El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
TVE altera un debat sobre llengua per reduir-hi al mínim les intervencions a favor del català
  • CA

El debat sobre la llengua del programa de TVE Quién educa a quién? va provocar soroll a la xarxa. Una part de la polèmica ha tingut pinzellades humorístiques i ha sigut sobre la intervenció [minut 36] d’un Cayetano: Rubén Gil, un jove que va ser presentat com un estudiant valencià, que va parlar de “gent que odia el castellà” –referint-se als partits que defensen el català com a llengua vehicular– i que posteriorment ha sigut identificat com a membre de les Joves Generacions del PP. D’altra banda, la periodista catalana Anna Grau, defensora del bilingüisme i contrària a la immersió lingüística en català, ha rebut crítiques per la seva posició i Inés Arrimadas ha sortit a defensar-la del que ella ha descrit com “assetjament de separatisme”. Com a rèplica, la professora basca Josebe Iturrioz va advertir que s’havia sentit agredida per l’actitud de Grau.

Però el conjunt del programa ha provocat una polèmica més profunda, perquè el portal Octuvre, dels exdiputats Albano Dante Fachín i Marta Sibina, ha disseccionat el debat, cronòmetre en mà, recollint quants minuts va poder parlar cadascú, amb les interrupcions incloses registrades. I el resultat recollit en un extens informe –fàcilment contrastable amb el vídeo del programa– és que dins dels 55,44 minuts que va durar el debat sobre la llengua –el programa sencer va ser més llarg i va abordar altres qüestions sobre l’educació–, hi va haver 17,9 minuts en contra de la immersió (un 60,3%) i 11,8 minuts (39,7%) a favor de la immersió. La resta del temps va ser per a la introducció i altres intervencions de la conductora de l’espai, Mamen Asencio, i de la representant de la plataforma de fact-checking maldita.es, Clara Jiménez, que s’han ubicat en un espai neutral, tot i que la funció de la presentadora en el repartiment de paraules va tenir una gran influència en el resultat final.

El Món també ha revisat el programa i ha comprovat que, a banda del minutatge desproporcionat, l’actitud dels debatents contraris a la immersió, amb contínues interrupcions i aixecant la veu va fer que el clima resultant fos extremadament esbiaixat. Entre aquests convidats, va destacar la periodista basca Isabel San Sebastián que, per cert, va assegurar que parlava cinc idiomes –castellà, francès, italià, anglès i alemany– i en la llista que va fer no hi ha l’euskera o “vascuence“, com ella prefereix dir-ne. 

Amb totes aquestes dades recollides, Octuvre ha enviat l’informe ERC, la CUP, JxC, En Comú Podem, Bildu, PNB, Nueva Canarias, Compromís i Teruel Existe i hi ha afegit diverses preguntes per fer als responsables de la programació de TVE. L’objectiu dels autors de l’informe és que aquests grups polítics no estatals demanin explicacions al Congrés. “Com a representants dels ciutadans, aquests partits tenen la possibilitat de participar a la Comissió Mixta de Control Parlamentari de la Corporació RTVE i les seves societats i fiscalitzar TVE. Aquesta comissió ha de ser capaç de donar explicacions als greus fets que descriu aquest informe. No pot ser que mentre el Congrés prohibeix l’ús del gallec, l’èuscar i el català al seu hemicicle, protegeixi també una televisió pública que vulnera la pluralitat en la defensa d’aquestes llengües”. També conviden els ciutadans que ho vulguin a demanar comptes al Defensor de l’Audiència de TVE.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa