El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una reunió de Xuclà amb al-Assad, entre els motius de l’expulsió del PDeCAT de l’ALDE
  • CA
L'informe de l'Alde sobre les activitats de Xuclà
L’informe de l’Alde sobre les activitats de Xuclà | QS

 

 

 

El PDeCAT com hereu de CDC es va incorporar a l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa, l’ALDE, el partit liberal dels europeus. Però, un cónclave extraordinari, celebrat el passat 27 d’octubre a Brussel·les (Bèlgica) va decidir expulsar-lo de la coalició europea. Una jugada articulada des de feia temps per Ciutadans -també integrat al grup- amb més facilitat per aplicar la seva estratègia en aportar molts més eurodiputats que els sobiranistes al grup parlamentari. 

 

La raó genèrica de l’expulsió va ser la corrupció del partit que ha estat investigada o s’investiga pels tribunals però també fa una especial èmfasi en els “actes de corrupció de Jordi Xuclà” com a membre de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa al que acusen fins i tot de reunir-se amb el president de Siria, Bashar al-Assad, incomplint l’estratègia europea de l’ALDE i la Unió Europea del moment. Així ho enfatitza el dossier d’expulsió de l’Alde al que ha tingut accés El Món, i que es va aportar en el consell de l’Alde que va decidir fer fora el PDeCAT. 

 

Concretament, l’informe, de 57 planes, aporta sis casos de corrupció per argüir l’expulsió: el cas Palau, el cas ITV, el Cas Pretòria, el Cas 3%, el Cas Pujol i el Cas Boreas que afecta la Diputació de Lleida i el seu ja expresident, Joan Reñé. Però l’ALDE afegeix un altre apartat que remarca amb un punt separat i li dedica tot un annex: el cas de Jordi Xuclà, actual portaveu adjunt del PDeCAT a Madrid. L’informe recorda que Xuclà és des del 2008 membre de la delegació d’Espanya de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa. És més, el 2014 fou escollit president de l’ALDE en aquesta Assemblea. 

 

 

El dossier subratlla que Xuclà va haver de renunciar al càrrec arran d’una investigació del Consell d’Europa de 2017 que va determinar que “havia trencat seriosament el codi de conducta de la institució”. Aquesta investigació, aportada com un Annex al l’informe d’expulsió del PDeCAT, va concloure que Xuclà estava “embolicat en actes de corrupció relacionat amb l’Assemblea de Parlamentaris i va utilitzar la seva condició de president per treure’n profit personal”. Com exemple posen les seves visites a l’Azerbaidjan com a “diplomàcia de caviar”. També retreuen la seva  participació en una missió -completament al marge del criteri del Consell d’Europa, del govern i el parlament espanyol- a Síria aprofitant una invitació del parlament del país i reunir-se amb Bashar al-Assad

 

 

 

Per altra banda, l’ALDE afegeix que quan Xuclà va ser expulsat de la presidència de l’ALDE a l’Assemblea de Parlamentaris va maniobrar per crear un altre grup -Free Democrats Groups- “amb la intenció d’apoderar-se dels molts delegats de l’ALDE-PACE”. Una jugada que va enfurismar segons els delegats que van assistir al cónclave que va enfurismar especialment al directori del partit europeu. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa