Torrent es mostra “tranquil” perquè l’ajornament del 14-F “està ben travat jurídicament i té consens polític”

El president del Parlament veu "lògic i saludable" que JxCat i ERC pactin com arribar al final de la legislatura

El president del Parlament, Roger Torrent, s’ha mostrat “tranquil i segur” davant la decisió que el TSJC ha de prendre aquest dimarts sobre l’ajornament de les eleccions. En una entrevista a ‘Ràdio 4’, Torrent ha defensat que les eleccions s’han posposat per una “causa de força major” i ha destacat que la decisió està “ben travada jurídicament” i té consens polític. En cas que un tribunal decideixi deixar sense efecte el nou decret del Govern, ha apuntat que haurà d’explicar els motius. D’altra banda, Torrent ha considerat “lògic, raonable i saludable” que davant un “nou escenari” ERC i JxCat seguin per veure com transiten fins al final de la legislatura. El TSJC s’ha de pronunciar en les pròximes hores sobre les cautelaríssimes demandes per un particular que ha recorregut l’ajornament electoral a aquest tribunal. Així doncs, aquest dimarts se sabrà si l’alt tribunal suspèn l’ajornament o el manté mentre decideix sobre el fons de la qüestió. 

Torrent ha destacat el consens polític al voltant de posposar les eleccions, del qual només el PSC se n’ha desmarcat per “criteris electoralistes”. I ha criticat que els socialistes diguin que millor que no hi hagi mobilitat social i al mateix temps defensin que sí o sí s’ha d’anar a votar. Així mateix, sobre el ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, ha considerat que ha de centrar els seus esforços en la gestió de la pandèmia i ha rebutjat que sigui una situació aplicable al cas de Pere Aragonès, que és vicepresident del Govern amb funcions de president i candidat d’ERC. 

“De la mateixa manera que dic que estic tranquil perquè hi ha una raó sanitària, si un tribunal decideix deixar sense efecte el decret d’ajornament, haurà d’explicar el perquè”, ha afegit tot i que ha insistit en la confiança en la “robustesa” de la decisió.

Torrent ha defensat que l’ajornament del 14-F no és un fracàs del Govern i del Departament encarregat de processos electorals que lidera el republicà Bernat Solé. Segons el president del Parlament, la qüestió no és si es poden fer les eleccions sinó si convé fer-les tenint en compte “l’estat anímic”. En aquest sentit, ha argumentat que no es pot posar els ciutadans en la tessitura d’anar a votar i la seva por al contagi ja que podria provocar una baixada de la participació i afectar a la “legitimitat” de les eleccions.

Millorar la coordinació entre JxCat i ERC al Govern

Torrent ha coincidit amb el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que davant l’allargament de la interinitat del govern en funcions cal reforçar els mecanismes de coordinació. El president del Parlament no ha volgut entrar en concrecions al·legant que això correspon a l’executiu català. Però sí que ha defensat que davant del “nou escenari” que suposa allargar el govern en funcions, les dues parts de l’executiu s’han de seure “per veure com transiten fins al final de la legislatura”. Es tracta, segons Torrent, d’una qüestió “exigible” en un govern de coalició.

Per a Torrent, és lògic que a un govern de coalició es vagin revisant tant el programa en comú com els mecanismes de coordinació davant les situacions canviants i ha augurat que caldran “constants reunions” entre els socis del Govern.

Finalment, pel que fa a les declaracions del vicepresident del govern espanyol i líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, comparant Carles Puigdemont amb els exiliats republicans durant la dictadura franquista, Torrent ha valorat la “posició honesta” d’Iglesias que pot ajudar a “trencar esquemes mentals” però ha afegit que cal que després les paraules es corroborin en fets.

Comentaris

  fat boy 19/01/2021 1:34 pm
  Aquest tio es burro. En aquest estat l'unica llei que val es la llei de l'embut.
  kelsen 19/01/2021 1:14 pm
  Tranquil i segur, hahahaha, t´ho hauràs de mejar amb fabes. Catalans!!! si voleu un govern de gent tranquila, segura i INCOPETENT, INEPTA I españolista, voteu aquests personatges tranquils que no busquen res més que una poltrona i el sou que l´acompanya. Més ineptes que aquesta gent de ERC, no els trovareu enlloc.
  Bot 19/01/2021 11:20 am
  Torrente XIV
  Ramon 19/01/2021 10:47 am
  Shhhhh! Que no veieu que està fent una meditació transcendental per l'esdevenidor de la Humanitat?

Nou comentari