Un grup de juristes diu a Brussel·les que la Llei del referèndum és "absolutament antidemocràtica"

Qualifiquen de dement el prèambul de la norma perquè primer dret humà és la llibertat i la dignitat i no el dret a l'autodeterminació
Una imatge del Parlament Europeu | VIQUIPÈDIA

El president del col·lectiu de juristes Llibertats, Pere Lluis Huguet Tous, ha avisat aquest dimarts Brussel·les que la llei del referèndum d'independència del Govern de Carles Puigdemont és contrària al dret espanyol i internacional i "no té cabuda en una Europa amb garanties". "Si analitzem jurídicament la llei del referèndum, manca absolutament de garantia i té un caràcter absolutament antidemocràtic", ha explicat el jurista abans de participar aquest dimarts en una conferència a l'Eurocambra sobre 'El dret davant els populismes en el marc de la UE', convidats per l'eurodiputada liberal Teresa Giménez Barbat, juntament amb més juristes del col·lectiu.

 

"El que no hi cap és un procés sense garanties en una Europa amb garanties. Una Europa en la qual l'Estat de Dret i el respecte a la llei va primer", ha explicat, deixant clar que els 60 anys de pau i progrés que ha portat el projecte europeu "són conseqüència del respecte a la llei i al dret". Huguet Tous ha assegurat que "postures de desobediència i de falta de garanties i de falta de respecte a l'Estat de Dret no tenen cabuda a Europa" i ha avisat que "com pretenen" una declaració d'independència així "comportaria la sortida immediata de la Unió Europea, precisament perquè així ho diu el Tractat de la Unió, però a més perquè és que un procés en el qual no es compleixin amb les garanties de l'Estat de Dret no tindrà mai cabuda a la Unió Europea".

 

"Com a juristes ens amoïna la deriva que està tenint el procés. Ens aboca precisament al fet que si es fes aquest referèndum no tindria cap tipus de garantia ni seria susceptible d'homologar Europa", ha visat. "Això és el que explicarem aquí", ha explicat el jurista català, que ha insistit que la Llei del Referèndum "té manca absolutament de qualsevol garantia jurídica", incompleix la normativa espanyola i també és "contrària a qualsevol principi establert en els tractats internacionals o en el Dret Internacional". Així, ha considerat una "demència tremenda" que en el preàmbul de la Llei del Referèndum es digui que "el dret d'autodeterminació és el primer dret humà". "Això és fals (*) És la llibertat i la dignitat. L'article 1 de la Declaració dels Drets Humans" de l'ONU, ha aclarit, insistint que encara que "el dret a l'autodeterminació efectivament es troba en l'article primer del Tractat de Drets Polítics, no és el primer dret humà que les nacions lliures s'han donat".

 

 

Huguet Tous ha deixat clar que per molt que "els líders dels partits independentistes" diguin "per activa i per passiva" que "compleixen amb la normativa internacional, els tractats internacionals, amb el Dret europeu" la realitat "és una altra". "El compliment es veu en l'exercici de la política diària", ha resolt. En ser preguntat si la UE podria intervenir adduint infracció al Dret europeu, Huguet Tous ha descartat aquest extrem. "No, de moment és un tema de dret intern. Europa el que farà és respectar el que faci l'Estat espanyol en aplicació de les lleis de l'Estat espanyol", ha explicat. "Europa reconeix Espanya com un estat democràtic i per tant reconeixerà les accions que es facin des de l'Estat espanyol", ha abundat. El col·lectiu de juristes ha descartat remetre una anàlisi formal a les institucions europees, en ser preguntat si té pensat remetre un informe a l'Executiu comunitari. "Simplement venim a exposar-lo (en l'Eurocambra). De moment no creiem que sigui necessari", ha explicat.Comentaris
Karlus
El Huguet Tous sembla que és un fexista significat i les tonteries que diu mereixen una condecoració com les que posava el Fernandez Díaz a les mare de deus de fusta . Quin país i quin paisanaje. Fotem al camp ràpid
Inadaptado
Ya era hora que alzaran la voz, y se hablará claro en Europa! En Cataluña lo que hay es un golpe de estado en toda regla. Y ya está.
enricsvh
Sempre hi ha cognoms catalans per entremig....que passa amb aquesta gent? Que viu a Madrid ? No saben l' esquilada que rebem els catalans ? O es que ells son part dels esquiladors ? Quina colla de botiflers...
jepi
Juristes demostraven legal l'esclavitud, el no dret de les dones, el no dret de tantes i tantes coses que han anat fent mes lliures als ciutadans durant els dos darrers segles. No vull experts, vull que volen les persones amb qui convisc!!!!!
Vaja, amb l'Huguet!
S'ha fet tot un homenet. Té urticària a les reivindicacions col·lectives dels drets de les persones. Ostres! Analitza les frases per trossos desvirtuant el sentit! Com aquests són els que donen fama d'empanats als de "Lletres". Els càrrecs no són cap garantia. Ja s'ha vist moltes vegades.
Aaaaaaaa!
L'Huguet de Reus! El fan sortir d'escallot.
Parrús
Si és veritat que els tractats diuen que anem fora de la Unió Europea, que ens diguin d'una vegada on està escrit, que ho volem veure.
Vicenç Ramoneda
El dret internacional espanyol no s'aguanta.
No cal
Juristes llibertats es una secció de SCC. Els de sempre, vaja, amb Gay de Montellà al capdavant.
josepet
INADAPTAT, quina feinada que tens, notícia que surt, tu ja hi tens de posar-hi la teva cagarada. Deus estar molt ben pagat cabró, de no ser axis es que ets un desgraciat i bastant mal parit.
LA VEU DEL POBLE
No me extranya que digui el que diu, mamant del fexisme mes reaccionari actual en el estat espanyol, no m'extranya que digui las tonterias que diu, el que m'agradaría saber si cuant u va dir realment no había asnifat res cap substancia prohibida, o begut algún whiskito de més, deixemen-lo perque se li refredi la boca, perque la gent que l'escultaba es varen fer un fart de riure escoltan-lo.
Inde
Com es nota que són franquistes .
Para consumo interno obviamente
Salen del cortijo i empiezan a quedar en ridiculo.
Pere Gallerí
Sr. jurista, expliqui-m'ho, vostè que diu que en sap, perquè no ho entenc. Catalunya proclama la independència, i Espanya no la reconeix. Europa expulsarà una regió espanyola? I la provincia d'Avila també? Ara suposem que Espanya la reconeix. Qui la voldrà expulsar si Espanya ho accepta? Vol dir que amb tanta vehemència no se'ls hi torren les neurones? O el que sap com va es en Margallo?
golpe de inadap(es)tado
Crec que tots tenim una ideia de Cop d´Estat semblant a aquesta: "... noción de golpe de Estado. Se trata de una acción violenta llevada a cabo por fuerzas militares o rebeldes que busca quedarse con el gobierno de un Estado. El golpe de Estado, de esta manera, supone la sustitución de las autoridades existentes y el cambio de mando de las instituciones estatales por imposición." Senyor "Inadaptado" Goebbels : De quin Cop d´Estat parla vostè? Ja sap allò de "Una mentida repetida mil cops..."
Hopper
No enten. Com publiqueu el que diu aquest mentider pocasolta
Soci ANC
Les opinions d'uns juristes, son això opinions. El que val és el dret internacional que avala Catalunya pel damunt de altres lleis i constitucions.
Cartanya
Lo primer es la llibertat, i la dignitat: dons que algú amb digui on son aquestes dues premises del primer dret del ser huma. Llibertat, on es, ja que no et permeten accedir a ser lliure com ser huma de un altre cultura. Dignitat aquesta encara es mes fàcil quina dignitat assolim aquells que la cultura del país opresor en impedeix tenir la nostra cultura tan ben protegida com la seva?. Lamento exposar, que dir el que dieu es ser uns palanganeros de la imposició de ser espanyols per collons!!!.
Com a reusenc, sols dir, que
Aquest Huguet, comentarista habitual de la COPE, em fa sentir vergonya aliena.
jordi4
mas claro imposible, seguid mas dura e hiriente sera la caida, y la verdad es que no me divierte ni mucho menos, pero se veia venir
Corcó fluix
Malgrat que amb tota seguretat resultarà estèril, vull recordar-li al "company" Huguet que al llarc del segles XX i XXI el dret a l´autodeterminació ha estat formulat també com a dret humà de carácter col.lectiu, atribuït a tots els pobles, sense distinció de si han estat o no subjectes a dominació colonial.
XX
La independència d'un país té ben poca relació amb el concepte de rule of law, imperi de la llei o estat de dret. Més aviat reflecteix la incompetència d'un estat per satisfer les necessitats d'un poble, tot recordant que són les lleis les que estan al servei de la societat i no a l'inrevés. Almenys en democràcia.
Independència
Doncs si es la "llibertat i la dignitat" llavors trobaran bé que puguem votar, perque votar es la base de la llibertat i la dignitat. O es que sou amics de C's i dels feixistes del PP?
Sergi
Han ti guy un èxit brutal. Un cop més. 0 eurodiputats i 40 persones, amiguets i familiars. Cap repercussió.
Ceba
Segur que tots aquests juristes tenen una conviccio profundament democratica . Je , je.
A Europa cada vegada més van coneguen Espanya.
Nou ridícul de l'unionisme al Parlament Europeu: 0 eurodiputats no-espanyols i menys de 40 persones en un acte contra el procés.
El meu nom
Per a mi els mots " juriste " i " democracia " a hores d'ara no son compatibles.
Lleidatà
El que sí és anticonstitucional. Els que van fer la comuna a Paris que eren...? i Els del maig del 68 que eren? ...etc etc.
Menric Detot
Feu el favor de canviar el titular per: Una colla d'espanyols organitza una xerrada contra Catalunya al parlament europeu i no hi va ni el tato.
Grapallut
@enricsvh: Aixo no va de cognoms, afortunadament. Si la cosa anes de cognoms, aquests en serien alguns de molt significats: Oliu, Faine, Pique, Freixenet, Albiol, Bonet, Rosell... Tots supercatalans! Com en Samaranch o en Mateu del ferro a l'epoca del Caudillo.
Susana Rodríguez-Vida
Comparteixo la demanda de canviar el títol. Era un simple acte espanyolista que no va aplegar més d'una trentena de persones, totes espanyoles, i CAP EURODIPUTAT no espanyol. Per tant, ja el podrien haver fet a un bar de Madrid que res no hauria canviat.
Trabucaire
M'estranya molt, i ja em perdonareu, que no esmenteu la dada de que no hi ha anat cap eurodiputat, tret dels espanyols. Ha estat un acte realment ridícul i sense gens d'importància mediàtica. No entenc perquè carai, ens en fem ressò. Salut i República.
Si no hace falta ser jurista.
Cualquier persona con mínima capacidad de razonar, sabe que está ley es un bodrio .Otra cosa, el AMI confirma que otra vez los integrantes de las mesas serán voluntarios y al tiempo, luego dirán que los votantes, se habrán de inscribir, ¿ recuerda algo?. Antes hacíamos reír, ahora damos pena.
Inadaptado
Soy un enfermo mental. Respetad mis opiniones aunque sea sólo por pena...
vinicius de moraes
Hahahaha hiperventil.lacio a tot drap, em fa gracia elmon hauria de prohibir aquestes noticies.matareu els vostres lectors a disgustos.la veritat, us senta malament, indepes.fora del vostre mon de fantasia i ilusio hi ha la llei i el sentit comu.i si no us agrada, sempre us queda siberia o el sahara.

envia el comentari