El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UAB desenvolupa un model per estimar el nombre real de positius a l’Estat
  • CA

Un equip de matemàtics i estadístics de la UAB, de la Humboldt-Universität zu Berlin i de la UPC, està desenvolupant un model per estimar el nombre real de nous casos diaris de persones infectades per COVID-19. Es basa en un mètode que un equip d’investigadors de la universitat catalana va desenvolupar l’any 2016 i que analitza les dades subrepresentades en les estadístiques. Segons els investigadors els sistema permet incloure els malalts asimptomàtics o lleus que no es registren oficialment i “dona una imatge més realista de la pandèmia a temps real“. També aporta dades més precises sobre les taxes de mortalitat reals o el nombre bàsic de reproducció. L’anàlisi està pensat per ser fàcilment reproduïble amb dades d’altres països. 

Els responsables d’aquest model assenyalen que les dades oficials amb què treballa el govern espanyol “es basen en números que reflecteixen aquells casos més greus” i adverteixen que es desconeixen “aquells altres asimptomàtics i lleus que també contribueixen a l’expansió de la pandèmia”.

En aquest sentit, expliquen que el mètode en què es basa el nou sistema de càlcul ja s’havia provat anteriorment amb diverses aplicacions en salut pública, com el seguiment del nombre de casos reals d’infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH), del botulisme i també de casos de dones maltractades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa