Torrent, sobre la data electoral del 14-F: “No és cap anunci, és el que marca la llei”

El president del Parlament respon a les crítiques de JxCat argumentant que no es tracta d'una "decisió arbitrària"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat que no va fer cap anunci sobre la data electoral sinó que es va limitar a explicar els “terminis que marca la llei“. D’aquesta manera, en una entrevista a ‘Ser Catalunya’ ha respost les crítiques de JxCat que li retreuen que digués en una entrevista a Rac 1 la data del 14 de febrer abans de comunicar-la als socis de govern. Segons Torrent, qui podia triar la data era el president Quim Torra abans de ser inhabilitat i afegeix que ell no ha posat data a les eleccions perquè “no és una decisió arbitrària“. D’altra banda, diu que tot sembla indicar que no hi haurà candidat a la Presidència de la Generalitat.

Després que divendres passat situés les eleccions al 14 de febrer si no hi ha un candidat a la Presidència amb “expectatives reals“, Torrent ha defensat que va dir aquesta data perquè és el termini que marquen les lleis tenint en compte que el decret de substitució es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’1 d’octubre.

Segons Torrent, “tot sembla indicar que no hi haurà debat d’investidura” després que el mateix líder de Cs, Carlos Carrizosa, hagi explicat que li va traslladar a Torrent que renuncia a presentar candidat. El president del Parlament continuarà avui i al llarg de tota la setmana la ronda de converses amb els grups i ha avançat que no vol anar explicant el seu contingut.

No hi ha elecció, són el 14 de febrer perquè és el que marca la llei“, ha insistit Torrent. I ha afirmat que hi havia dues possibilitats: o Torra decidia la data electoral o la decidia un tribunal. Segons el president del Parlament, ha acabat passant el segon escenari i després de la resolució judicial i la publicació del decret de substitució s’han comptat els 124 dies. És la suma dels 10 dies de consultes amb els grups, dos mesos per continuar intentant una investidura i 54 dies més de la convocatòria automàtica d’eleccions.

Segons aquests càlculs, les eleccions eren dimecres 10 de febrer. Torrent ha argumentat que això volia dir “desallotjar” les escoles per posar meses electorals en l’actual context de pandèmia i també ha apuntat que fer-les coincidir amb un dia laborable podia fer que moltes persones tinguessin por de demanar el permís per poder anar a votar en una situació de crisi com l’actual.

Nou comentari