols, a no ser que la seva pàtria sigui Catalunya, o la meva Extremadura.
      fat boy 17/01/2021 9:01 pm
      Efectivament, tu ets un espanyol resident a Catalunya ets un "pied noir" com els francesos que vivien a Algeria, que segons el Mitterrand era tan francesa com Paris.
      Ramon 17/01/2021 7:04 pm
      En realitat, ni discrepem tant. En Pollas Invertides parla per ell. Ell presenta tots els símptomes d'ésser un coscubiela, o per dir-ho en el terme clàssic, un botifler. I sí, és clar, els coscubieles, els botiflers, els renegats, ells sí, que se senten compatriotes dels belloteros. Però no sé jo si el sentiment vers ell dels belloteros, com dels espanyols en general, seria recíproc. Jo tinc la sensació que els espanyols no tenen per verament compatriotes els catalans per més renegats que siguin. Els espanyols pensen dels botiflers el mateix que aquell gàngster de The Asphalt Jungle, que recela d'un policia que tenen sucat perquè "quan treballes amb policies, sempre existeix el perill que al final acabin posant-se del costat de la llei". Canvies "policia corrupte" per "català renegat", canvies també "la llei" per "Catalunya", i la frase també és vàlida.
    Ramon 17/01/2021 4:47 pm
    Apa, també vas bé, tu, "extremenys"! El gentilici correcte és extremadurencs, per bé que tothom els coneix com belloteros.
     Gonzalo 17/01/2021 6:32 pm
     Pero que palabros se inventa, señor ramón Sanglés!!!! Jajajajajaja!!! Extremeño en catalan es extremeny...... Le perdonamos la pérdida de las capacidades cognitivas debido a su avanzada edad, pero por favor, no se ponga más en ridículo. Piense que sus nietos pueden estar leyendo sus parrafadas sin sentido alguno, sr. Ramón Sanglés.
  Dr Sallop 17/01/2021 3:59 pm
  Pyrénées-Orientales, et c'est fini !! DEP-66 !!
  12
  53
  Respon
   fat boy 17/01/2021 6:55 pm
   The Rock of Gibraltar, game over!. British Overseas Territory!!.
  ultimomono 17/01/2021 2:28 pm
  Si no ho he entès malament, és una guerra comercial entre els fabricants de matrícules i els d'adhesius, diferent al cas espanyol. A França no es prohibeix portar el CAT o un altre simbol identificador però aquest ha de vindre de fàbrica i per adhesiu. Per tant, si et compres un cotxe nou podràs demanar que la teva matrícula ja el porti o en un cotxe ja matriculat pots canviar les plaques que ja tens per unes noves que costen 65.-€ que portin el CAT. A Espanya no es pot ni pagant.
  139
  47
  Respon
   Gonzalo 17/01/2021 3:11 pm
   Otro que no se ha leído bien la noticia..... Podrán poner las demarcaciones regionales OFICIALES, no las imaginarias. Jajajajajajajajajajaja!!!!!!!
   22
   119
   Respon
  Que mala suerte; nuevo ostiazo para los golpistas supremacistas. 17/01/2021 2:25 pm
  Es que la justicia francesa es fascista, en la demócrata justicia belga ( especializada en asesinos, terroristas, golpistas, injurias y matrículas) esto no pasaría.
  56
  173
  Respon
   fat boy 17/01/2021 7:01 pm
   Com la justicia espanyola, que esta especialitzada en assassins nazis condemnats a mort a Belgica.
  Ramon 17/01/2021 2:16 pm
  Quan fèiem èmfasi en la identitat, espanyols i botiflers ens acusaven que en realitat allò que ens movia només era la pela i per tant érem "insolidaris". I quan els llumeneres d'ERC van fer èmfasi en la pela, espanyols i botiflers ens van acusar que en realitat allò que ens movia era la identitat i per tant som "nazis".
   Gonzalo 17/01/2021 3:13 pm
   Nazis no, Ramon Sanglés. Sois laZis.
   11
   76
   Respon
    Delfí Artós 18/01/2021 11:09 am
    Sí tros de quòniam, les pancartes "Llibertat presos polítics i exiliats / Free political prisoners" i "Llibertat d'opinió i expressió". Article 19è de la declaració universal dels Drets Humans, cada dia tenen més vigència i raó d'ésser. Dia a dia als ulls del món es destapa la ignominia de l'estat espanyol. Alhora ridiculitzen un estat que ha tret un President legítim del seu lloc per unes frases reals encertades i reals. Recordeu que la "justicia" espanyola va voler detenir una persona a Esplugues de Llobregat pel greus delictes de "terrorisme", "sedició" i "rebel·lió" la qual va passar tres anys a Bèlgica sense que cap jutge ni jutjat espanyol el reclamés... per uns "delictes" tant greus. La ridiculesa del llawfare espanyol cada dia fa més mèrits. No cal afegir-hi res més.
    Ramon 17/01/2021 3:25 pm
    Gabriel Rufián, ja hauries de saber que per debatre res amb mi cal parlar-me en la llengua dels catalans.
     Gobzalo 17/01/2021 6:28 pm
     Y eso hago, sr. Ramos Sanglés, eso hago. Le contesto en castellano, que es lengua oficial de España, y lógicamente, también de la comunidad autónoma catalana.
      fat boy 17/01/2021 7:05 pm
      "El espanol o castellano es la lengua de los espanoles o castellanos".

Nou comentari