Tretze telèfons “conspiratius”, claus per als atemptats del 17A

Els investigadors detallen com preparaven amb mòbils d'identitat falsa els atacs

Un total de tretze telèfons batejats com a “conspiratius”. Aquest és un dels elements clau per perpetrar un atemptat de les característiques que planejava la cèl·lula de Ripoll. L’aleshores cap de la Unitat Antiterrorista de l’Àrea Central d’Informació Exterior dels Mossos d’Esquadra, el sotsinspector TIP 8261, ho ha explicat aquest matí al tribunal de l’Audiència Nacional que jutja els tres presumptes membres supervivents de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 d’agost del 2017.

Segons el seu testimoni, es va portar a terme una detallada anàlisi, amb comissions rogatòries internacionals incloses, de les comunicacions dels integrants de la cèl·lula. “Són telèfons pensats per eludir l’acció policial”, ha emfatitzat l’investigador que moments abans ha recordat que, algun dels membres del grup, com l’imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satti, o Driss Aukabir tenien antecedents i procuraven blindar les seves comunicacions i les seves trobades. “Aquests telèfons els compren falsejant la identitat i sempre en municipis diferents al de la residència del comprador”, ha aclarit. “L’increment del seu ús es reflecteix quan s’avança en la fase de preparació dels atemptats”, ha afegit.

En aquest sentit, dels tretze telèfons, la Comissaria General d’Informació dels Mossos en considera dos especialment fonamentals per a l’organització dels atemptats. En l’atestat número 680566/17, que els investigadors elaboren del 27 de març del 2018 i al que ha tingut accés El Món, remarquen per una banda, el número 632357180, que la policia bateja com a “conspiratiu” i situa en mans d’Abdelbakki Es Satti. Un terminal que s’activa el 9 d’agost del 2017, tot just després de la seva tornada del Marroc. A aquest telèfon, segons la policia, només hi tenien accés la seva “gent de màxima confiança”. En aquest marc, els investigadors assenyalen que “alguns dels telèfons conspiratius s’activen just al retorn del Marroc de l’imam”. 

Un altre dels mòbils principals en el diagrama de la investigació és el 631774078. Els analistes endossen aquest número a Younes Abouyaaqoub. Aquest mòbil va ser comprat amb identitat falsa i  activat el 8 d’agost del 2017. Té molta activitat fins al dia de l’atemptat. En el mateix plantejament, apareix un altre mòbil conspiratiu del qual encara no s’ha pogut aclarir l’origen ni el propietari. És el 2126961360. Un número del Marroc que també apareix al mòbil de Youssef Aalla trobat a Alcanar, amb el nom de “JGM” a l’agenda. La policia no ha acabat de lligar aquest enllaç, en constatar que Aalla i Abouyaaqoub no tenen cap vincle familiar al Marroc.

La resta de telèfons van servir per a comunicacions breus entre els integrants i sobretot per acabar de fer les recerques, com ara dels objectius o bé de manuals d’explosius. Els policies conclouen que la preparació dels atemptats no hauria estat possible sense aquests mòbils o les comunicacions xifrades a través de xats com Facebook. De fet, en la relació d’aquests mòbils encara queden dubtes per resoldre per tenir una fotografia complerta o la convicció final que només hi havia deu integrants de la cèl·lula. 

 

Part de l'atestat sobre els telèfons conspiratius dels terroristes

Part de l’atestat sobre els telèfons conspiratius dels terroristes Quico Sallés

 

Nou comentari