Torrent vol un pla

Fonts d'ERC asseguren que la decisió d'ajornar el ple ha servit per "desbravar els mal rotllos entre els partits independentistes"

El president del Parlament, Roger Torrent, tenia molt clar que tota la pressió era per a ell. Ara bé, Torrent no volia gastar pòlvora en salves i més quan havia recordat a JxCAT, la CUP i als seus col·laboradors que la direcció de la investidura li corresponia només i exclusiva al president del Parlament. Torrent, com apuntaven diverses fonts del seu entorn dilluns al vespre, ha decidit aquest dimarts 'ajornar' la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.  

 

 

 

 

Torrent ha bellugat una fitxa agosarada i ha tensat la relació amb els socis de governabilitat, tant JxCAT com la CUP. El president de la cambra ha tirat pel dret i ha fet un cop de puny sobre la taula esperonat pels assessors jurídics que s'ha buscat, per la complicitat del seu partit i com a resposta a la carta que li va remetre Puigdemont demanant-li empara. Una missiva que Torrent va considerar com una pressió gratuïta afegida a la situació després d'una tensa conversa el diumenge passat amb Puigdemont. 

 

 

Per això el president del Parlament no ha amagat que ha trucat fins a quatre cops a Puigdemont i que aquest no li ha agafat el telèfon. La resposta dels junters ha estat que el candidat a revalidar la presidència no respon a números desconeguts i que no s'han seguit els protocols de contacte establerts. De fet, des de JxCAT asseguren que Torrent ha parlat amb Josep Costa, el vicepresident primer de la Mesa, a dos quarts de nou del matí i no l'havia informat de l'ajornament del ple. Torrent i ERC han enfatitzat que han seguit els protocols habituals i han defensat la decisió d'ajornar la investidura. 

DAFO

 

 

Segons el nucli de Torrent consultat per el Món, el president de la cambra no vol gastar pòlvora en salves. "Estava convençut que si avui es procedia a la investidura anàvem de cap a la paret, i ja tenim prou ferits", comenta una dels seus col·laboradors en conversa amb aquest diari. "Ja li està bé xocar contra la paret, però cal saber què fer després; si cal tirar-se a la piscina, primer hi posem aigua i si sabem que no n'hi ha mirem la manera de no prendre més mal que el necessari", afegien altres membres del sanedrí republicà. Una velada referència al que consideren una "falta d'estratègia de JxCAT" i una "manca de full de ruta per després de la investidura". 

 

 

"Al capdavall, Torrent vol guanyar temps, complicar la vida juidicial a l'Estat i collar el Tribunal Constitucional i per altra banda, fer un DAFO, aplicar una planificació estratègica per a avaluar les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de la investidura del candidat de JxCAT", detallen les mateixes fonts. "Ja hi està d'acord en investir a Puigdemont però exigeix a JxCAT quin pla té per després de la seva investidura, vol que aclareixin quina en porten de cap", enfatitzen. "Guanyem una mica de temps per assererar-nos, trobar solucions i planificar cada pas que s'hagi de donar i no anar a batzegades o jugant al regat curt", insisteixen.  

 

 

 

 

Forn i PDeCAT

 

 

 

 

"Cal saber què cal fer l'endemà de la investidura, si aquesta ha de ser simbòlica, si ha d'haver una mena de primer ministre al Govern que es coordini amb la seva figura o tanmanteix evitar que hi hagi més imputats i que el 155 continui al Palau de la Generalitat", conclouen. De fet, Torrent ha aplicat el mateix criteri que Joaquim Forn va exposar a JxCAT per renunciar al seu escó i que alguns destacats membres del PDeCAT també reclamen. I els republicans tampoc descarten que JxCAT aposti tant fort perquè li interessin unes noves eleccions. 

 

 

 

 

 

 

S'esbrava la mala llet

 

 

 

 

La decisió de Torrent ha destapat el gas acumulat en l'ambient enrarit entre JxCAT i ERC des del 27-O i que ha fet xup-xup des de la campanya electoral fins avui. "L'esbroncada pública entre els dos partits ha servit per treure coses de dins que havien quedat amagades o solapades, ha servit per esbravar la mala llet", comentaven diverses veus d'ERC pròximes a Torrent.  

 

 

"Hem començat una teràpia de grup que fa mesos hauríem d'haver iniciat", reblen els republicans molt desencisats amb la relació amb JxCAT. "Van utilitzar el factor 'si vols que torni Puigdemont vota Puigdemont' per treure força a ERC sabent que l'aposta i la divisa no tenia ni cap ni peus, mentre que la presó pesava sobre el president del partit", recorden. Avui s'ha constatat que el mar de fons entre junters i republicans de fa mesos s'ha convertit en un fort temporal. 

 

 
 

Comentaris