Treballadors de les presons on estan els presos polítics demanen extremar la seguretat

Sindicalistes de CCOO es mostren preocupats per la preservació del dret a la intimitat del personal i els interns davant la possibilitat que es facin manifestacions als voltants

 

L’arribada dels presos polítics catalans a centres penitenciaris del país ha aixecat una preocupació des treballadors de les presons per raons de seguretat. L’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO de Catalunya, a banda d’advertir aquest divendres en un comunicat que el sistema penitenciar català no està format per “presons de luxe”, ha demanat que s’extremin les mesures de seguretat tant a l’interior com a l’exterior de les presons, citant especialment la de Lledoners i Puig de les Basses.

 

En el comunicat, els sindicalistes afirmen que malgrat ser presons de construcció recent són infraestructures amb deficiències i sobretot manca de personal i adverteixen que això s’ha traduït en “un augment de la inseguretat tant per als treballadors com per als interns”.

 

Després de les marxes de dimecres per donar la benvinguda als presos polítics, els sindicalistes han requerit a l’administració que posi més mesures de seguretat. “Sense perjudici del dret legítim de les persones a expressar-se de manera activa dins de la legalitat en qualsevol àmbit —afirmen—, aquest dret ha d’equilibrar-se necessàriament amb el dret a la intimitat i a la seguretat tant del personal penitenciari com de les persones internes“.

Davant la possibilitat que els perímetre de les presons on hi hagi presos polítics es pugui convertir en escenari de noves protestes, des de CCOO adverteixen que “cal prendre mesures per evitar que treballadors i interns puguin ser fotografiats o filmats per tercers” i “evitar que es puguin controlar les seves entrades, sortides i horaris de treball”. Això, diuen, fa possible obtenir “una informació a la qual es podria donar mal ús i que representa una bretxa de seguretat inadmissible”.

 

En el comunicat també han volgut subratllar que no hi haurà tracte de favor per a cap intern: “El nostre sistema penitenciari, regulat per la Llei orgànica penitenciària i el reglament que la desenvolupa, ens obliga a actuar sempre i en tot moment d’acord a la normativa, amb asèpsia i neutralitat, tractant per igual a totes les persones privades de llibertat sense que puguin establir-se més diferències en un tracte sempre equitatiu que les que l’aplicació professional del tractament individualitzat i de la normativa permetin i requereixin”.

Nou comentari