Torrent recorrerà al TEDH les cautelars del TC contra la investidura

El Parlament presenta al TC les al·legacions sobre la impugnació de la proposta de Carles Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat
El Parlament constituït, a punt de començar a treballar
El Parlament constituït, a punt de començar a treballar | Jordi Borràs

El Parlament ha presentat un informe amb les al·legacions al Tribunal Constitucional respecte a les mesures cautelars imposades per l'alt tribunal dissbte 27 de gener, en què es prohibia una investidura telemàtica i a més, imposava a Puigdemont que si volia assistir al ple d'investidura, havia de sol·licitar un permís judicial. Els serveis jurídics de la cambra també han presentat al·legacions a la impugnació del govern espanyol a la investidura de Carles Puigdemont. A la vegada, i amb l’objectiu de protegir els drets del candidat Puigdemont a sotmetre’s al debat d’investidura de manera efectiva, el president del Parlament, Roger Torrent, impulsarà una demanda de mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). La demanda al TEDH s’ha de presentar a títol individual, i per això Torrent, a més d’impulsar-la, proposarà als diputats i diputades de la cambra que s’hi sumin. En les al·legacions presentades al TC, el Parlament proposa que es desestimi la impugnació i també que quedin sense efecte les mesures cautelars dictades pel tribunal el dissabte 27 de gener.


 

La demanda de mesures cautelars al TEDH desborda les institucions de l’Estat i posa la decisió en mans d’un òrgan superior que podria tutelar els drets polítics de Puigdemont i garantir una investidura efectiva, segons fonts de la presidència, que explica que "es demanarà al TDEH que es tutelin els drets polítics, i en concret, el dret a la participació política de Puigdemont. "Això implica el seu dret a sotmetre’s a un debat d’investidura, en tant que és un diputat electe, i a ser escollit president si així ho decideix una majoria", afegeixen aquestes fonts. 

 

La demanda de mesures cautelars davant el TEDH (article 39 del Reglament TEDH) té un caràcter restrictiu i està reservada per casos molt específics en què es pot produir un dany irreparable. En el cas que la demanda fos estimada, es resoldria en 24 hores i es podria obrir una porta real i efectiva per a la investidura de Puigdemont. "És una via complexa però, malgrat tot, cal explorar-la. El president del Parlament es va comprometre a treballar incansablement per protegir els drets polítics del president Puigdemont i defensar el seu dret a sotmetre’s a una investidura efectiva", assenyalen fonts de la cambra. 


 

Llegiu l'informe d'al·legacions del Parlament aquí 

Seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg
Seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg | ACN

 

Pel que fa a les al·legacions davant del TC, l'informe dels lletrats de la cambra pren diverses consideracions. En primer lloc, assenyala que la impugnació del govern espanyol i les mesures cautelars del TC tenen "un caràcter preventiu i purament hipotètic" que provocaria que fossin improcedents, tal com va determinar el Consell d’Estat. En aquest sentit, l’escrit afirma que les decisions adoptades pel president de proposar candidat i convocar el ple són perfectament legals i, per tant, no es poden impugnar preventivament.

 

Per altra banda, argumenta que l’escrit dirigit al TC determina que el fet d’impedir a Puigdemont la possibilitat de ser investit vulnera el seu dret al sufragi passiu com a candidat electe, i també el dret al sufragi actiu dels ciutadans que el van escollir amb el seu vot. Els arguments dels lletrats també remarquen que el president Puigdemont gaudeix d’immunitat i no pot ser detingut excepte en cas de delicte flagrant, fet pel qual es podria presentar al Ple sense ser detingut. Finalment, es considera que no es pot exigir al candidat que es posi a disposició judicial per a poder-se sotmetre al debat d’investidura, tal i com determina el TC en les seves mesures cautelars.


 

L'informe dels lletrats de la cambra, que ha de ser remès al TC abans de dijous 15 de febrer, considera que l'Alt Tribunal ha usurpat unes funcions que no li són pròpies ja que pretén determinar, mitjançant mesures cautelars, la forma com s’ha de dur a terme la sessió d’investidura, extralimitant-se clarament de les seves funcions.
Comentaris
Victor
Sembla una bona vía i una resposta intel.ligent a l'Estat.
joan
Es agradable llegir la noticia del que és un pas endavant, gràcies, aquest es un camí encertat.
Santi
Europa, Otan, la Onu... Nos cogerán con los brazos abiertos........
Pep
Si volem mantenir la dignitat com a nació la única alternativa que ens queda és internacionalitzar el conflicte al màxim i esperar que d'una vegada per totes es respectin els drets fonamentals del poble català. Ben fet Torrent!
Ruuucs
Seguim gastant diners de tots per internacionalitzar el conflicte. Sino paguen, tots a la presó, amb els meus diners no!!!!
Jiu
És una fugida endavant de Torrent, Ell ja sap el que ha de fer. Falta coratge per proclamar Puigdemont.
Aneu a tot arreu
Sí secessionistes, doneu la murga a tot arreu. Com millor us conegui el món menys cas us farà. Ara veurà el TEDH qui és Torrent. I es posarà a riure.
Josef
Sembla una bona via. Ànim. L'estat es passa en la repressió i és objecte de denúncia

envia el comentari