El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Turull, Rull i Sànchez ofereixen tot el seu patrimoni com a fiança per sortir de la presó
  • CA

 

Els diputats de JxCat al Parlament Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull han demanat a la Sala Segona del Tribunal Suprem la llibertat provisional després de “la normalització política” que s’està vivint actualment a Catalunya i asseguren que deixar-los lliures contribuiria a rebaixar la tensió social. En l’escrit, els polítics posen com a exemple d’aquesta normalització “les recents reunions entre els presidents Pedro Sánchez i Joaquim Torra i diverses trobades entre ministres i consellers, així com el fet que les institucions catalanes -tant parlamentàries com de govern- no hagin incorregut en desobediència” durant l’actual legislatura. El text, presentat per l’advocat Jordi Pina, proposa que tots tres deixin tot el seu patrimoni com a fiança amb l’objectiu de poder sortir de la presó i, d’aquesta manera, “deixar ben clar que el seu propòsit és romandre a territori espanyol i afrontar el proper judici”.

Asseguren que existeix un important consens que l’actual situació de presó provisional de diversos diputats “no contribueix, sinó tot el contrari, a resoldre la complexa situació política que es viu a Catalunya i que, per contra, el seu empresonament és un factor que genera evident tensió social”. En el document, l’advocat dels tres polítics, Jordi Pina, augura que la situació de tensió es pot agreujar durant els propers mesos, quan es commemorin dates significatives com l’11 de setembre o l’1 d’octubre, i afegeix que l’alliberament contribuirà “a rebaixar aquesta tensió social i a facilitar la recerca de solucions polítiques a uns problemes el rerefons dels quals és essencialment polític i no judicial”.

 

A més, en aquesta línia, subratlla que Turull, Sànchez i Rull han expressat reiteradament “el seu compromís amb la legalitat i la voluntat d’aconseguir els seus objectius polítics per mitjans pacífics i democràtics”. Apel·la “a la coherència de l’Administració de Justícia espanyola en el seu conjunt” perquè, als seus ulls, costa d’entendre que condemnats en primera instància a penes greus de presó com els de la Gürtel, Caja Madrid i Lezo, i fins i tot La Manada, continuïn en llibertat mentre que els tres polítics independentistes segueixen a la presó, des de fa entre sis i nou mesos.

Comparació amb Europa

 

“Crida poderosament l’atenció -i hauria de moure a la reflexió el Tribunal Suprem d’Espanya sobre la seva sensibilitat garantista- que els tribunals de països com Alemanya, el Regne Unit o Bèlgica estiguin deixant en llibertat persones pendents d’extradició malgrat el seu escàs arrelament en aquells països i que, en canvi, aquí s’empresoni preventivament durant tants mesos”, argumenten. L’advocat, del despatx Molins & Silva, recorda que els seus tres clients van acudir sempre voluntàriament a la crida judicial, i que el “fet que ja llavors altres processats haguessin decidit marxar a l’estranger no va ser cap obstacle per presentar-s’hi voluntàriament”.

 

I reclama que el fet que altres processats no hagin acudit a les citacions judicials “mai no hauria de ser raó per empitjorar la condició dels qui, podent perfectament haver fugit, van decidir en el seu moment acudir a la crida judicial”. Els dos exconsellers i l’exlíder de l’ANC també al·leguen l’arrelament familiar dels processaments, tots ells són pares de família i progenitors de fills menors o joves per la qual cosa demanen “garantir el dret dels fills a poder gaudir de la companyia dels seus pares”, a més que els seus pares són d’avançada edat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa