Trapero va avisar que calien 40.000 policies per intentar aturar el referèndum

Un informe tècnic de la Comissaria General Tècnica de Planificació va emetre un informe que evidenciava la impossibilitat d'aturar l'1-O

 

 

L'informe d'intel·ligència al que ha tingut accès El Món sobre el nombre d'efectius necessaris per aturar el referèndum

Ni amb tots els Mossos, ni amb tota la policia local, ni amb tots els policies nacionals i guàrdies civils destinats expressament a Catalunya s'hauria pogut aturar el referèndum del Primer d'Octubre. Només amb bona part de l'exèrcit o una importació massiva de policies s'hauria intentat paralitzar. Concretament, haurien calgut, pel capbaix, uns 40.000 efectius de policia entrenada i preparada per aquest tipus de dispositius. Aquest és el càlcul realitzat per l'Àrea Tècnica de Planificació i Dispositius de la Comissaria General  Tècnica de Planificació de la Seguretat dels Mossos d'Esquadra en un document confidencial titulat "Informe Tècnic de mesures de Seguretat per garantir el tancament d'un espai específic", amb data de 26 de setembre de 2017, de cara l'1-O. Una xifra de 40.000 policies que descarna la impossibilitat d'aturar la consulta a no ser que es portés a terme una veritale "ocupació armada de Catalunya", segons fonts dels comandaments. 

 

En aquest informe, al que ha tingut accès El Món, "defineix les necessitats policials, humanes i materials per part dels Mossos" per "poder evitar l'accés a espais a no autoritzats a les 7:30 del dia 1 d'Octubre". La base de l'informe, amb gràfics inclosos, analitza les "necessitats de dos dispositius diferenciats".

 

Dos tipus de col·legis 

 

En primer terme, els analistes distingeixen entre els locals que "no tenen continuïtat", és a dir, aquells que en cas d'impedir-se l'accés no hi ha un local alternatiu on poder desenvolupar el referèndum. En segon lloc, el dossier estudia els que sí tenen aquesta continuïtat, això és, "que en cas d'impedir-se poden ubicar-se en un pis, local o espai proper situat en un radi d'uns 100 metres de l'inicial".

 

En el primer cas, l'informe detalla -amb l'exemple d'una fotografia "possible col·legi electoral" retocada amb dibuixos dels efectius necessaris- que caldria com a mínim "20 metres de tanca perimetral, col·locades a portell" i 10 agents de policia preparats per ordre públic. És a dir, un agent cada 80 metres més un agent al darrera per evitar ser empès cap a l'interior,  tenint present la mida estàndar de les portes d'aquest tipus d'edifici (més o menys uns 4 metres).  Així mateix, les tanques col·locades a portell evitarien el contacte de la gent amb el cordó policíac i augmentaria la resistència. 

 

En el segon cas, les necessitats canvien. Segons els tècnics de seguretat dels Mossos, en els locals de votació "amb possibilitat de continuïtat" enfatitzen que per "garantir de manera adient un tancament d'un espai urbà s'ha de realitzar un cordó policial a un mínim de 100 metres de l'accés a aquest local". Una premissa que obliga, segons l'informe, a 200 metres de tanca perimetral i 30 efectius policials.

 

Un equip d'intervenció que requeriria "un comandament responsables, tres efectius a l'accés principal, 3 efectius tallant un costat de la vorera, 3 efectius més tallant l'altra costat de la vorera i 20 agents, un cada deu metres". La dotació de 30 efectius cobriria, atès l'informe, "la multiciplitat i tipologies de locals". 

 

L'estimació que evidencia allò impossible

 

Un cop plantejats l'estàndar dels locals, els Mossos elaboren una estimació d'efectius d'acord amb la seva informació d'aleshores que comptàven amb 2.200 locals electorals. En base aquesta xifra i segons la informació recollida pel cos, aquests espais estarien dividits per la meitat entre els que tenen continuïtat i els que no. Per tant, pel primer tipus de local els Mossos calculaven que necessitaven 10.000 agents (1.100 locals per 10 agents) i 30.000 pel segon tipus de col·legi electoral (1.100 per 30 agents). Tots aquest agents hauren d'estar instal·lats a lloc a les 7:30 hores del matí del Primer d'Octubre. 

Els números d'efectius calculats pels Mossos per aturar l'1-O
Els números d'efectius calculats pels Mossos per aturar l'1-O | QS

 

 

 

Ni amb tots els policies

 

 

Amb aquesta previsió a la mà, el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, hauria hagut de tenir bastant més del doble d'efectius que té el mateix cos, 16.610 segons la darrera estadística. Els números també trinxaven els 5.000 efectius de més que normalment es despleguen expressament per una jornada electoral.

 

Ni afegint la totalitat de les policies locals, 10.850, s'arribava a la xifra ni sumant els efectius habituals de Guàrdia Civil i CNP que hi ha a Catalunya (2.859 policies i 3.325 guàrdies) més els enviats per l'Operació Copèrnic, uns 6.000,  no arribaven a la xifra estimada de 40.000. Tenint present, evidenment l'absurd que es deixaria Catalunya sense el servei ordinari i normal diari de policia com Trànsit, presons, Tedax, administració, robatoris, homicidis o tràfic de droga. 

 

La conclusió, amb aquest informe és clara, i així ho expressen comandaments dels Mossos consultats per aquest diari, era "tècnicament impossible" aturar policialment la votació. "Només s'hauria pogut evitar, seguint el mateix raonament, amb una total i absoluta ocupació policial o militar de Catalunya i amb un nivell d'ús de la força no ja desproporcionat sinó fora de tots els paràmetres democràtics i de l'estat de dret", assenyalen les mateixes fonts. 

 

Llarena dóna la raó? 

 

De fet, la conclusió dels Mossos no és tan allunyada al magistrat instructor de la causa especial del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena. La prova n'és una de les interlocutòries que va remetre a Alemanya per rondinar per la no extradicció del president Carles Puigdemont. En aquella resolució Llarena assegurava que els 6.000 homes enviats a Catalunya -com si fos una missió exterior militar- eren "materialment ineficaços per mantenir l'ordre públic al llarg dels 32.108 kilòmetres quadrats i impedir el referèndum que portaria la República". "No eren suficients", s'exclamava Llarena. Trapero ja ho havia dit. 

 

 

Comentaris