Torra retira la demanda del Govern contra Mas pel 9N ordenada pel 155

A l'abril Montoro va obligar a demandar Mas, Ortega, Rigau i Homs davant el Tribunal de Comptes

 

 

El Govern de Quim Torra ha acordat en ala reunió d’aquest matí que la Generalitat es retiri de la demanda al contra Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega, les exconselleres Irene Rigau i Francesc Homs així com altres ex-alt càrrecs de l’executiu pel procés participatiu 9N. La demanda va ser ordenada a l’abril per l’aleshores ministre d’Hisenda espanyol a instàncies de l’aplicació del 155. 

 

Tècnicament, el Govern desisteix de la demanda un cop recuperat el poder de decisió autonòmic. De fet, des del primer moment els serveis jurídics de la Generalitat van considerar que no es donaven els requisits per “exigir la responsabilitat comptable” tal i com la jurisprudència interpreta. Els lletrats de la Generalitat consideraven que la sentència del 9N que va excloure la malversació de la mateixa manera que no concorren els requisits de dol o negligència greu per exigir responsabilitat comptable. 

 

 

Tot i l’opinió jurídica de la Generalitat, Montoro va aprofitar el 155 perquè formulés la demanda en base la liquidació provisional del 25 de setembre de 2017 que va determinar que a més de Mas, Ortega, Rigau i Homs s’havia de demandar Lluís Bertran, Josefina Valls, Jaume Domingo, Ignasi Genovès, Jordi Vilajoana i Teresa Prohías. 

 

La Generalitat considera que l’import econòmic reclamat és “notòriament improcedent”, ja que es demana, com a partida més rellevant, la compra de 7.000 ordinadors, per prop de 3 milions d’euros, utilitzats durant la votació, però que a l’endemà van ser traslladats a les escoles que fa 4 anys que els utilitzen.

 

A més, els serveis jurídics recorden que la despesa va ser anterior al 4 de novembre, moment en què el Tribunal Constitucional va admetre el recurs del govern de l’Estat contra el procés participatiu, un argument que impediria exigir responsabilitat comptable. En conclusió, el Gabinet Jurídic considera que no és procedent continuar un procediment processal que no s’ajusta a la interpretació de la jurisprudència en matèria de responsabilitat comptable.

 

 

 

Nou comentari