Un acusat per les protestes post-sentència diu que es va ajupir per cordar-se el calçat i no per agafar pedres

Dos agents asseguren que va llançar dues pedres i en portava dues més i la fiscalia demana 7 anys i 8 mesos de presó

El primer adult jutjat a l’Audiència de Barcelona pels aldarulls post-sentència de l’1-O ha negat aquest dilluns haver fet cap llançament i ha dit que el van detenir quan s’havia ajupit per cordar-se el calçat. Dos agents de paisà de la Guàrdia Urbana que la matinada del 16 d’octubre del 2019 el van detenir s’han mostrat convençuts que el van veure llançant dues pedres i que en separar-se d’un grup de cinc persones el van detenir i li van trobar dues pedres i una ampolla de vidre. La fiscalia demana 7 anys i 8 mesos de presó pel jove per un delicte de desordres públics i atemptat contra l’autoritat amb l’agreujant de violència, manifestació i portar la cara tapada. La defensa en demana l’absolució. L’acusat ha explicat que havia quedat amb alguns companys d’un màster que està cursant per anar a sopar quan es van trobar amb les protestes “en un ambient festiu i pacífic”. L’advocada ha volgut remarcar que el jove és llicenciat en Psicologia, té feina i no té antecedents. Segons el relat del jove, duia un buf per protegir-se del fum i en un moment es va separar dels amics i es va quedar sol. Ha negat haver efectuat cap llançament ni agafar runa per fer-ne. Ha dit que es va ajupir per cordar-se el calçat quan tres agents de paisà el van detenir i ell no es va resistir.

Els agents el van veure fent llançaments

“Era com una guerra”, han explicat els dos agents de la Guàrdia Urbana que el van detenir i que han prestat declaració. Han dit que estan plenament segurs que la persona acusada havia llançat dues pedres abans de ser detingut, que portava dues pedres més i una ampolla, i que el grup el formaven cinc persones. El jove havia fet dos llançaments contra la línia policial, que estava al davant de la comandància de Via Laietana, i va ser detingut dins el barri de la Rivera, han explicat els agents. No hi ha imatges dels fets. Després de detenir-lo el van deixar en llibertat perquè no es va poder determinar si els llançaments havien provocat danys materials o físics. El segon dels agents ha assegurat que “sense cap dubte” el grup “actuava de forma coordinada”, però no ha confirmat que l’acusat incités a la resta del grup a llançar objectes, perquè ha explicat que hi havia molta gent. Sí que ha reiterat que l’acusat no va mostrar cap resistència a la detenció.

Una pena agreujada per “disfressa”

La fiscal ha elevat les conclusions a definitives. Considera que la prova és “directe, clara i suficient” i que els manifestants van actuar de manera “intimidatòria, violenta, provocadora, desafiant i de forma tumultuària”. Ha argumentat que el grup de cinc persones es va retirar per rearmar-se i que el testimoni dels agents no deixa “cap dubte”. Per això considera que els fets constitueixen un delicte de desordres públics i un altre d’atemptat contra agents de l’autoritat. Demana que s’apliquin els agreujants de violència, manifestació i “disfressa”, perquè el noi portava la cara tapada. Per això demana 3 anys i 10 mesos de presó per cada delicte, un total de 7 anys i 8 mesos a més de la inhabilitació per al dret al sufragi passiu mentre durin la condemna.

La defensa en demana l’absolució

L’advocada de la defensa, Montse Andrés, ha defensat que el seu client no va llançar cap pedra, però si ho hagués fet ha argumentat que aquestes no van causar danys ni a objectes ni a persones, com demostra el fet que al judici no hi ha hagut acusació particular ni per part de la Generalitat ni de l’Ajuntament de Barcelona. “És molt poc justificada aquesta petició tan desorbitada de pena en uns fets amb una activitat probatòria tan minsa”, ha exposat als periodistes a la sortida de l’Audiència. “No hi ha responsabilitat civil, lesions ni danys”, ha reblat. Andrés també ha lamentat que l’agreujant de portar la cara tapada s’ha aplicat tres vegades en l’argumentació de la pena per part de la fiscalia.

L’advocada ha afegit que no s’ha acreditat que l’acusat formés part d’un grup amb l’objectiu d’alterar la pau pública ni que liderés aquest grup. També ha dit que des del lloc de la detenció no es podia arribar a la línia policial de Via Laietana i ha afegit que el buf va poder portar als agents a un “error d’identificació”.

Nou comentari