Trobada descafeïnada dels líders mundials per frenar el canvi climàtic

Més de 120 líders de tot el món es reuneixen dilluns i dimarts a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) de Glasgow per abordar l’emergència climàtica. El president dels Estats Units Joe Biden, el president francès Emmanuel Macron o la cancellera Angela Merkel són alguns dels dirigents que intervindran en la cimera, però hi ha grans absències com la del president rus Vladímir Putin, el president xinès Xi Jinping i el president del Brasil Jair Bolsonaro. Això, sumat a l’acord de mínims del G-20 per retallar emissions contaminants han rebaixat les expectatives d’aquesta trobada.

La reunió de líders durarà dos dies, però les negociacions de la COP26 continuaran fins al 12 de novembre, inclús es podrien allargar si es compliquen les converses. En la cerimònia d’obertura diumenge, la secretaria executiva de l’ONU per al Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va assegurar que l’èxit de la COP26 és “absolutament possible”, sempre que hi hagi “més ambició” dels països del G-20 per reduir la contaminació, ja que aquests són responsables del 80% de les emissions.

No obstant això, en la cimera del G-20 celebrada aquest cap de setmana, les 19 economies més desenvolupades del món i la Unió Europea no van acordar mesures concretes per limitar l’escalfament global a 1,5°, tal com es va pactar a l’Acord de París. Simplement, van reconèixer que calen “accions significatives i eficaces” per aconseguir-ho. La declaració conjunta tampoc menciona el 2050 com a termini per assolir la neutralitat climàtica que els científics reclamen per evitar una catàstrofe climàtica.

Els països pobres veuen amb preocupació que el G-20 no posin de part seva per reduir emissions. L’Aliança dels Petits Estats Insulars alerta que els últims informes científics són “terrorífics”. “Encara més per als que estem a primera línia d’aquesta crisi”, es queixen, recriminant als “principals emissors” que no s’hagin compromès a adoptar mesures per limitar l’escalfament global a 1,5°.

Comentaris

  Manel Novembre 01, 2021 | 16:07
  A la festa d´aniversari del bill gates tothom va anar-hi en avio privat, varen cremar tones de CO2, que no vinguin després a donar lliçons de res ni a demanar que la gent agafi l´autobus enlloc del cotxe.
  Tano Novembre 01, 2021 | 17:45
  Quina colla de pòtols.
  Pepe Novembre 01, 2021 | 17:47
  Fot mes de 35 anys que els polítics de torn foten la mateixa comedia.

Nou comentari