El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torrent: “En processos de conflicte polític no negocies amb els amics”
  • CA

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reivindicat ser “constants i coherents” a l’hora d’afrontar el diàleg amb l’Estat sobre la situació política a Catalunya. “En processos de conflicte polític no negocies amb els amics”, ha dit en una entrevista amb l’ACN, “i a vegades et toca negociar amb algú que voldria que l’independentisme no existís“, ha afegit. Davant d’això, ha receptat “grans dosis d’esforç, lideratge polític i convicció”. Torrent ha defensat la posició d’ERC davant del govern espanyol i li ha reclamat “valentia per resoldre el conflicte polític” a través d’un referèndum i de l’amnistia per als presos independentistes.

“El que ha de fer el govern de l’Estat és demostrar coratge, que n’ha demostrat zero fins ara”, ha lamentat. Torrent vol que l’executiu espanyol s’imposi “als enemics del diàleg que volen dinamitar qualsevol opció de resolució democràtica al conflicte polític”, i per això ha emplaçat Podem a “moure fitxa”. “Diu una cosa però no li detectem prou valentia política com per imposar aquestes tesis a nivell del govern espanyol o de la política de l’Estat. Fins i tot acaba decebent-nos a tots abstenint-se en una proposta d’amnistia al Parlament”, ha reflexionat.

També ha reivindicat la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat com a instrument de resolució però ha advertit que “si ha de ser només per fer-se fotos, les fotos ja s’han fet“. “Aquí cadascú ha d’assumir les seves contradiccions, però sobretot coratge per asseure’s a negociar i fer propostes concretes. Si és una qüestió purament de foto, nosaltres no hi serem”, ha afegit.

Tot i que el govern espanyol està tramitant peticions d’indult per als condemnats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017, Torrent ha insistit a reclamar una amnistia. “Els indults resoldrien situacions personals“, ha argumentat, però l’amnistia és “l’única solució que permet resoldre els prop de 2.800 casos de ciutadans sotmesos a processos judicials dins d’aquesta gran causa contra l’independentisme”. Aquesta via permetria, a més, explicar que l’1-O no era delicte: “Posar urnes i permetre que la gent decideixi el seu futur no és un delicte”. Per això ha garantit que ERC “continuarà defensant l’amnistia i la resolució democràtica del conflicte i farà tot el que calgui”, malgrat que ha reconegut que “un procés de negociació política no és fàcil“, sobretot en un context de “repressió”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa