El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Trapero va avisar que Guàrdia Civil i Fiscalia “construirien un delicte de sedició”
  • CA
Part de l'acta de la reunió de la Prefectura dels Mossos el 13 d'octubre on Trapero advertia de les intencions de Fiscalia

L’acta de la reunió de la Prefectura on Trapero va advertir de les intencions de la Fiscalia 

Com un pla orquestrat. O un mal averany. Així es pot definir l’avís que el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va fer a la Prefectura del cos en una reunió al més al nivell el 13 d’Octubre de 2017 per analitzar l’actuació i les derivades del referèndum del Primer d’Octubre. En aquesta trobada, el Major va advertir a l’estat major de la policia catalana, que la Guàrdia Civil i la Fiscalia volien l’anul·lació del cos”. Per fer-ho, el Major no va tenir manies en albirar que les dues institucions “construirien un delicte de sedició”. Per això, va demanar revisar les actes dels Mossos i “supervisar-les” a fi i efecte de denunciar internament amb els agents o comandaments no que no havien complert amb l’escomesa ordenada d’impedir el referèndum. 

La reunió es va celebrar a l’aula D2.1 de l’Edifici C del Complex Egara dels Mossos i es va allagar durant una hora i mitja. Els ponents de la trobada van ser, a més de Trapero, les seves dues crosses, el comissari Ferran López Navarro, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territoria i el Comissari Joan Carles Molinero, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central. La resta de comandaments i caps de comissaries generals, caps  de divisió, el portaveu dels Mossos, així com els caps del Servei d’Assessorament Jurídic de la Direcció General de la Policia, el Cap de l’Àrea Tècnica de Coordinació i Suport i el cap de l’ACOM. A l’ordre del dia, un únic punt: “explicació de la situació actual, amb motiu dels fets del 20 de setembre i del dispositiu dels Mossos d’Esquadra l’1 d’Octubre”

 

El Major, que ja estava investigat per sedició per l’aleshores magistrada del Jutjat Central d’Instrucció 3 de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, arran dels fets del 20S va demanar cura als comandaments. Sobretot, per una de les acusacions que ja veia a venir per part de l’Estat: la inacció dels Mossos durant el referèndum. Una inacció que en el testimoni del coordinador de l’operatiu policial contra l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, en el judici contra la cúpula d’Interior, ha convertit en “obstrucció”

Vídeos, la prova de càrrec

 

Segons l’acta, a la que ha tingut accés El Món, el Major va “aportar” que calia “ser molt conscients i tenir molt present que, amb 10 exemples d’actes o vídeos d’actuacions poc rigoroses, des de la Guàrdia Civil i la Fiscalia construeixen el delicte de sedició”. “Cal tenir molta cura en no posar facilitats”, remarca l’acta que també subratlla que va demanar “personalment no delegar la supervisió i controlar-la de forma exhaustiva”.

 

“No es tracta d’una repercussió personal envers els máxims comandaments del Cos, es tracta de la voluntat d’anul·lar el cos”, va avisar. En aquest sentit, va reclamar “molta insisténcia en els detalls, en la redacció, en la construcció i en el rigor de qualsevol document que surti del cos cap a fora, des del primer mosso fins als máxims comandaments”.

 

Unes indicacions que ja venien reforçades per la seva mà dreta, el Comissari Molinero, que a la reunió va emfatitzar que s’havia fet un “esforç ingent per revisar les més di 1.000 actes confeccionades, en les que s’ha detectat una gran quantitat d’aquestes amb manca de supervisió, continguts insuficients, manca d’informació, algunes actituds poc professionals s’han vist reflectides en algunes de les actes”. “Cal insistir en la necessitat de supervisió, malgrat algunes eren d’alta qualitat”, destacava. “Cal tenir en compte que totes les nostres actuacions seran estrictament escrutades per la judicatura, fet que comporta un esforç”, va constatar. Trapero va recollir la petició de Molinero per revisar tots els vídeos i posar en marxa la Divisió d’Afers Interns

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa