Un diari alemany assegura que "Merkel va evitar un bany de sang l'1-O"

La intervenció telefònica de Merkel és l'única explicació per la qual, a partir de les 14.00 hores, els votants ja no van ser amenaçats", afirma el rotatiu

 

"Cal assenyalar que va ser clarament la canceller Angela Merkel qui va impedir un bany de sang en el referèndum d'independència de l'1 d'octubre. Estava clar que hi havia d'haver una intervenció al migdia –cal recordar que la violència es va aturar a l'hora de dinar, quan ja s'havien produït 1.033 ferits i destrosses en mobiliari públic-, i de sobte es van repel·lir les tropes paramilitars, que havien dut a terme una operació militar contra ciutadans pacífics. No van tornar a atacar a la tarda, ja que s'havia previst que confisquessin urnes". Així explica el diari alemany Telepolis en un article titulat Cada cop és més difícil per al jutge espanyol Llarena, la intervenció de la cancellera alemanya el dia del referèndum. Aquest diari indica que la intervenció telefònica de Merkel és "l'única explicació per la qual, a partir de les 14.00 hores, els votants ja no van ser amenaçats per bales de goma il·legals i ja no es van colpejar més caps".

 

De fet, aquesta conversa entre Mariano Rajoy i Angela Merkel la va fer pública el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en una entrevista al diari escocès The National. Ribó va revelar que la cancellera alemanya va telefonar durant la repressió policial del referèndum de l'1-O el llavors president espanyol per deixar-li clar que "Europa no pot acceptar la brutalitat policial".

 

Pel que fa al jutge Pablo Llarena i a l'acostament dels presos, assegura que "la cadira a Espanya s'està tornant més calenta, aquest jutge està assegut en un seient d'expulsió", i creu que el PSOE accelerarà el seu relleu: "El nou govern socialdemòcrata vol enviar senyals de relaxació lleugera a Catalunya i està fent campanya per a la transferència dels presoners a Catalunya. El que està clar és que el dret penal espanyol preveu l'acostament de presos per no castigar familiars, amics i nens amb llargs viatges a presons distants. Per contra, durant quatre dècades Espanya ha estat vulnerant la llei el cas dels bascos". I el rotatiu explica que hi ha més bascos a "l'Andalusia llunyana que al País Basc o a les regions adjacents". En només el 17% dels casos, són empresonats a menys de 400 quilòmetres de casa, i el 37% es troben entre els 800 i els 1.100 quilòmetres. Tot plegat, conclou el diari, és una patata calenta per a Llarena, "que es nega a prendre la decisió i afirma que és el govern qui ha de fer-ho. Però el govern minoritari feble no s'atreveix, a la vista de les crítiques esperades dels partits d'ultradreta, i afirma que aquesta és una competència del poder judicial. L'etern seguidor, Pedro Sánchez, té manca de coratge per aguantar un escàndol en la seva primera setmana". 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?