El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra, sobre la reunió amb Sánchez: “Li vaig dir que tinc 55 anys i no tinc res a perdre”
  • CA

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat aquest dimarts que quan es va reunir amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez li va dir “que tenia 55 anys, que els meus fills són molt grans, i que no tinc res a perdre“, referint-se a possibles conseqüències legals que l’acabessin portant a la presó en cas que implementés la República. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president també ha considerat que la trobada d’aquest dilluns no és encara l’inici d’una negociació, tot i que ha volgut celebrar que la reunió es produís. A més, ha agraït a Sánchez el seu caràcter “sincer” i “empàtic”.

Torra ha explicat que “durant el 90% de la reunió” tots dos presidents van parlar sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya, ja que “si jo vaig a parlar amb el president del govern espanyol no em puc entretenir amb altres temes que no sigui això”. Segons ha explicat, Torra va insistir que el Govern “parteix de l’1-O i del 27-O”, però que Sánchez ho va rebutjar.

 

És important que marquéssim posicions. Em sembla un bon punt de partida”, ha dit Torra, que ha reconegut que li va agradar que el president del govern espanyol prengués notes durant la reunió. De fet, en tot moment ha agraït que Sánchez va estar sempre atent durant la conversa. És més, encara que durant l’entrevista Torra no ho ha aclarit, ha explicat que Sánchez “va insinuar” quina podria acabar sent la posició del PSOE en el conflicte català.

Reunió entre vicepresidents

Torra també ha anunciat que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la vicepresidentda del govern espanyol, Carmen Calvo, es reuniran aquest dijous a Madrid.

 

“Comencem malament, president”

Torra ha explicat que durant la reunió li va criticar a Pedro Sánchez que el govern espanyol decidís impugnar al Tribunal Constitucional la moció a través de la qual el Parlament es reafirmava en els objectius polítics de la ressolució del 9 de novembre de 2015: “Comencem malament, president”, li va dir el president català a l’espanyol. Segons Torra, Sánchez li va respondre que estava “obligat a fer-ho” perquè aquella moció “estava fora de la legalitat”.

 

Sobre els presos polítics: “No hi ha res a negociar”

El president de la Generalitat ha insistit que “no hi ha res a negociar” sobre la situació dels presos polítics. Segons ell, aquesta qüestió està en la mateixa tessitura que l’acostament dels presos a presons catalanes. “Ell em va dir que entenia que la situació greu”, ha reconegut Torra, però ha afirmat que, de la mateixa manera que des de la Generalitat es rebutja situar els presos en cap punt de la negociació, des del govern espanyol s’insisteix que aquesta qüestió no correspon al poder executiu, sinó al judicial.

 

 

Una conferència per explicar el full de ruta

Torra ha anunciatdurant l’entrevista que està preparant una conferència, que segons ha explicat espera que tingui lloc el setembre, per explicar el full de ruta que el Govern pensa seguir per implementar la República i fer de Catalunya un Estat independent. “Faré una conferència política per exposar com veig jo la situació de l’acabament d’any i dels proper mesos”. El president ha explicat que “en aquest Govern anem de la restitució a la constitució” i també ha comentat que voldrà “deixar molt clara la importància de la mobilització del carrer”. “La clau està en la ciutadania”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa