El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra recrimina a Madrid els efectes de la “nefasta recentralització”
  • CA

“Des del minut zero, aquest Govern i jo mateix hem posat per davant el respecte a la vida, per davant de qualsevol altra consideració, amb decisions preses sempre pel criteri de persones expertes. Hem actuat sempre amb transparència, explicant sempre la veritat”. Així s’ha expressat el president Quim Torra en el marc de la sessió de control al Govern al Parlament, on se celebra un ple monogràfic sobre la gestió de la Covid-19, que a Catalunya s’ha cobrat 12.000 vides.

Torra ha enviat un missatge clar al govern espanyol, a qui ha tornat a recriminar la “nefasta recentralització”, que va obligar la Generalitat a “una odissea per aconseguir material de protecció per a hospitals quan més difícil estava tot”. I ha afegit que “mentre a Catalunya s’han explicat totes les dades, l’Estat encara té pendent de fer-ho. Fins que no es donin aquestes dades, Espanya ha tancat en fals els efectes de la pandèmia”. Torra ha recordat que “l’Estat, sense cap avís previ, ens laminava la poca autonomia que teníem”, i s’ha preguntat: “Tant costava, despenjar el telèfon i dialogar?” Algú es pot imaginar que la cancellera Angela Merkel usurpés les competències als lands?”.  Per tot plegat, Torra ha conclòs que “ens cal un Estat propi” per poder gestionar l’epidèmia: “Ens van voler residualitzar, ens van voler aplicar novament el 155 camuflat amb un Estat d’alarma”. No esperin mai de mi una actitud de submissió. Aspirant a culminar la independència, ja es poden imaginar que es trobaran amb mi al davant quan es tracti de defensar l’autogovern”, ha avisat el president. 

El president ha remarcat que, tot i que Catalunya va demanar a l’Estat el confinament total del país el 13 de març, no va ser fins el 29 de març, “quinze dies després”, que Madrid va confinar els ciutadans de l’Estat: “Des del primer moment Catalunya va tenir molt clar com actuar, la reacció immediata és fonamental en una pandèmia, però l’Estat va trigar quinze dies a decretar el confinament”, ha explicat Torra. “Fer-ho ràpid i fer-ho bé”, va ser la filosofia del Govern, segons ha explicat el president, que ha remarcat “el rigor i la rapidesa en l’actuació, amb un paquet de mesures el més útils i transformadores possible”. Torra també ha criticat la tebiesa de l’Estat en el pla econòmic de salvament del teixit econòmic: “Si es van destinar 65.000 milions d’euros per salvar la banca, ara eren les administracions les que havien de salvar les empreses, els autònoms, i els ciutadans”.

El president Torra també s’ha adreçat a l’oposició per agrair-los la col·laboració en la gestió de la pandèmia, i ha celebrat que en aquest ple es puguin “consensuar prioritats” per tirar endavant el país, “amb un Parlament que sap aixecar la mirada i aixecar el país”, ha dit Quim Torra a l’hemicicle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa