Torra vol querellar-se contra el rei emèrit

Demana estudiar una denúncia per corrupció perquè creu que la Casa Reial també podria respondre civilment pels diners suposadament desviats

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ordenat als serveis jurídics del Govern que estudiïn la presentació d’una denúncia contra el rei emèrit, Joan Carles I, de la seva examant, Corinna zu Sayn-Wittgenstein i de “tots aquells que d’una forma o altra hagin participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes” que suposadament haurien comès i que s’han publicat les últimes setmanes. En aquest sentit, Torra ha subratllat que “la corrupció s’ha de perseguir amb independència de qui hi participi” i ha recordat que tothom és igual davant la llei. De fet, considera que fins i tot la Casa Reial hauria de respondre civilment pels diners desviats.

En un comunicat, Torra ha assenyalat que, malgrat les dificultats d’una denúncia d’aquestes característiques, “no es pot mirar cap a una altra banda davant de fets tan greus dels que presumptament serien responsables no només el rei emèrit, sinó un grup rellevant de persones que no compten amb inviolabilitat”. Per això, el president ha donat instruccions als serveis jurídics perquè la denuncia intenti determinar tots els fets, qui hi hauria participat, qui n’ha de respondre penalment i qui n’ha d’assumir la responsabilitat civil.

La responsabilitat civil ‘ex delicto’, segons Torra, correspondria, en primer lloc, als que acabin essent autors dels fets i, després i subsidiàriament, a la mateixa Casa Reial, que és una entitat amb personalitat jurídica pròpia, amb capacitat per obligar-se i sense inviolabilitat que, arribat el cas, permeti exigir-li responsabilitats ‘ex delicto’.

Fonts del Govern han volgut deixar clar que la querella la presentaria el president Torra i no la Generalitat.

Nou comentari