El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torrent emplaça l’ONU a ser més eficaç
  • CA

El president del Parlament, Roger Torrent, ha emplaçat aquest dilluns l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a reformar “estructures” i “procediments” per ser més “eficaç” i respondre “millor” als reptes globals urgents. Durant l’acte de commemoració dels 75 anys de la creació de la ONU al Parlament, Torrent ha constatat que l’organització ha de reforçar els vincles amb la societat i, entre d’altres, fer que els objectius de desenvolupament de l’Agenda 2030 formin part de la vida dels ciutadans. Torrent ha apuntat que és imprescindible abordar reptes com la lluita contra el canvi climàtic, les desigualtats materials i la manca d’accés a avenços a bona part del món i la vulneració de drets fonamentals.

En concret, Torrent ha dit que la història de la ONU no és només d’èxit per haver evitat una tercera guerra mundial i que té una agenda de prioritats “imprescindibles” que cal abordar. Ha recordat que arreu del món hi ha l’existència persistent de guerres, governs autoritaris repressors i pobresa que, “malgrat que es pugui esgrimir la reducció de pobresa màxima en els darrers anys, encara continua”.

Per aquestes situacions, Torrent ha apuntat que es produeixen migracions massives, drames humanitaris, persones que perden la vida a la mediterrània o situacions complexes als camps de refugiats. “Són qüestions que ens han de preocupar a tots”, ha lamentat. Amb aquestes realitats sobre la taula ha argumentat que l’ONU no pot fer un balanç “cofoi” i “optimista” dels 75 anys perquè ha d’aconseguir “molt més”.

D’altra banda, Torrent ha comparat els ideals de l’ONU amb els del Parlament i ha recordat que a la cambra catalana s’aproven moltes mocions que fan referència a resolucions, posicionaments o dictàmens de l’ONU. De fet, ha constatat que en un món global amb reptes compartits no es pot desentendre’s d’organitzacions supraestatals. “Connectem directament amb els principis i valors del principi de creació de l’ONU, que són guia per a totes les administracions i la societat”, ha esmentat.

L’ONU i la covid-19

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha assenyalat que és inimaginable un món “sense Nacions Unides amb els acords que ha anat prenent”. Solé ha conclòs que ara l’ONU i el món tenen un gran repte damunt la taula: “fer front a la pandèmia”.

El conseller ha criticat que hi hagi estats amb una representació important que qüestionin el paper de la ONU. Solé ha apuntat que el camí per sortir de la pandèmia serà amb la “màxima col·laboració” i tothom “treballant en la mateixa direcció”.

Solé ha dit que caldrà una “acció compartida” per poder prendre decisions “excepcionals” per afrontar la reconstrucció. També ha parlat de potenciar el multilateralisme inclusiu perquè “tots els estats se sentin inclosos a l’hora de prendre decisions”.

En aquest sentit, ha dit que Catalunya està compromesa amb els valors de l’ONU i que volen formar part de la resposta a la pandèmia. Ha defensat posar al centre la salut i les persones i que el gran repte és deixar un món millor del que s’ha trobat. “Treballar per un model sostenible, més just i més resilient”, ha concretat.

Finalment en la mateixa línia que Torrent, Solé ha argumentat que Nacions Unides ha de ser una “garant” de la preservació dels drets fonamentals i de prioritzar les solucions polítiques davant els conflictes. “Cal diàleg i no judicialització”, ha manifestat.

En aquest punt ha lamentat la inhabilitació del president inhabilitat Quim Torra i l’empresonament dels polítics independentistes. També ha demanat “resoldre” la crisi que es viu amb la tragèdia humana que es produeix al mar mediterrani.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa