Un baró del PSOE vol portar Puigdemont “amb cotxe, amb tren o amb avió”

El president del Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, parla com si el president a l'exili es pogués extradir ara mateix, cosa que no és certa

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, un dels barons del PSOE que es van oposar fins l’últim moment a la decisió del seu propi líder, Pedro Sánchez, de concedir els indults als presos polítics del Procés ha protagonitzat un cop més un dels seus excessos verbals amb el to fatxenda que li és freqüent. Després de la conferència de presidents a Salamanca, a la qual s’ha negat a acudir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una roda de premsa en què ha volgut ser sarcàstic en les seves referències a Catalunya.

Davant l’absència d’Aragonès i la imminència de la reunió de la Comissió Bilateral Espanya-Catalunya, que se celebra dilluns, ha deixat anar que es podria aprofitar aquesta trobada, en què participaran la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, per negociar com es “porta” des de Bèlgica el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ara que la justícia europea ha suspès les mesures cautelars que li mantenien la immunitat que li havia aixecat l’Eurocambra. I ha vingut a dir que l’única cosa a negociar és el mitjà de transport que s’hauria d’utilitzar per al que seria una extradició que la justícia europea, ni la belga, no han concedit. “No estaria malament que en la conversa del dilluns vegin la millor manera de portar Puigdemont, amb cotxe, amb tren, en avió”, ha etzibat davant dels periodistes.

El que ha evitat dir és que Puigdemont continua tenint llibertat de moviments per tota la UE excepte l’estat espanyol, ja que les euroordres que en demanen la detenció estan suspeses per una qüestió prejudicial que el mateix jutge que les va emetre, Pablo Llarena, va presentar al Tribunal de Justícia de la UE: precisament per això un altre tribunal de la Unió ha aixecat les mesures cautelars que conservaven la immunitat de Puigdemont, com la de Toni Comín i la de Clara Ponsatí, justament perquè no les necessiten ja que no se’ls pot detenir i extradir.

Sense tenir en compte aquesta circumstància jurídica, gens menor, García Page ha dit que a Aragonès “li hauria sortit més a compte venir a Salamanca que anar a Brussel·les”, tot i que de fet ha anat a Ginebra a reunir-se amb Marta Rovira, la secretària general d’ERC, exiliada a Suïssa. Acumulant errors, el baró del PSOE ha continuat. “Si va a Waterloo, que sigui per portar a Puigdemont, que ja no té impunitat”. Segons informa Europa Press, també ha dit que, encara que ells no desitja “mal a ningú”, sí que vol que Puigdemont “doni la cara” per evitar “posar en risc el conjunt de la convivència dels espanyols”.

Nou comentari