El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torrent i Cunillera aborden la represa del diàleg des de la “discrepància”
  • CA

 

El president del Parlament, Roger Torrent, ha rebut aquest dimecres en audiència la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Durant més d’una hora de reunió “cordial”, els dos dirigents han abordat la represa del diàleg entre els executius català i espanyol. Des de la “discrepància política”, ha explicat Cunillera en declaracions als mitjans, tots dos s’han obert al diàleg però, de nou, en l’autodeterminació difereixen les posicions. “No ha d’impedir que podem coincidir en altres temes”, ha assegurat la delegada en declaracions als mitjans després de la reunió. Ara bé, al seu entendre s’ha de fixar el focus en la bilateral Estat-Generalitat per tal “d’explorar” les propostes de totes les parts. Fonts de la presidència han explicat que Torrent, al seu torn, ha demanat que el diàleg inclogui acords “que han de contemplar l’assumpte nuclear del conflicte polític, que és l’exercici del dret a l’autodeterminació”.

 

Les mateixes fonts, que han qualificat la trobada de “cordial i respectuosa”, han assegurat que Torrent li ha comentat a Cunillera que, al marge de qualsevol negociació, “és imperatiu que la Fiscalia General de l’Estat retiri tots els càrrecs contra els presos polítics i exiliats”, demanant així a la delegada que faci arribar aquest missatge als responsables del Ministeri de Justícia. Torrent també ha insistit que és “partidari del camí de diàleg emprès entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez”, però ha volgut deixat clar a Cunillera que “el diàleg ha d’incloure acords, i que aquests han de contemplar l’assumpte nuclear del conflicte polític, que és l’exercici del dret a l’autodeterminació”. Al seu torn, Cunillera, que ha demanat a Torrent ser present en algun dels debats de la cambra, ha insistit que la voluntat del govern Sánchez és el diàleg i la “recerca d’acords” i que les diferències polítiques “no han d’impedir poder parlar” tot i la posició “clara” de l’executiu espanyol sobre l’autodeterminació.

  

 

 

En aquest context ha insistit en la importància de la comissió bilateral, previsiblement la setmana vinent, i ha recordat que fa set anys que aquest òrgan no es reuneix: “Però de què estem parlant? Set anys sense mirar-nos els ulls? Què és això?”, ha exclamat Cunillera en afirmar que aquests darrers anys s’han “trencat molts àmbits de convivència i de relació”. “Qui digui ‘vull explorar tal cosa, jo l’altra,’ d’acord a la taula i parlem-ne; la setmana vinent tenim l’ocasió de comprovar-ho”, ha resolt. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa