El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Turbulències i intrigues a l’espai postconvergent
  • CA

La direcció del PDeCAT celebrarà aquest divendres una reunió de l’Executiva amb “caràcter informatiu” per abordar l’encaix de la formació en la reorganització de JxCat, en plenes negociacions entre els dos actors implicats.

Fonts de la direcció del partit han dit que la reunió de l’Executiva s’havia de celebrar dilluns, però es va posposar en espera d’una resposta de la Crida a una proposta que van posar sobre la taula i que no va arribar.

També han retret que el president de la Crida, Jordi Sànchez, convoqués dilluns de manera “unilateral” una reunió de la seva executiva sense dir-los res i incomplís així un acord que havien assolit.

“Nosaltres hem complert la part del tracte. És cert, ara ens sentim alliberats per fer una reunió informativa en la nostra executiva”, diuen, després de destacar que la del PDeCAT s’ha convocat quan han pogut parlar amb l’altra part.

Tot això arriba després que alguns membres de l’executiva del PDeCAT, crítics amb la gestió del president del partit, David Bonvehí, li han demanat explicacions per les negociacions amb la Crida.

Els crítics retreuen a Bonvehí que, segons ells, hagi renunciat a un escenari de confluència amb la Crida si comporta la dissolució del partit.

No obstant això, la direcció considera que aquests crítics són una “part minoritària”, i demanen poder negociar en condicions i sense mal ambient; i, en funció del resultat, conviden que cadascú prengui les seves decisions.

La Crida aposta per anar a les eleccions amb una llista diferent a JxCat 

Alguns sectors de la Crida Nacional per la República, que presideix Jordi Sànchez, aposten per presentar-se a les eleccions amb una llista diferent a JxCat si es trenca la negociació amb el PDeCAT, que té els drets de la marca.

Així ho han explicat fonts pròximes, després que les negociacions entre les dues parts estiguin enquistades i es visualitzi cada vegada més la possibilitat d’una ruptura.

Conscients que han d’accelerar els contactes davant la possible proximitat dels comicis, fonts del PDeCAT han assegurat que estan “oberts a qualsevol possibilitat d’acord i col·laboració”, però que no dissoldran el partit.

“Si no som capaços de posar-nos d’acord, respectant la nostra idiosincràsia, cadascú haurà d’anar per la seva banda”, han afegit aquestes fonts, que han destacat que una coalició o una federació permet donar-se temps, però no una fusió.

La proposta del PDeCAT és presentar-se en coalició amb el nom ‘JxCat’ i repartir-se al 50% la direcció i els llocs de la llista electoral, i la Crida i els independents de JxCat aposten per la dissolució del PDeCAT, de David Bonvehí.

Davant d’aquesta situació, hi ha sectors de la Crida que consideren un “llast” la possible aliança amb el PDeCAT, pel que veuen que representa el partit, i aposten per concórrer amb unes sigles diferents a les de JxCat si no hi ha acord.

També recorden que hi ha un “pacte de cavallers” entre Bonvehí (PDeCAT) i Sànchez (Crida) per no presentar-se amb aquestes sigles si no fructifiquen les negociacions.

Desfer-se de la gent “d’esquerres”

A més, diuen que el PDeCAT es vol “desfer de la gent més d’esquerres” de la Crida i asseguren que ningú no vol un candidat que tingui vincles i un passat amb el PDeCAT, en al·lusió a la possibilitat que el conseller Damià Calvet es presenti per presidir la Generalitat i el conseller Miquel Buch per liderar el partit.

No obstant això, el PDeCAT aposta per noms com el de l’alcalde d’Igualada (Barcelona), Marc Castells, i altres alcaldes, així com el de la consellera d’Empresa, Àngels Chacón.

Altres fonts no són tan pessimistes sobre les negociacions, vaticinen que hi haurà un acord d’última hora i que hi ha “un mediador molt pròxim” a l’expresident Carles Puigdemont que treballa amb aquest objectiu, han indicat a Europa Press

Amb la mirada posada en Puigdemont, les dues parts constaten que la seva figura ho condiciona tot, en espera de saber què n’opina d’aquest afer i si la llista electoral l’encapçalarà un número dos efectiu.

Davant la incògnita de com acabaran les negociacions, el PDeCAT preveu celebrar un Consell Nacional al juliol per abordar el seu futur.

Les fonts del PDeCAT insisteixen en la voluntat d'”aprofundir en un JxCat” en el qual es puguin incorporar i aprofitar l’organització i l’estructura del partit, però creuen que a l’altra part l’incomoda la seva herència política.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa