El Tribunal Suprem refuta la fundació mítica d'Espanya

Diverses sentències, inclosa una d'aquest mateix 2017, es basen en les lleis pròpies dels regnes dels Àustries, recordant que la unificació es va produir més tard de la Guerra de Successió i de l'arribada dels Borbons
Retrat de casament de Ferran d'Aragó i Isabel de Castella
Retrat de casament de Ferran d'Aragó i Isabel de Castella | Anònim / Wikimedia Commons

El casament, l'any 1476, del rei Ferran II d'Aragó i la reina Isabel I de Castella ha estat, tradicionalment, un dels mites fundacionals centrals del nacionalisme espanyol. Considerar que Espanya va néixer com a Estat amb el matrimoni dels Reis Catòlics, culminant la construcció de la "unitat de destí", és un pilar de la justificació dels qui afirmen que l'espanyola és "la nació més antiga d'Europa", negant a la resta de pobles de l'Estat tant la condició de nacions com també la seva existència més enllà de l'Edat Mitjana. Segons aquesta interpretació de la història, quan Occident va entrar a l'Edat Moderna en descobrir el Nou Món el 12 d'octubre de 1492, Espanya "ja era una". És per això, entre d'altres raons, que el Dia de la Hispanitat se celebra aquest dia encara que, de fet, Cristòfol Colom prengués "possessió" de Cuba i la Hispaniola per a la Corona de Castella. La coincidència de la fi de la Reconquesta i la unió dinàstica dels reialmes hispànics amb la fi de l'Edat Mitjana es mostra com un signe del 'destí manifest' d'Espanya i per titllar l'independentisme català tradicional de "medievalitzant". El fet, però, és que molt sovint es considera l'inici de l'Edat Moderna el 1453, any de la caiguda de Constantinoble. Fora de l'hispanocentrisme, molts historiadors defineixen l'Edat Mitjana com el període entre els finals dels imperis romà i bizantí, en comptes d'entre la fi de Roma i la gènesi mítica de l'Imperi Espanyol (sic). El 'descobriment' d'Amèrica, tot i que crucial per a la història del món, fou conseqüència de la conquesta otomana de Constantinoble: la ruta a l'est va quedar tancada, obligant als europeus a buscar nous camins cap a les Índies.

 

Deixant de banda els arguments basats en la interpretació de la història, però, ni tan sols el Tribunal Suprem espanyol dóna per bona la idea de la fundació d'Espanya amb el matrimoni dels Reis Catòlics. Segons va informar diumenge passat el diari 'Público' el màxim òrgan judicial de l'Estat en resoldre un plet on diversos descendents del marquès d'Oyra es disputaven el títol, va desmentir la teoria que defensa la unitat d'Espanya des de 1476 des d'un punt de vista estrictament legal i, per tant, suposadament desvinculat d'interessos polítics.

El 31 d'octubre de 1569, Felip II de Castella -I de Barcelona- va crear el marquesat d'Oyra per a Melchor de Herrera i Rivera, tresorer del Consell General de Castella. El títol feia referència, segons sembla, a una localitat de l'illa de Sicília, integrada a la Corona d'Aragó el 1282 després de les guerres entre el Casal de Barcelona i els la dinastia Capet, que van partir el regne de les Dues Sicílies, van incloure una Croada contra Catalunya i on van participar personatges tan recordats -almenys als nomenclàtors- com Roger de Flor, Roger de Llúria, Bernat de Rocafort, Berenguer d'Entença o Ramon Muntaner. Tant l'Audiència de Madrid com el Tribunal Suprem recullen aquests fets, recordant que el marquesat pertanyia "al regne de Sicília" que "pertanyia a la Corona d'Aragó", i consideren "irrellevant" que la concessió no digués explícitament que es feia en nom del rei d'Aragó perquè era "obvi". Per tant, segons tots dos tribunals, el nét dels Reis Catòlics no era "rei d'Espanya" sinó de diverses corones i regnes diferents la sobirania dels quals requeien sobre seu.

 

La sentència del Suprem és tan clara que sotmet el títol nobiliari "l'aplicació del règim jurídic propi dels títols aragonesos" i decideix qui n'és el propietari legítim segonsels Furs del regne d'Aragó, complilats el 1247 per Jaume I el Conqueridor. "Als títols nobiliaris concedits per la Corona d'Aragó no els és d'aplicació la legislació castellana", diu la sentència. Aquest, però, no és un cas aïllat: el 2015, en un plet semblant que afectava la baronia de La Pobedilla (Terol), el TS també havia deixat clara la separació de les Corones d'Aragó i Castella... el 1728, després dels Decrets de Nova Planta que van acabar amb els furs dels regnes de la Corona d'Aragó i els van integrar a Castella. La raó Malgrat tot, Felip V -IV de Barcelona- mai no va signar com a "rei d'Espanya" sinó com a sobirà de Castella, Lleó, València, Galícia, Navarra, Mallorques, Sardenya, les Dues Sicílies, Barcelona i Biscaia, entre d'altres. De fet, el territori actual de l'Estat no va ser governat de manera estable per unes soles lleis fins el 1802, quan el Regne Unit va entregar Menorca a Carles IV a canvi de la colònia caribenya de Trinitat. Això, és clar, sense esmentar els règims forals basc i navarrès: el regne de Navarra va desaparèixer el 1841, en el context de les Guerres Carlines.

La trinxera carlina (finals de segle XIX)
La trinxera carlina (finals de segle XIX) | Josep Cusachs

 

 

A efectes legals, de fet, ni tan sols el franquisme va posar en dubte la validesa de les constitucions, costums i privilegis dels estats anteriors a la formació d'Espanya: la mateixa sentència del marquesat d'Orya remet a un dictamen del Consejo de Estado d'octubre de 1951, on s'exposen els seus origen i pertinença. A més, hi ha jurisprudència sobre aquest assumpte: el març de 1992 un altre plet -sobre el Marquesat de Barbóles- es va resoldre afirmant que "per tractar-se d'un títol nobiliari aragonès s'ha d'aplicar no la legislació castellana, sinó l'aragonesa", remetent-se al Fur VI del Llibre VII del Codi d'Osca, "una compilació del Dret Foral Aragonès" que "conclou, pel que sembla, pels voltants de 1715", en referència a l'extinció dels costums i privilegis dels estats de l'antiga Corona d'Aragó pels Decrets de Nova Planta. La sentència, a més, també remet al suport que li donen sentències anteriors datades el 10 d'octubre de 1960, l'1 de juliol de 1972 i el 8 de novembre de 1986.

 

Així doncs, i malgrat que durant quatre dècades va ser l'òrgan superior de la justícia de la dictadura i que ara, a l'anomenada "Espanya democràtica", hi continua havent dubtes sobre la separació de poders a l'Estat, el Tribunal Suprem espanyol manté que, amb les lleis a la mà, Espanya no va ser fundada pels Reis Catòlics, i que la unificació dels regnes peninsulars sota un sol Estat -excepte Portugal- no es va fer en un dia. De fet, va ser fruït d'un procés llarg i majoritàriament violent. Així, per trobar un punt on es puguin copsar clarament un Estat més o menys uniforme i un sentiment d'espanyolitat relativament estès, els nacionalistes espanyols haurien, com fan alguns autoanomenats "constitucionalistes", de remetre's a la Guerra del Francès (1808-1814) i a la Constitució de Cadis de 1812. Fins i tot aleshores, però, hi va haver qui va dir que "ningú és capaç de fer que els catalans s'oblidin que són catalans", com el diputat Felip d'Aner i d'Esteve o qui, com Ramon Llàtzer de Dou i de Bassol, un altre dels signants de la 'Pepa', va voler recordar a les Corts que "a Catalunya se la tracta com a província conquerida".Comentaris
miquel
Els supremacistes espanyols no tenen cap credibilitat. Menteixen compulsivament, tot i traïnt la seva pròpia història.
Fart d'hipocrites
...I, a més, cal afegir que quan va tenir lloc la "guerra del francés" Napoleo havia "reincorporat" el Principat de Catalunya a França en forma de 4 "Départements" atès que reivindicava l'origen de la "Marca HIspànica" en tant que terriotori de l'Imperi Carolingi.
Inadaptado
Claro que sí, guapis separatistas!!!! Cataluña tiene mil años y España se la inventó un zumbado antes de ayer. Perdón, que digo yo. Cataluña existía ya en el pleistoceno. Mientras el hombre empezaba a caminar, Cataluña era como los Estados Unidos actuales, una sociedad perfecta. España no es nada, se creó antes de ayer. Iros por ahí a reíros de otro tonto, por favor. España es la nación más antigua de Europa, y decir lo contrario es ser un ignorante!
Miquel
Para el Inadaptado: más escuela y menos vísceras.
Lleo de Pals
Al sr. 'inadaptado': enlloc d'insults i desqualificacions, no podries aportar raons i arguments de forma amable i educada ? Fins i tot el Tribunal Suprem de la teva nació espanyola també menteix ? son una colla d'ignorants i tu més savi que ells ? Fora bo que separessis les 'visceres' de la política.9
Vicenç Ramoneda
Encara hi ha qui es pensen que Espanya es una nació quan tothom sap que la "nación española" mai ha existit ni existeix, tot cas la nació castellana. Catalunya, quant al 889 es separà dels francs fou, de fet, una nació lliure. A les hores, España ni existia!
pepet
a tots els republicans recordarlos que a catalunya hem tingut molts reis i que eren requisit per ser considerada nacio de fet la corona d,arago desapareix quan es fundada la nacio espanyola i fins avui tot es molt interpretable pero ha estat una unitat universal.
jo
Espanyols de bona fe: no passa res, tenim més història, però no volem trencar llaços amb Espanya. Només ser lliures!
Roca
I adaptado e inculto pobre tonto
Bacoretta
Inadaptado, quant mes burro mes gran es el bram. La lider pepera diu que la "nació" espanyola te mes de 3.000 anys. Els "constitucionalistes" ja li feieu de faristol a Deu quant estava creant el mon. Alguna cosa mes, neng ?.
Sebastia
Varem començar a anar malament amb Ferran d. Antequera . El casament del comte-rei de Cat-Arago Ferran amb Isabel de Castella ho acaba de confondre (Hispanorum Rex) amb descoberya finançada amb diners catalans, seguint la pilemica fins La Pepa, a partir de llavors poden parlar d.Espanya, no de la nacio espanyola que, com diu l.article, no ha existit mai. Ara tampoc, aviat, confiem, es podran tornar a dir Castella i recuperaran Nacio Castellana amb el seu Rei
Sou uns pringats, indepes
"Público" és un diari podemita; tothom ho sap. S'han inventat una historieta sense cap ni peus per justificar la seva idea de que Espanya és "plurinacional". I els compreu l'engendro; a uns podemitas!!!!!. No recordeu, els mateixos que aquí poseu les vostres opinions, el que vau arribar a dir de'en Coscubiela o de la Colau fa dos mesos?. Només sou uns pringats ignorants.
Joan Carmona de Ros
No es podria iniciar un recurs legal per anular el decret de nova planta?, ja que en aquest es diu que som un territori conquerit, per tant una Colonia.
Xaruc
No feu cas a aquesta colla d'hispanocatalans, la majoría encara no saben òn viuen, ni distingir un pí d'un pal de telèfon. passem d'ells. Cremem energía en positiu.
Jordi Català Sobirà
Espanya, si alguna vegada ha existit, neix de la Constitució de Cadis de 1812, o sia, no es pot fer remuntar més enllà del s.XIX. Isabel II és la 1ª reina a titular-se d'Espanya. Malgrat tot això, Espanya mai ha deixat de ser Castella, una Castella de vocació imperialista que mai ha buscat integrar, sinó assimilar, sovint per la força de les armes i la repressió. Catalunya, com tota la Corona d'Aragó, és territori de conquesta militar. Hem acabat sent la darrera colònia de Castella-Espanya.
Salicru
Lo pasado se pude ignorar ya que las decisiones las tomaron los que mandaban y no el pueblo, osea fueron dictadas igual como se ha continuado hasta el día de hoy. Es hora de cambiar las reglas y escuchar lo que, no lo piden sino que quieren, los ciudadanos de cada región por si misma. Ni los vascos pueden decidir por los andaluces ni los gallegos por los vascos o por los catalanes. Tampoco Madrid o el Sr. Felipe, aunque tengan el poder militar la guàrdia civil y algun juez en sus manos.
Villaroel
Més clar, à Espanya no es parla l'espanyol, es parla el castellà.
Joan
resposta a Inadaptado: La teva argumentació és tan solida i ben argumentada, que hauries de dirigir-te, al tribunal suprem per rectificar-los en les seves sentencies. Recorda que ni ha del període franquista. Es el que te no haver estudiat i investigat l'historia i deixar-se portar pels desitjos que res tenen a veure amb la realitat.
Cartanya
Be aquí esta explicat, i força be, i tambe amb prou rigor, el que la majoria de historiadors i de la gen culta ja sap, ara en la segona tongada (aquesta es mes feixuga) que expliqui clarament que la corona de Aragó, no es res mes que un títol atorgat i pagat per els Catalanes.I per favor, ja que teniu tan odi a lo català (per una bona part dels Aragonesos) deixeu la nostre senyera i torneu ha utilitzar la vostra, si aquella del quatre caps de moro. De res.

envia el comentari