El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una eurodiputada finlandesa del grup socialista defensa el referèndum
  • CA

 

Diversos eurodiputats estrangers han mostrat ja el seu suport al referèndum sobre la independència de Catalunya. La majoria formen part del grup Verds-ALE, on s’hi integren els europarlamentaris catalans Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC), i Ernest Urtasun (ICV). Però la defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya també ha rebut suports de l’Esquerra Unitària (on s’hi integra Podemos) i, ara, de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (APSD), l’eurogrup de PSC i PSOE.

  

L’eurodiputada finlandesa Miapetra Kumpula-Natri ha explicat en declaracions a El Món que comprèn que Catalunya vulgui votar. Preguntada directament sobre el referèndum que vol dur a terme el Govern de Carles Puigdemont, la dirigent de l’APSD ha opinat que “com a finlandesa, òbviament que puc entendre per què la gent volen decidir per si mateixos”. Kumpula-Natri ha recordat que, precisament enguany, Finlàndia celebra el centenari de la seva independència (respecte l’Imperi Rus). 

Un afer intern

 

 

Tot i això, l’eurodiputada socialista ha justificat que hi hagi estats membres de la Unió Europea (UE) que entenguin l’estratègia d’Espanya de no permetre el referèndum a Catalunya. “Si donen suport [a Madrid] és perquè pensen que és el més correcte”, ha afegit, en declaracions a aquest diari.

 

En aquest sentit, Kumpula-Natri ha recordat que la UE “no té cap dret legal” a intervenir sobre el procés sobiranista català, i ha subratllat que el conflicte entre Catalunya i Espanya l’han de resoldre la Generalitat i el govern espanyol, en tractar-se d’un afer intern.

L’eurodiputada finlandesa del grup socialista Miapetra Kumpula-Natri | Flickr Partit Socialista Europeu

 

 

Mediació de Brussel·les

 

D’altra banda, i sobre el supòsit que Catalunya esdevingués una República independent, l’eurodiputada socialista ha opinat que la UE podria ajudar Catalunya i Espanya a reformar les seves noves relacions, en cas que així se li ho demanés a Brussel·les.

 

Finalment, Kumpula-Natri ha conclòs que Catalunya hauria de sol·licitar la seva adhesió a la UE en cas d’aconseguir la independència, si els ciutadans volen unir-se de nou a Europa.

 

 

 

Qui hi ha a l‘APSD?

 

L’eurogrup dels Socialistes i Demòcrates el formen un total de 189 eurodiputats, dels quals 13 són del PSOE. Un d’ells és l’exministre de Foment José Blanco, exvicesecretari general dels socialistes espanyols. També hi ha Ramón Jáuregui, exministre de la Presidència i exvicelehendakari. Del PSC hi ha Javi López, l’únic europarlamentari dels socialistes catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa