El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El vot particular serà clau per al recurs de Borràs

El cas Laura Borràs continua en el camp jurídic amb un camí que pot donar molt joc. Més enllà de la batalla política al Parlament, que segurament la Junta Electoral resoldrà en pocs dies, queda la decisió dins la formació de Junts, i, sobretot, la continuïtat del procés judicial de la presidenta suspesa del cambra catalana. El primer, després del recurs d’aclariment que aquest divendres ha presentat la seva defensa, serà el recurs davant el Tribunal Suprem. Un recurs que buscarà evitar la presó i l’indult que demanen els dos magistrats que han dictat la pena de 4 anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació, així com 36.000 euros de multa per un delicte de prevaricació i un de falsedat documental.

En aquest cas, és la magistrada Maria Jesús Manzano qui signa el vot particular discrepant que dona arguments al recurs de la defensa. Manzano fa una distinció fàctica i jurídica que topa amb les conclusions del relat de fets provats que signen els altres dos magistrats, Jesús María Barrientos i Fernando Lacaba. Un paper difícil el de Manzano, si es té present el gran nivell de detall de la prova que recull la sentència per justificar la comissió dels delictes dels quals consideren autora Borràs. Les dilacions indegudes, la consideració falsària dels pressupostos i no de les resolucions de les adjudicacions dels contractes i el tipus penal de la prevaricació són la clau de volta per al recurs que preparen els advocats Isabel Elbal i Gonzalo Boye.

Isabel Elbal i Gonzalo Boye, en un moment del judici a Laura Borràs, Isaías Herrero, i Andreu Pujol/ACN
Isabel Elbal i Gonzalo Boye, en un moment del judici a Laura Borràs, Isaías Herrero, i Andreu Pujol/ACN

Fets provats diferents

La magistrada María Jesús Manzano, que durant la vista prenia notes com si fos la ponent de la resolució, parteix d’una idea dels fets diferent. En concret, mostra el seu desacord amb part del redactat del fet provat 4 de la sentència. Bàsicament, que els seus companys de toga donen per fet que Borràs va realitzar contractes menors creant una aparença de formalitat per complir amb els principis de publicitat i lliure concurrència. Manzano al·lega que s’hauria de fer constar una altra percepció dels fets. Així, defensa que l’objecte d’aquesta contractació era donar cobertura a la realització dels serveis de l’informàtic Isaías Herrero, per això va acudir a la tècnica de fraccionar els contractes.

La seva valoració és que els magistrats s’equivoquen, perquè si bé la sentència descarta la continuïtat delictiva en considerar que la prevaricació “s’ha comès i ha quedat perfeccionada com a unitat delictiva des que es produeix l’adjudicació verbal de decidir” que Herrero s’emporti les feines de digitaçització de la Institució de les Lletres Catalanes. “La veritat”, raona la magistrada, “és que l’acusat Isaías Herrero no va prestar serveis d’acord amb una decisió o adjudicació verbal”. “És a dir, la decisió de l’acusada de fraccionar els contractes (prevaricadora) es va formalitzar i es va desenvolupar mitjançant la tramitació dels contractes menors que es recullen al relat fàctic i que van concloure amb les respectives resolucions d’adjudicació a cadascun”, indica.

Per tant, la decisió era única a través de diverses resolucions d’adjudicació. D’aquí que consideri que atorgar un caràcter falsari a cadascuna de les resolucions d’adjudicació amb els què va portar a terme la contractació menor seria castigar doblement i infringiria el principi non bis in idem. D’aquesta manera entén que no es podria aplicar l’article 390.1.4º del Codi Penal, que prescriu el delicte de falsedat documental comès per una autoritat o funcionari públic, per cadascuna de les resolucions.

Falsedat de document públic

Ara bé, la magistrada es planteja, en canvi, si els pressupostos que presentava Herrero van tenir rellevància per formalitzar les resolucions de contractació. Manzano proposa dues vies, o bé els documents que presentava l’informàtic no va tenir transcendència en les resolucions d’adjudicació i aquí és on apunta que tothom sabia que Herrero era qui presentava els pressupostos. El vot particular tampoc remarca com era el control d’aquests documents, si era només a l’hora del pagament o bé només en la simple existència de tres pressupostos.

La discrepant arriba a la conclusió que efectivament els pressupostos tenien rellevància. D’aquesta manera, la seva conclusió és que s’hauria de condemnar els tres acusats només per un delicte continuat de falsedat en document oficial, i a Borràs com inductora, i a Herrero i el tercer encausat Andreu Pujol com a coautors. Així aplicaria la franja mínima del delicte, aplicant les dilacions indegudes del procés judicial, que reduiria la pena a 21 mesos de presó, per sota dels dos anys que evitaria que Borràs fos internada.

Isaías Herrero i Andreu Pujol, i Borràs, en la vista del TSJC/EP
Isaías Herrero i Andreu Pujol, i Borràs, en la vista del TSJC/EP

Prevaricació, per tots

“He d’exposar que no estic conforme amb l’absolució dels acusats, almenys de l’acusat Isaías Herrero, del delicte de prevaricació que se’ls imputava”, diu amb claredat meridiana la togada en el seu vot particular. El seu argument és que “la cooperació necessària d’Herrero resulta evident des del moment en què, seguint el que exposa la mateixa sentència, si no hagués acceptat l’encàrrec de Borràs ni hagués seguit les seves instruccions (per tant, en tenia ple coneixement), el delicte de prevaricació no s’hauria produït”.

No només en fa una valoració jurídica diferent, sinó que rondina per les atenuants aplicades arran de la conformitat entre ministeri fiscal i Herrero i Pujol. Seguint el mateix relat de la resolució que recorda que les seves aportacions en les declaracions al judici poc van afegir a la prova aportada a la causa, creu que l’atenuant de confessió s’ha de mesurar. En aquest sentit, defensa aplicar-lo en grau menor als dos acusats perquè no la considera gaire rellevant. En tot cas, la magistrada no absoldria de prevaricació a Herrero, però com que la majoria l’absol, tampoc s’hi oposa tot argüint que es beneficiós pels acusats. .

La magistrada també difereix en l’aplicació de la inhabilitació. Manzano explica que és “més ajustat a dret que la inhabilitació especial abasti a tots aquells càrrecs o ocupacions públiques, siguin electius o no, i en qualsevol àmbit, que comportin gestió amb facultats de contractació”. “La pena d’inhabilitació especial referida a totes aquelles ocupacions o càrrecs públics que comportin gestió amb facultats de contractació, té un clar component retributiu i de prevenció general i especial, sense oblidar tampoc la resocialització que sens dubte constitueix la fi primordial de les penes”, rebla. Tots aquests arguments són veritable munició per demanar al Suprem que tregui les multes de presó i, de retruc, no sigui necessari l’indult.

Més notícies
Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament, en l'acte de suport davant de la seu de la cambra catalana poc després de fer-se pública la sentència del seu cas / Europa Press
La sentència Borràs, sense ‘matrícula’
Notícia: La sentència Borràs, sense ‘matrícula’
Comparteix
La resolució no té el número identificador que cal per presentar recursos en les instàncies superiors
Les trampes de la sentència Borràs
Notícia: Les trampes de la sentència Borràs
Comparteix
"La judicatura ha fet una carambola perfecta: ha atiat el foc entre independentistes i ha ficat el president del govern espanyol en un carreró sense sortida"
La president de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull / ACN
Junts aixeca un mur per intentar resistir l’efecte de la sentència de Borràs
Notícia: Junts aixeca un mur per intentar resistir l’efecte de la sentència de Borràs
Comparteix
Pressió sobre el partit de Turull perquè la substitueixi al Parlament i tancar l'afer
La presidenta de Junts i expresidenta del Parlament, Laura Borràs / Europa Press
Laura Borràs reclama ser restituïda com a presidenta del Parlament
Notícia: Laura Borràs reclama ser restituïda com a presidenta del Parlament
Comparteix
La dirigent de Junts assegura que la sentència deixa clar que "no hi ha hagut cap enriquiment econòmic"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Guiru a abril 01, 2023 | 00:11
    Guiru abril 01, 2023 | 00:11
    Si aquesta magistrada diu que es innocent perque tenim que creure la sentència de Barrientos?
    13
    Icona de dislike al comentari de: Guiru a abril 01, 2023 | 00:11 16
    Respon
    • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 01, 2023 | 11:43
      Gonzalo abril 01, 2023 | 11:43
      Porque son tres los magistrados que deciden, indigente mental. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 01, 2023 | 12:33
        Doctor Strangelove abril 01, 2023 | 12:33
        ????Doc.
      • Icona del comentari de: Moc Strangelove?? a abril 01, 2023 | 14:18
        Moc Strangelove?? abril 01, 2023 | 14:18
        Dos indigents mentals, exactament: Gonzalo i Strangelove ????
    • Icona del comentari de: FAM a abril 02, 2023 | 11:37
      FAM abril 02, 2023 | 11:37
      No diu que es inocent, diu que es una delinqüent igualment per prevaricació però que les penes a la sentencia haurien de ser mes baixes en anys de presó i en anys de inhabilitació.. corrupció ZERO..seguim.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 01, 2023 | 00:26
    Luisnomeacuerdo abril 01, 2023 | 00:26
    Mortadelo no te quiebres más la perola, la lazipija está amortizada . Borras y cuenta nueva.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 01, 2023 | 00:58
    Gonzalo abril 01, 2023 | 00:58
    Recurrid, recurrid...que mientras tanto, el gobierno no puede indultar. Y se acercan elecciones generales... jajaja!
  4. Icona del comentari de: Foscor a abril 01, 2023 | 09:04
    Foscor abril 01, 2023 | 09:04
    Erc està encantada amb la sentència i ni tan sols ha mesurat la diferència amb la dels altres acusats ni el vot particular de la jutgessa. És veu que li convé vendre la falsedat de corrupció com si Borràs s'hagués apropiat dels diners. I el seu diari oficial, l'Ara, li fa part de la feina. També Tv3 i Toni Soler. Una ocasió magnífica de tacar l'entorn de Puigdemon, oi mossèn Junqueras? Sort que tindrem a prop Clara Ponsetí que anirà posant llum a la foscor a de la política que es diu independentista.
    11
    Icona de dislike al comentari de: Foscor a abril 01, 2023 | 09:04 20
    Respon
  5. Icona del comentari de: teix a abril 01, 2023 | 09:51
    teix abril 01, 2023 | 09:51
    Ahir vaig fer uns comentaris bastant desfavorables a la Sra Borràs i instava la seva dimissió. Un bon grup hi varen opinar en contra i, tot i que en algun cas ho feren pujats de to, no els considero insultants sinó discrepants i amb tot el dret. Però jo m’hi reafirmo. Fins i tot la magistrada discrepant no nega que es cometés delicte sinó la seva tipificació i la implicació dels altres acusats. Ah! Uns fets que no tenen a veure amb el procés en el qual no es pot escudar.
  6. Icona del comentari de: jg a abril 01, 2023 | 10:54
    jg abril 01, 2023 | 10:54
    en los votos discrepantes siempre se basan las defensas.... el recurso ante el supremo? porque no pueden subirle la pena que si no... el gobierno ya ha dicho al indulto que nones esta prenda fraccionaba los contratos para su amiguetes y los pillaron porque el tipo era un yonqui viva cataluña independiente
  7. Icona del comentari de: ¡Persecución política! ¡Caza de brujas! ¡Instrumentación de la justicia! ¡Interferencia electoral nunca vista! a abril 01, 2023 | 11:43
    ¡Persecución política! ¡Caza de brujas! ¡Instrumentación de la justicia! ¡Interferencia electoral nunca vista! abril 01, 2023 | 11:43
    Fdo: Donald Trump.
  8. Icona del comentari de: Polvora mullada a abril 01, 2023 | 14:51
    Polvora mullada abril 01, 2023 | 14:51
    T'agrada animar la parròquia, Sallés, però saps que aquesta bala no té cap recorregut, oi?.
  9. Icona del comentari de: Adorem amb Penitent Junqueras.Dei a abril 01, 2023 | 18:40
    Adorem amb Penitent Junqueras.Dei abril 01, 2023 | 18:40
    Erc.marchena.junqueras.godo.baste son el mateix, franquisme sotanero.opus.dei. Baste el padrecito que vol anar al cel amb el seu Franco junqueril
  10. Icona del comentari de: Retrocatolicos por españa a abril 02, 2023 | 11:16
    Retrocatolicos por españa abril 02, 2023 | 11:16
    Tertulianos de Baste,arriba Franco, junqueras, maragall y colau. Baste de España, esquerres pijes.progres, guais i catoliques retro

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa