El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torrent activarà de forma oficial el compte enrere per a les eleccions el 21 d’octubre
  • CA

El president del Parlament, Roger Torrent, té previst activar el compte enrere per a les eleccions avançades arran de la inhabilitació del president Torra el proper dimecres 21 d’octubre, una setmana després que hagin finalitzat els 10 dies hàbils que la llei de Presidència estableix perquè el president de la cambra sondegi els grups parlamentaris sobre la possibilitat de trobar un candidat amb prou majoria per a ser investit. Tècnicament, Torrent podria haver anunciat oficialment la inexistència de candidat aquest dijous –la cambra ha convocat una roda de premsa aquest divendres a les 10h-, però com ja va anunciar el republicà, jugarà amb els tempos i allargarà fins al dia 21. D’aquesta manera, les eleccions podran celebrar-se, tal i com el mateix Torrent va avançar, el 14 de febrer del 2021.

En condicions normals, hi ha un termini màxim de dos mesos entre que se celebra el ple d’investidura fallit i la convocatòria automàtica d’eleccions, i 54 dies naturals des de la convocatòria fins a la celebració dels comicis. Però si no hi ha ple d’investidura, com es posa en marxa el rellotge electoral? Com va avançar EL MÓN, un informe dels lletrats del Parlament sobre els terminis legals i estatutaris relatius a la investidura del president de la Generalitat del 2018 preveia celebració d’un acte alternatiu al debat d’investidura fallida per poder engegar igualment la maquinària electoral.

En aquest sentit, fonts properes al president de la cambra confirmen a EL MÓN que a hores d’ara Torrent s’inclina per publicar al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) un escrit el mateix 21 d’octubre en què constati que no hi ha candidat a la investidura. Una publicació oficial que serveixi com a acte alternatiu i que situï els comicis justament el dia 14 de febrer. De fet, Torrent ja va comunicar a la Mesa i la Junta de Portaveus aquest dimarts que la roda de contactes entre els grups parlamentaris no havia donat cap fruit, però ara cal la comunicació formal.

[r:1]

I per què espera al dia 21 d’octubre si ja ha constatat que no hi ha candidats viables? Si la publicació al BOPC s’hagués produït aquest dijous, les eleccions se celebrarien el 7 de febrer. Una setmana de coll que és significativa si es té en compte que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, haurà complert el 2 de novembre una quarta part de la seva condemna, de manera que podrà obtenir permisos penitenciaris –la gestió dels quals es pot allargar uns deu dies- i participar a la campanya electoral. Un matís importantíssim per a ERC si es té en compte que el 21-D Junqueras no va tenir veu, i per contra, el president a l’exili, Carles Puigdemont, va ser el gran actiu de JxCAT.

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament

El president Quim Torra, al Parlament, abans de ser inhabilitat pel Suprem

L’oposició, per la seva banda, pressiona Roger Torrent perquè convoqui un ple específic per comptes de fer un acte alternatiu. Una opció de ple d’investidura fallida que el president de la cambra, que compta amb l’aval dels serveis jurídics, no s’ha arribat a plantejar. Ara bé, hi ha una altra possibilitat que el republicà podria estudiar, si bé s’inclina clarament per la publicació al BOGC dimecres vinent. Tal i com expliquen a EL MÓN fonts de JxCAT, els socis d’ERC consideren que una opció “més òptima i transparent” seria fer “una comunicació oral al ple del dia 21”, en considerar que amb aquesta comunicació, Torrent podria deixar clar que no hi ha cap candidat alternatiu i evitar així que el PSC i Cs, els dos partits que podrien haver intentat presentar candidat, tinguin arguments per acusar l’independentisme de falta de transparència.

En tot cas, insisteixen els junters, la decisió final serà del president Torrent i comptarà amb el suport de JxCAT malgrat que trobin millor opció el ple del dia 21 que el BOPC. La raó és que hi ha un pacte amb ERC per donar suport a les decisions que prengui el president del Parlament sobre com gestionar aquest procés, de la mateixa manera que els republicans es van comprometre a no posar bastons a les rodes a la gestió de JxCAT sobre la inhabilitació del president Torra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa