Torra tornarà a la banqueta dels acusats el 17 de març

Nou capítol de la repressió contra l’independentisme. Aquest dilluns s’ha dictat una nova interlocutòria del Jutjat Penal de 6 de Barcelona amb què ha fixat el judici oral per desobediència a l’expresident Quim Torra el proper 17 de març. Serà la segona vegada que el president ara retirat segui a la banqueta dels acusats pel mateix delicte. Aquesta vegada és per haver desobeït una instrucció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació amb la pancarta penjada a la façana del Palau de la Generalitat. Torra ja va ser condemnat per inhabilitació

L’objecte del judici neix la tardor de 2019 arran d’una instrucció dictada pel TSJC a instància d’una entitat espanyolista batejada com Impulso Ciudadano per la retirada permanent de la pancarta que exigia la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. De fet, la denuncia va arribar quan ni tan sols era període electoral Segons un comunicat de l’oficina de l’expresident, “no es tractava en aquest cas d’una instrucció vinculada al període electoral, sinó d’un atac a la llibertat d’expressió de manera indefinida i total”.

Un detall gens menor és que la interlocutòria de la jutgessa rebutja demanar la resolució 2381 de 2021 de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que exigia a l’Estat espanyol no perseguir judicialment els governants que defensessin la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Un document polític que la defensa va reclamar incorporar com a prova documental. De fet, assegura que en el supòsit que s’acepti serà en l’acte de la vista oral, i ja servirà la còpia que presenti la defensa. Des de l’oficina de l’expresident s’insisteix que el judici es “tracta d’una acusació que no s’hauria d’haver produït mai en compliment dels drets fonamentals reconeguts en la legislació actual espanyola, així com en la Carta Europea de Drets Fonamentals i en el Conveni Europeu de Drets Humans”.

La defensa recorda que el Tribunal Constitucional ha establert que “un mateix fet no pot ser alhora un exercici d’un dret fonamental i la comissió d’un delicte”. Així insisteix, com va passar en el cas del TSJC, que “la interpretació jurídica expansiva que s’ha fet per aplicar en aquest cas l’article 410 del Codi Penal (desobediència i denegació d’auxili) produeix una inseguretat jurídica resultant de l’arbitrarietat mostrada per aquesta extralimitació que buscava reprimir la llibertat d’expressió mitjançant l’exacerbació del tipus penal”.

Nou comentari