Torra es referma en celebrar aviat la mesa malgrat els recels d’alguns sectors de JxCat

El president aposta perquè la reunió dels actors independentistes serveixi per ressituar el moviment

El president del Govern, Quim Torra, es referma en celebrar aviat la taula de diàleg amb l’Estat. Així ho asseguren fonts de Palau consultades per l’ACN, després que Torra instés el president espanyol, Pedro Sánchez, a acceptar parlar de la data i les condicions d’un referèndum. Torra confia que ERC està d’acord que la propera reunió tècnica de la bilateral abordi aquests requisits. Però alguns sectors de JxCat recelen del futur de la taula de diàleg. Diverses veus de l’espai que lidera Carles Puigdemont hi veuen poc futur perquè creuen que si té èxit beneficiarà ERC a les eleccions. Per altra banda, Torra aposta perquè la reunió de partits i entitats independentistes serveixi per ressituar el moviment després de la crisi pel coronavirus.

Torra ja va exposar al Parlament, després de la sentència de l’1-O, que creia que Catalunya havia de tornar a exercir el dret a l’autodeterminació abans d’acabar la legislatura. El president de la Generalitat barallava aleshores tres possibilitats: la celebració d’un referèndum acordat amb Madrid, unes eleccions plebiscitàries on l’independentisme hagués de superar el 50% dels vots -via que l’ANC avala-, o bé aplicar el mandat de l’1-O. Era la seva proposta d'”acord nacional”.

Però la legislatura s’ha vist abocada a un final precipitat per les desavinences entre JxCat i ERC, solemnitzades el 29 de gener. El propi Torra va avançar aquell dia que anunciaria la data de les eleccions un cop el Parlament aprovés els pressupostos del 2020. La pandèmia de la covid-19, però, ha estroncat el calendari.

Per això Torra vol centrar la taula independentista -amb JxCat, ERC, CUP, ANC i Òmnium- en ressituar el moviment, i que cadascun dels actors expliqui en quin punt es troba. En aquesta nova reunió de l’independentisme -que ha de tenir lloc els propers dies- Torra buscarà que la defensa de l’autodeterminació i l’amnistia sigui comuna. De fet, no té previst tornar a posar damunt la taula la figura del relator de cara a la taula de diàleg amb la Moncloa.

El president, doncs, manté l’aposta per portar l’autodeterminació a la taula de negociació amb el govern espanyol, una reunió que espera que se celebri aviat. L’entorn del president, de fet, nega que la vulgui allunyar o refredar.

 

“Data i condicions pel referèndum”

El president de la Generalitat va dir abans d’ahir, a la sessió de control, que esperava que Sánchez li enviés una carta per concretar “data i condicions” pel referèndum. Torra entén que seria el millor escenari. Per la seva banda, ERC va exigir al president del Govern que “liderés” la preparació de la segona trobada tècnica i que posés data al calendari.

Torra, però, espera que sigui Sánchez qui mogui fitxa. Tot i això, des de Palau apunten que el president no posa línies vermelles, i que Torra ja trobaria bé que la Moncloa acceptés abordar l’autodeterminació. Encara que l’ordre del dia de la segona reunió de la taula de diàleg no contemples cap data ni les condicions d’un referèndum acordat. El president de la Generalitat prioritza, doncs, que s’hi pugui parlar de tot i sense exclusions.

L’entorn del president insisteix que, si la primera trobada a Madrid va servir per plantejar el Què, a la segona reunió s’hi han de detallar les condicions: com s’ha de fer el referèndum acordat i amb quines garanties internacionals. A partir d’aquí, ja es veuria com reacciona la delegació espanyola. Torra també entén que en aquesta trobada no hi assistirien ni els presidents ni els vicepresidents dels dos executius – tal com ja es va acordar en la primera reunió a Madrid.

 

Recels a JxCat

L’aposta decidida de Torra per celebrar la taula de diàleg xoca amb alguns sectors de JxCat, que recelen del futur d’aquest espai de negociació amb l’Estat. Diverses fonts consultades de l’espai que lidera Puigdemont admeten que, a la pràctica, un possible èxit de la taula bilateral beneficia més ERC. Tant des del grup parlamentari com des de Palau, veus de JxCat donen per fet que la propera reunió entre Generalitat i Moncloa no arribarà fins després de l’estiu.

JxCat dubta que la taula de diàleg serveixi per abordar l’autodeterminació, i insisteix que per parlar de temes sectorials ja hi ha la Comissió Bilateral -que presideix el conseller Bernat Solé, i que no té intenció de convocar fins després de la segona trobada de la taula de diàleg. De fet, JxCat es nega a tornar a reunir l’espai de negociació política amb l’Estat perquè només serveixi per “fer la foto”, segons una de les fonts consultades.

I, tot plegat, la mateixa setmana on JxCat i ERC no s’han posat d’acord en una moció dels de Puigdemont. Els republicans havien proposat una esmena per reactivar la taula de diàleg, però no hi ha hagut acord per transaccionar-la. El vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat), ha posat en dubte la “viabilitat” i la “utilitat” de la trobada si no hi ha abans unes “garanties” i una “metodologia” acordades entre les parts.

Nou comentari