Trapero serà jutjat per un tribunal de majoria progressista

Dos dels tres magistrats van redactar, entre d'altres, la sentència absolutòria del setge del Parlament

 

El major i excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero serà jutjat per un tribunal de majoria progressista a l’Audiència Nacional pels delictes de sedició i organització criminal que li atribueix la magistrada Carmen Lamela pels fets del 20 de setembre i de l’1 d’octubre de 2017, segons han confirmat fonts jurídiques. En concret, els jutges seran Manuela Fernández de Prado i Ramón Sáez Valcárcel, acompanyats per la conservadora Concepción Espejel. Fernández de Prado va considerar una crema de fotos del Rei que va tenir lloc el 2007 a Girona llibertat d’expressió. I va emetre un vot discrepant en la sentència que condemnava el raper Pablo Hasél a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, per considerar que el que havia fet el cantant també era llibertat d’expressió. Tant ella com Sáez Valcárcel, a més, van redactar la sentència que absolia els 19 acusats del setge al Parlament del juny del 2011.

Cal recordar que la Sala Penal de l’Audiència Nacional desestimava el 28 de juny els recursos d’apel·lació i confirmava els processaments dels encausats en aquest tribunal. Enviava a judici, doncs, l’excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero per dos delictes de sedició (20-S i 1-O) i un d’organització criminal, la intendent Teresa Laplana per un delicte de sedició (20-S), l’exdirector dels Mossos, Pere Soler, per un delicte de sedició per l’1-O i un d’organització criminal i l’exdirector general d’Interior, Cèsar Puig, també per un delicte de sedició per l’1-O i un d’organització criminal. Sobre Trapero, la sala l’acusa d’actuar amb “absoluta condescendència” amb els fets, de “passivitat” i d’haver previst unes “mesures de seguretat tèbies” durant els registres del 20-S a Economia. Sosté també –com ja ho feia la magistrada Carmen Lamela- que no va enviar cap reforç a la conselleria durant els registres. Sobre l’1-O, el considera “cooperador dels plans secessionistes” i assegura que els Mossos van “incomplir el mandat judicial” d’evitar les votacions. També apunta que va “simular un dispositiu enganyós i merament formal”.

 

El tribunal que els jutjarà, la Secció Primera de la Sala del Penal de l’Audiència Nacional, està presidit per la magistrada conservadora Concepción Espejel. Aquesta magistrada ha estat l’encarregada de conduir, per exemple, el judici contra els nois d’Altsasu, un fet que va ser polèmic pel fet que està casada amb un guàrdia civil. Espejel ja va ser apartada del judici del cas Gürtel per la gran afinitat que se li atribueix amb el PP.

Nou comentari