El TSJC desestima la recusació de tres magistrats presentada per Torra

El president al·legava que els tres jutges havien participat en l'anterior cas per no despenjar llaços de la Generalitat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la petició de recusació presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra tres magistrats de l’alt tribunal català. Torra els va recusar en la nova causa oberta contra ell per desobediència en no despenjar inicialment una pancarta a favor dels polítics presos del Palau de la Generalitat. El president al·lega que els tres magistrats ja van participar en la causa anterior per uns fets gairebé idèntics i pels quals el tribunal el va condemnar. Tant la fiscalia com els propis afectats es van oposar a les causes de recusació al·legades per la defensa de Torra i ara el TSJC els han donat la raó.

Segons el tribunal, els tres magistrats recusats no tenen cap falta d’imparcialitat per haver participat en l’anterior causa, ja que, tot i que són similars, no és la mateixa ni tenen coneixement previ de l’actual. A més, l’anterior causa era per retirar llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalitat, ordre donada per la Junta Electoral Central al març, i l’actual és per desobeir l’ordre directa del mateix TSJC per despenjar una pancarta a favor dels polítics presos el passat mes de setembre. Tampoc és causa de recusació les declaracions públiques del president del tribunal, Jesús María Barrientos, en contra del procés independentista, diu el TSJC.

Els tres incidents de recusació són contra els magistrats Jesús María Barrientos, Mercedes Armas i Carlos Ramos. Ramos, de fet, ha estat designat instructor de la nova causa i tots tres han estat els encarregats d’admetre-la a tràmit provinent de la sala contenciosa-administrativa. L’origen és una denúncia d’Impulso Ciudadano. Els incidents de recusació argumenten que tots tres ja van participar en un procediment anterior molt similar a l’actual, ja que si bé en aquella ocasió es tractava d’una desobediència a la Junta Electoral Central, ara es tracta del mateix però en relació a una resolució judicial. “Sembla que la diferència és mínima”, diu. A més, l’objecte de la investigació és el mateix, continua, “la negativa de Torra a retirar de la façana del palau una pancarta”.

Pel cas concret de Barrientos, la defensa afegeix també alguns altres arguments que ja va utilitzar per intentar recusar-lo en l’anterior causa, com ara declaracions que ha fet sobre l’independentisme o els llaços grocs, així com la seva decisió de marxa d’un acte en què Roger Torrent va parlar de “presos polítics”. Al seu parer, això demostra la seva “absoluta falta d’imparcialitat objectiva i subjectiva“.

Sobre Ramos, que també va instruir l’anterior procediment i la defensa també va intentar recusar-lo, l’incident parla d’una “enemistat manifesta”, perquè ja va demostrar un “prejudici previ” en l’anterior causa i ara està “clarament contaminat”. A més, apunta que Ramos va ser designat a proposta del PSC al Parlament, un partit que vol que Torra dimiteixi i convoqui eleccions, al·legació que també va utilitzar per intentar apartar-lo anteriorment.

Nou comentari